Europos jaunimo olimpinis festivalis Maribore laukia jaunųjų talentų | Diena.lt

EUROPOS JAUNIMO OLIMPINIS FESTIVALIS MARIBORE LAUKIA JAUNŲJŲ TALENTŲ

  • 0

„Jaunimo olimpinis festivalis sportininkų atmintyje išlieka visą gyvenimą. Daugeliui tai – pirmos tarptautinės varžybos, pirmoji pažintis su olimpiniu judėjimu“, – įžiebiant simbolinę šio būsimo renginio ugnį Italijoje sakė olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

Romoje Augusto mauzoliejuje prie Taikos altoriaus „Ara Pacis“ surengtoje ceremonijoje įžiebta liepos mėnesį Maribore (Slovėnija) vyksiančio Europos jaunimo olimpinio festivalio ugnis.

„Šis festivalis – ne vien varžybos, tai – draugystė, pagarba varžovui ir galimybė įsilieti į olimpinę šeimą. Nemažas būrys olimpiečių savo kelią didžiojo sporto link pradėjo būtent olimpiniame festivalyje“, – kalbėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė, Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOK) viceprezidentė D. Gudzinevičiūtė.

Planuojama, kad į Mariborą vyks daugiau nei 50 sportininkų (14–18 metų) iš Lietuvos. Festivalyje dalyvaus iš viso apie 3 600 jaunųjų atletų iš 48 Europos valstybių (išskyrus Rusiją ir Baltarusiją).

Planuojama, kad į Slovėniją vyks daugiau nei 50 jaunųjų sportininkų iš Lietuvos.

EOK iniciatyva nuo 1991-ųjų buvo rengiamos Jaunimo vasaros ir žiemos olimpinės dienos, o nuo 2001 m. šis sporto renginys pervardytas į Jaunimo olimpinį festivalį.

Mūsų šalies sportininkai yra iškovoję visų spalvų medalių.

Pirmieji Europos jaunimo olimpinių dienų čempionai – lengvaatlečiai Agnė Visockaitė ir Mindaugas Pukštas, triumfavę 1995 m. Didžiojoje Britanijoje, o pirmą Jaunimo olimpinio festivalio auksą 2003 m. Prancūzijoje iškovojo sprinterė Lina Grinčikaitė, stalo tenisininkė Lina Misikonytė ir dziudo imtynininkas Alius Bračiulis.

2007 m. Serbijoje čempionais tapo Kazio Maksvyčio treniruojami krepšininkai, finale 74:72 palaužę ispanus. Tąkart Lietuvos rinktinei atstovavo ir būsimas Kauno „Žalgirio“ kapitonas Edgaras Ulanovas.

2011 m. Europos jaunimo vasaros olimpiniame festivalyje Turkijoje sužibo plaukikės Rūtos Meilutytės žvaigždė – kaunietė iškovojo aukso, sidabro ir bronzos medalius, pagerino ne vieną Lietuvos rekordą.

Pernai iš Slovakijos mūsiškiai grįžo su 10 medalių (po 4 aukso, sidabro ir 2 bronzos). Sėkmingiausiai pasirodė plaukikė Smiltė Plytnikaitė ir merginų plaukimo komanda (laimėjo estafetę 4 po 100 laisvuoju stiliumi), taip pat lengvaatletė Aurėja Beniušytė, gimnastas Kristijonas Padegimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS