Išbandymai čiuožėjams – ant Graco ledo | Diena.lt

IŠBANDYMAI ČIUOŽĖJAMS – ANT GRACO LEDO

Pasirodyti geriau nei praeitą kartą – tokie Lietuvos sportininkų užmojai Europos dailiojo čiuožimo čempionate.

Nuotaikos – optimistinės

Austrijos miesto Graco arenoje "Steiermark Halle" vyksiančiose ledo šokių varžybose dalyvaus Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius, solisčių grupėje jėgas išmėgins Aleksandra Golovkina.

"Allison ir Sauliaus nuotaikos – optimistinės. Juos įkvepia tai, kad per pastarąjį oficialų pasirodymą 2019-ųjų lapkritį teisėjai aukštais balais įvertino technikos elementus, buvo palankiai sutikti ir programų choreografiniai sprendimai, prie kurių daug prisidėjo Italijos specialistas Massimo Scali", – sakė Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentė Lilija Vanagienė.

Pernai Europos čempionate debiutavę A.Reed ir S.Ambrulevičius užėmė 13-ąją vietą.

Šįkart, kaip ir pastaruosius kelerius metus, ledo šokių favoritai – keturiskart pasaulio, penkiskart Europos čempionai, 2018-ųjų olimpiniai vicečempionai Gabriella Papadakis ir Guillaume'as Cizeronas (Prancūzija).

Prognozuojama, kad jų pagrindiniai konkurentai bus Rusijos atstovai – 2019-ųjų pasaulio vicečempionai Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas bei 2019-ųjų Europos vicečempionai Aleksandra Stepanova ir Ivanas Bukinas. Į kovą dėl medalių tikriausiai taip pat įsitrauks Charlene Guignard ir Marco Fabbri (Italija).

Geriausi Europos dailiojo čiuožimo meistrai varžysis Austrijoje, kur 2000-aisiais bronzos medalius iškovojo Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.

Staigmenų tikimasi iš debiutantų – Marijos Kazakovos ir Georgijaus Revijos (Sakartvelas).

Sugrįžo po traumos

"Pakankamai kvalifikacinių taškų, suteikiančių teisę dalyvauti Europos čempionate, buvo surinkusios net trys čiuožėjos – A.Golovkina, Elžbieta Kropa ir Greta Morkytė, tačiau Lietuvai buvo skirta tik viena vieta. Mūsų federacijos parengtus atrankos kriterijus geriausiai atitiko Aleksandra", – pasakojo L.Vanagienė.

A.Golovkina triumfavo šalies čempionate (138,72 taško), sidabro medalis buvo įteiktas E.Kropai (128,91 tšk.), bronzos – G.Morkytei (126,62 tšk.). Susumavus šiuos ir dar dviejų tarptautinių varžybų rezultatus, konkurencinę kovą dėl kelialapio į savo trečiąjį Europos čempionatą laimėjo A.Golovkina (410,08 tšk.), antra liko G.Morkytė (368,30 tšk.), trečia – E.Kropa (348,70 tšk.)

"Aleksandra pernai rugpjūtį sugrįžo į didįjį sportą išsigydžiusi traumą, dėl jos nestartavo net du sezonus. Tačiau Škotijoje įvykusiose varžybose ji užėmė 3-iąją vietą, vėliau Minske – 9-ąją, Taline – 13-ąją. Vis dėlto Grace jos laukia gerokai sudėtingesnis išbandymas", – teigė LČF vadovė.

Austrijoje tarp A.Golovkinos varžovių nebus nė vienos 2019-ųjų Europos čempionato prizininkės – nei rusių Sofijos Samodurovos ir Alinos Zagitovos, nei suomės Vivecos Lindfors.

Tačiau ažiotažą kelia fenomenaliais sugebėjimais jau išgarsėjusios Rusijos čiuožėjos 15-metės Ana Ščerbakova ir Aleksandra Trusova. Šiai šaliai taip pat atstovaus 16-metė Aliona Kostornaja.

Galbūt blykstelės Lenkiją reprezentuojanti rusų kilmės Jekaterina Kurakova – Keturių tautų (Čekijos, Slovakijos, Lenkijos, Vengrijos) 2019-ųjų čempionato aukso medalio laimėtoja? Ją treniruoja žinomas Kanados specialistas, dukart olimpinis vicečempionas Brianas Orseris.

Ką primena 2000-ieji?

Geriausi Europos dailiojo čiuožimo meistrai Austrijoje varžysis dvyliktą kartą. Mūsiškiams sėkmingiausi buvo 2000-ieji, kai Vienoje bronzos medalius iškovojo Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.

Šįkart varžybose dalyvaus 165 sportininkai iš 33 šalių. Prizų fondą sudaro 294 tūkst. JAV dolerių.

Premijas gaus 1–6 vietas užėmę solistai ir duetai. Čempionams teks atitinkamai po 21 ir po 30 tūkst. JAV dolerių, vicečempionams – po 16 ir 20 tūkst., bronzą pelniusiems – po 11 ir 12 tūkst.

4-oji vieta įvertinta 7 ir 10 tūkst. JAV dolerių, 5-oji – 5 ir 7 tūkst., 6-oji – 3 ir 5 tūkst.

Čiuožėjų pasirodymus Europos čempionate vertins ir tarptautinės kategorijos teisėja Laima Krauzienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS