G. Nausėda: sporto veikla buria pasaulio lietuvius, stiprina lietuvišką tapatybę | Diena.lt

G. NAUSĖDA: SPORTO VEIKLA BURIA PASAULIO LIETUVIUS, STIPRINA LIETUVIŠKĄ TAPATYBĘ

Sporto veikla buria pasaulio lietuvius, palaiko jų bendruomenių gyvybingumą ir stiprina lietuvišką tapatybę, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis kalbėjo penktadienį Druskininkuose prasidėjusių vienuoliktųjų Pasaulio lietuvių sporto žaidynių atidarymo ceremonijoje, pranešė Prezidentūra.

Prezidentas džiaugėsi, kad po pertraukos lietuviai iš viso pasaulio ir vėl susitiko šiose tradicija tapusiose žaidynėse. G. Nausėda yra šių žaidynių globėjas.

Šalies vadovas pabrėžė išeivijos vaidmenį, perduodant atkurtoje nepriklausomoje valstybėje gyvenusiems tautiečiams įvairių sporto šakų paslaptis.

„Noriu padėkoti mūsų stipriai išeivijai, kuri ilgus dešimtmečius rūpinosi, kad sportas mus telktų, vienytų, verstų širdis plakti vienu ritmu – dėl Lietuvos. Dėkoju tiems, kurie kūrė, saugojo ir puoselėjo gražias lietuvybės bei sporto tradicijas, kaip ir viltį, kad anksčiau ar vėliau vėl pavyks susirinkti laisvoje ir nepriklausomoje Lietuvoje“, – sakė G. Nausėda. 

Prezidentas pabrėžė, kad visi išeivijos lietuviai yra ir visada bus laukiami Lietuvoje, nes tai – ir jų kraštas.

Penktadienio vakarą sportininkai dalyvavo teatralizuotoje eisenoje „Aš – Lietuva“, joje buvo nešama 250 metrų ilgio Lietuvos vėliava. 20 val. prasidėjo iškilminga Pasaulio lietuvių sporto žaidynių atidarymo ceremonija. 

Į keturias dienas truksiančias žaidynes susirinko 2700 dalyvių iš 23 šalių. Daugiausiai dalyvių atvyko iš Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės, skelbė Švietimo, sporto ir mokslo ministerija.

„Lietuvių sporto žaidynės – ne tik sporto, bet ir mūsų vienybės, bendrystės šventė, ji sutelkia pasaulio lietuvius ir kelia pasididžiavimą mūsų Tėvyne“, – teigė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Anot ministerijos, Pasaulio lietuvių sporto žaidynės yra mėgėjų sporto renginys, kuriame gali varžytis tik neprofesionaliojo sporto atstovai. Šių metų žaidynės išsiskiria sporto rungčių įvairumu – sportininkai mėgėjai varžysis 29 rungtyse.

Žaidynių tikslas – skatinti pasaulio lietuvius įsitraukti į Lietuvos sporto gyvenimą, tęsti tautinio bendravimo, lietuvybės išsaugojimo tradicijas.

Ketvirtadienį Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas kartu su Pasaulio lietuvių sporto žaidynių organizatoriais ir dalyviais išlydėjo Jungtinės Karalystės dviratininkų komandą į kelionę aplink Lietuvą.

Liepos 16-ąją, šeštadienį, rengiama konferencija „Pasaulio lietuvių sporto istorija ir ateities vizija“. Paskutiniąją žaidynių dieną, sekmadienį, vyks Pasaulio lietuvių sporto forumas, po kurio prasidės sporto žaidynių uždarymo ceremonija. 

Lietuvių sporto žaidynės įprastai rengiamos kas ketverius metus ir turėjo vykti pernai, bet dėl pandemijos rengiamos po penkerių metų pertraukos.

Lietuvos tautine olimpiada vadintos žaidynės pirmą kartą surengtos 1938 metais Kaune, o vėliau dėl karo ir sovietinės okupacijos 4 dešimtmečius nebuvo rengiamos. Žaidynės atgaivintos 1978 metais Toronte (JAV), vėliau vyko Čikagoje ir Adelaidėje. Nuo 1991 metų rengiamos Lietuvoje.

XII Pasaulio lietuvių sporto žaidynės vyks 2025 metais Palangoje.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

stop homosexsualu propogandai

pe de ras tu revoliucijai galas!!! svarstykles jau pakrypo nuo issigimeliu. pagaliau. Pyderai slepkites ZUDYSIU VISUS PEDERASTUS

Morgana

Taip labai svarbu ir tapatybė ir Lietuvybės išsaugojimas. Mes esame lietuviai ir tuo turime didžiuotis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS