Griežtas verdiktas: Rusijos komandos olimpinėse žaidynėse nebus | Diena.lt

GRIEŽTAS VERDIKTAS: RUSIJOS KOMANDOS OLIMPINĖSE ŽAIDYNĖSE NEBUS

  • 5

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) nusprendė, kad Rusija yra diskvalifikuojama iš Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių. Už 66 dienų prasidėsiančiose žaidynėse Rusijos sportininkai negalės varžytis po savo šalies vėliava.

Žiemos olimpinės žaidynės vyks be Rusijos komandos. Taip nusprendė antradienį susirinkusi IOC valdyba, vadovaujama Thomaso Bacho.

Dėl sisteminių dopingo problemų ir mėginių klastojimo per 2014 m. Sočio olimpines žaidynes, IOC šįkart priėmė griežtesnį sprendimą nei prieš 2016 metų vasaros olimpines žaidynes, kai dėl Rusijos atletų leido apsispręsti savarankiškai įvairių sporto šakų organizacijoms.

Šįkart diskvalifikuotas visas Rusijos olimpinis komitetas. Tai reiškia, kad vasario 9 dieną Pietų Korėjoje prasidėsiančiose žiemos olimpinėse žaidynėse nebus nei Rusijos rinktinės, nei Rusijos himno.

Rusijos atletai galės varžytis kaip „olimpiniai atletai iš Rusijos“, bet kiekvieno sportininko atvejis bus svarstomas asmeniškai – jie turės įrodyti, jog yra švarūs.

„Tai buvo beprecdentinė ataka prieš olimpinio judėjimo skaidrumą. Šis sprendimas turėtų nubrėžti liniją per šį pažeidžiantį epizodą ir pasitarnauti kaip postūmis efektyvinant antidopingo sistemą“, – po susirinkimo antradienį vakare pabrėžė Th.Bachas.

Jo vadovaujamas IOC sprendimą priėmė po septyniolika mėnesių trukusio buvusio Šveicarijos prezidento Samuelio Schmidto tyrimo.

„Mes niekada nebuvome matę tokio sukčiavimo ir visa tai padarė neatleistinos žalos olimpiniam judėjimui ir olimpiniam sportui“, – sakė S.Schmidtas.

Dopingo programa Rusijoje –  smūgis olimpiniam judėjimui

Rusijoje valstybės lygiu vykdyta sportininkų dopingo schema yra „precedento neturintis smūgis olimpinių žaidynių ir sporto sąžiningumui“, antradienį pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovas Thomas Bachas (Tomas Bachas).

Anksčiau antradienį TOK paskelbė diskvalifikuojantis Rusiją per 2018 metų žiemos olimpiadą Pietų Korėjos mieste Pjongčange dėl valstybės remtos dopingo programos. Vis dėlto Rusijos sportininkai galėtų varžytis su olimpine vėliava, kaip neutralūs atletai, pažymėjo komitetas.

Th. Bachas paaiškino: „TOK DT (direktorių taryba) po deramo proceso paskelbė proporcingas sankcijas už šį sistemingą manipuliavimą, bet apsaugo švarius atletus.“

TOK paskelbė šį sprendimą, išnagrinėjusi įrodymus apie kelerius metus valstybės lygiu Rusijoje vykdytą dopingą, kurio kulminacija buvo šios šalies organizuota 2014 metų Sočio žiemos olimpiada.

Nuo ko viskas prasidėjo

Raudonas dopingo signalas užsidegė Rusijai 2013 m. liepą prieš Maskvoje rengiamas pasaulio lengvosios atletikos pirmenybes. Britų laikraštis „The Mail“ pranešė apie Grigorijaus Rodčenkovo ir jo vadovaujamos Maskvos antidopingo laboratorijos nuodėmes.

2014 m. gruodį, praėjus 10 mėnesių po Sočio olimpinių žaidynių, Vokietijos televizijos kanalas parodė žurnalisto Hajo Seppelto sukurtą dokumentinį filmą apie Rusijos sportininkų dopingo vartojimą, parodant slaptai filmuotus liudininkų kadrus.

Pasaulio antidopingo agentūra vėliau paskyrė komisiją, vadovaujamą Richardo Poundo, ilgamečio IOC nario. Komisijoje buvo ir Richardas McLarenas. Po jų pateiktų išvadų 2015 m. lapkritį ir 2016 m. sausį buvo diskvalifikuota Rusijos lengvosios atletikos federacija, antidopingo agentūra ir Maskvos laboratorija.

R.Poundo komanda apklausė G.Rodčenkovą ir nustatė, kad jis buvo svarbus asmuo, įtrauktas manipuliuojant uždraustų medžiagų mėginiais, klastojant dopingo testų rezultatus ir dengiant atletus.

G.Rodčenkovas išvyko į JAV ir 2016 m. gegužę „New York Times“ dienraščiui papasakojo, kaip būdamas Sočio žaidynių laboratorijos direktoriumi padėjo Rusijos atletams sukčiauti. Jis teigė, kad 15 iš Rusijos laimėtų 33 medalių buvo nešvarūs.

WADA paskyrė R.McLareną atnaujintam tyrimui. Po dviejų mėnesių jis pateikė kitas išvadas, papildytas G.Rodčenkovo parodymais.

Tada IOC sudarė dvi komisijas. Viena, vadovaujama IOC nario Deniso Oswaldo, pagal R.McLareno surinktus įkalčius tikrino Rusijos sportininkų Sočyje bylas. Antra, vadovaujama buvusio Šveicarijos prezidento Samuelio Schmido, turėjo nustatyti, ar egzistavo institucinė konspiracija.

D.Oswaldo komisija paskelbė verdiktą praėjusį mėnesį. Nuo tada 25 rusai buvo diskvalifikuoti, jų rezultatai Sočyje anuliuoti, jie diskvalifikuoti iš olimpinių žaidynių iki gyvenimo pabaigos. 11 medalių buvo atimta. Vienas rusas išteisintas.

S.Schmidas gavo 50 puslapių medžiagos iš G.Rodčenkovo savo tyrimui. Visa tai turėjo būti pristatyta IOC valdybai pirmadienį.

Sočio programa

G.Rodčenkovas pasakojo, kad kai kurie Rusijos sportininkai Sočio olimpinėse žaidynėse naudojo greitai veikiantį „Duches“ kokteilį, kuriame buvo įplakti pasirodymą keičiantys steroidai.

Per žaidynes atletai buvo apsaugomi keičiant jų mėginius – vietoj nešvarių buvo teikiami mėnesiais anksčiau daryti mėginiai.

Vėlai naktį mėginiai buvo keičiami per „pelės landą“ saugomame Sočio laboratorijos testų kambaryje.

Slaptieji agentai rado būdų, kaip sukeisti buteliukų turinį ir grąžinti juos švarius, – teigė G.Rodčenkovas.

Į pravalytus mėginius buvo pridedama druskos, kad jie taptų švaresni. Kai kuriose Rusijos moterų ledo ritulio komandos žaidėjų mėginiuose buvo aptikta vyriško DNR, kai mėginiai buvo ištirti dar kartą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

As

Triedze i kelnes tie pedofilai donorai visi tie vakarai, smeize kai kokie isgamos ta vis Rusija akivaizdu!

Anonimas

Sumaišėte rusai saitus pravda.ru kitur čia yra kaunodiena.lt

Blaivas

Manau šis sprendimas yra kvailokai politizuotas ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS