Ringo gladiatoriai nepamiršo Lietuvos | Diena.lt

RINGO GLADIATORIAI NEPAMIRŠO LIETUVOS

  • 2

Šiandien Londone, Wembley stadione, susikaus bokso profesionalai – 41-erių ukrainietis Vladimiras Kličko ir 27-erių britas Anthony Joshua. Abiejų biografijose įrašyta ir Lietuva.

Išpirko visus bilietus

V.Kličko ir A.Joshua varžysis dėl trijų profesionalų bokso organizacijų – IBF, WBA ir IBO – sunkiausio svorio kategorijos pasaulio čempiono titulo.

90 tūkst. žiūrovų talpinantis Wembley stadionas bus pilnutėlis – jau parduoti visi bilietai. Prognozuojama, kad dvikovos organizatoriai uždirbs 53 mln. eurų, iš jų boksininkai pasidalys apie 35 mln. eurų.

Lietuvoje šią dvikovą transliuos "Viasat Sport Baltic" kanalas. V.Kličko ir A.Joshua turi sąsajų su mūsų šalimi.

Pasisveikino lietuviškai

V.Kličko kartu su savo broliu Vitalijumi, buvusiu profesionalų bokso WBC ir WBA organizacijų pasaulio čempionu, vaikystėje gyveno Lietuvoje, kai jų tėvas karininkas tarnavo Panevėžio rajone Pajuostyje įsikūrusioje tuometės Sovietų Sąjungos aviacijos divizijos bazėje. Būtent Panevėžyje broliai pas trenerį Julių Kibą mokėsi bokso abėcėlės.

Apie tai "Kauno diena" pirmoji parašė 2003-iaisiais.

"Vitalijų iškart įsidėmėjau: aukštas, tvirtai sudėtas, ilgų rankų. Naujokas nevengė darbo, buvo drausmingas, mandagus. Vladimiras į boksą nesiveržė, rečiau ateidavo į treniruotes. Įdomu, kad vėliau būtent jis mėgėjų bokse pasiekė daugiau nei vyresnysis brolis. Kartą su Vitalijumi Karpačiausku vykome į pasaulio čempionatą. Lėktuve kalbėjausi su Ukrainos rinktinės treneriu Vladimiru Dvorcovu. Staiga prie manęs priėjo aukštas jaunuolis ir lietuviškai pasisveikino: labas, treneri! Tai buvo vyresnysis Kličko, tuomet atstovavęs savo šalies rinktinei", – tąkart papasakojo J.Kibas.

Bokso mėgėjų varžybose V.Kličko 1996-aisiais iškovojo Atlantos olimpiados aukso medalį ir tapo Europos vicečempionu (finale pralaimėjo rusui Aleksejui Lezinui), o profesionalų ringe šventė 64 pergales (iš jų 53 – nokautais) ir patyrė vos 4 nesėkmes.

2015-aisiais Diuseldorfe (Vokietija) ukrainietis pralaimėjo britui Tysonui Fury ir prarado WBA, WBO, IBF ir IBO organizacijų čempiono diržus.

Turi prizą iš Kauno

A.Joshua 2012-aisiais dalyvavo Kaune surengtame tarptautiniame Algirdo Šociko turnyre ir svorio kategorijos daugiau kaip 91 kg grupėje iškovojo aukso medalį.

Kauno sporto halėje A.Joshua ketvirtfinalyje įveikė airį Seaną Turnerį, pusfinalyje jau pirmą raundą nokautavo australą Johaną Linde, o finale britui be kovos buvo įskaityta pergalė prieš traumą patyrusį lietuvį Aidą Petruškevičių.

2011-ųjų pasaulio vicečempionui A.Joshua Kauno bokso federacijos (KBF) prezidentas Rimantas Rutkauskas įteikė ir techniškiausio turnyro boksininko prizą.

Po pergalingo pasirodymo Kaune britas tapo 2012 m. Londono olimpiados čempionu ir nuo 2013-ųjų pradėjo profesionalo karjerą – 198 cm ūgio boksininkas visas aštuoniolika dvikovų laimėjo nokautais, šiuo metu jis – pasaulio čempionas pagal IBF versiją.

A.Joshua yra pripažinęs: būtų patekęs už grotų, jeigu ne didysis boksas.

Iš pradžių gimtajame Vatforde jaunuolis buvo įsivėlęs į kelis konfliktus, bylinėjosi teismuose, buvo nubaustas lygtinai, bet tikro kalėjimo išvengė. Jau pradėjęs aktyviai sportuoti ir iškovojęs teisę dalyvauti Londono olimpiadoje, įkliuvo policijai su marihuana.

"Narkotikus kažkas tyčia man mestelėjo į sportinį krepšį. Galbūt teisėjai patikėjo mano išpažintimi, galbūt dėl to, kad patekau į olimpinę rinktinę, nuosprendis buvo švelnus: nubaudė metams ir dar skyrė 100 valandų viešųjų darbų. Auginau pomidorus ir morkas", – pasakojo A.Joshua.

Triumfuos jaunystė?

Žinomas profesionalo bokso specialistas Frederickas Roachas, JAV treniruojantis Eimantą Stanionį, prognozuoja, kad A.Joshua nugalės V.Kličko.

"Varžovo patirtis – sunkus barjeras daugumai jaunų boksininkų, tačiau šiuo atveju klausimas – kiek V.Kličko dar yra toks, koks buvo anksčiau? – svarstė F.Roachas. – Dabar ukrainiečio padėtis labai sudėtinga, ar jam užteks jėgų intensyviai kovai su gerokai jaunesniu varžovu? Vladimiras – mano draugas, tikriausiai supyks, bet manau, kad Wembley stadione triumfuos jaunystė. Nekantriai laukiu dvikovos, turiu bilietus į itin patogias vietas."

Vitalijus Kličko pareiškė: "Nuo šios dvikovos priklausys tolesnė Vladimiro karjera ir jis tai gerai žino. Todėl mano brolis privalės būti susikaupęs, imtis iniciatyvos ir diktuoti savo sąlygas. Joshua – jauniklis, jis dar turės šansų atsigriebti, pademonstruoti savo jėgą, o Vladimiras – jau ne."

Atvyks stiprios komandos

"Neabejoju, kad ir ateityje profesionalų ringuose vėl pamatysime boksininkų, dalyvavusių A.Šociko turnyre", – sakė KBF prezidentas R.Rutkauskas, 2012-aisiais apdovanojęs A.Joshua.

Nuo 1997-ųjų Kaune rengiamose tarptautinėse varžybose jėgas išmėgino ne vien geriausi Lietuvos odinės pirštinės meistrai, bet ir olimpinių žaidynių, pasaulio, Europos čempionai bei prizininkai, vėliau pasižymėję ir profesionalų kovose. Tarp jų – vokietis Sebastianas Koeberis, uzbekas Rustamas Saidovas, rusai Aleksejus Tiščenka ir Andrejus Balanovas, prancūzas Jerome'as Thomas, italas Roberto Cammarelle, anglas Luke'as Campbellas, airis Kennethas Eganas.

Paraiškas dalyvauti gegužės 17–19 d. Kaune vyksiančiame 21-ajame A.Šociko bokso turnyre jau pateikė keturiolikos šalių atstovai. Stiprias komandas ketina atsiųsti Kazachstanas, Anglija, Prancūzija, Ukraina, atvyks ir vokiečių, rusų, čekų, suomių, švedų, latvių, graikų.

"Lietuvai atstovaus ne vien 2017-ųjų čempionai, bet ir šiemet bronzos medalį iškovojęs olimpietis Evaldas Petrauskas", – teigė R.Rutkauskas.

Lemiamos kovos Kauno sporto halėje numatytos 19 d. 18 val.

Pernai pergales iškovojo tik du mūsų šalies boksininkai – Edgaras Skurdelis (iki 60 kg) ir Tomas Sinkevičius (iki 75 kg). Net keturis aukso medalius laimėjo Kazachstano atstovai.

A.Šociko bokso turnyras buvo pripažintas geriausiu 2016-ųjų Kauno sporto renginiu.

 

GALERIJA

  • 2012-aisiais R.Rutkauskas techniškiausio boksininko prizu apdovanojo A.Joshua
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Taip

bet tai įvyks tik po to kai Lietuvoj pastatys nors vieną normalų stadioną,

Kauno Bokso klubas ,,Algirdas,,

Kauno savivaldybes ymones ,,Gaja,, valdomas 2 a pastatas Barsausko g. 66B, skirtas Bokso treniruotems ir varzyboms yra avarines bukles ir Kauno Sporto Hale neatitinka Europos saugaus sporto reikalavimu del stogo metalo konstrukciju deformacijos, senas pastatas yra ypatingos avarines bukles ir gali sugriuti kaip Maxima Rygoje. Siulome statyti nauja Sporto hale Nemuno saloje ir pavadinti Algirdo Sociko vardu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS