Jaunuosius lyderius sveikino pirmoji ponia, sporto ir muzikos žvaigždės | Diena.lt

JAUNUOSIUS LYDERIUS SVEIKINO PIRMOJI PONIA, SPORTO IR MUZIKOS ŽVAIGŽDĖS

  • 0

Sportas – priemonė kalbėti apie lyderystę ir pagarbą. Tokia žinute projekto „Svajonių komandos“ uždarymo renginyje su dalyviais dalinosi žinomi svečiai.

Per ketverius Britų tarybos Lietuvoje kartu su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu (LTOK) organizuojamo projekto sezonus jaunųjų lyderių ugdymo per sportą programa suvienijo 320 moksleivių ir pusantro šimto pedagogų.

„People to people“ programos finansuojamo projekto „Svajonių komandos“ tikslas – per sportines veiklas ugdyti mokinių lyderystės įgūdžius, organizacinius gebėjimus, bendradarbiavimo, darbo komandoje įgūdžius. Trejus metus veiklose aktyviai dalyvavo Klaipėdos regiono moksleiviai, o ketvirtajame sezone prisijungė ir Šalčininkų bei Visagino mokyklos.

Diana Nausėdienė

„Fizinis raštingumas, tarpasmeninio bendravimo valdymas, kilni lyderystė yra įrankiai pandemijos iššūkiams įveikti. Prisijungdami prie šio projekto per sportą pajutote pokyčio galią ir tapote olimpinių vertybių nešėjais.

Jeigu jums svarbu įsiklausyti ir gerbti kito nuomonę, efektyviai dirbti derinant nuomonių įvairovę daugiakultūrėse komandose, jei jaučiate pagarbą mokytojui ir dėkingumą mentoriui – jūs esate atsakingi ateities lyderiai, kuriais mes didžiuojamės“, – renginyje sakė pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Sporto galia vienyti ir įkvėpti

Dalyvius sveikindamas Didžiosios Britanijos ambasadorius Lietuvoje Brianas Olley pasidžiaugė, kad projekte „Svajonių komandos“ dalyvaujančių lietuviakalbių ir rusakalbių mokyklų moksleiviai kartu mokosi atvirumo ir bendradarbiavimo.

„Matydamas, kas buvo nuveikta per ketverius metus galiu pasakyti, kad „Svajonių komandos“ ugdo pagarbą ir socialinį ryšį tarp skirtingų bendruomenių. Ši iniciatyva jaunus žmones skatina pažinti, ugdyti lyderystės savybes, keičia požiūrį į konkurenciją ir ugdo pagarbą kiekvienai kultūrai ar kalbai“, – sakė B. Olley.

Renginyje dalyvavo ir Britų tarybos Globalaus tinklo vadovas Charlie Walkeris. Jo tikslas – susipažinti su tinklo narių kartu su partneriais vykdomais projektais. Britų taryba Lietuvoje iš visų vykdomų projektų Ch. Walkerį pasirinko supažindinti su „Svajonių komandų“ dalyviais.

„Nelsonas Mandela yra pasakęs, kad sportas turi galią keisti pasaulį, vienyti ir įkvėpti. Projekto „Svajonių komandos“ organizatoriai, pasitelkdami tarptautinę sporto kalbą, su jaunimu kalba apie pagarbą, lyderystę, įvairovę. Tikiuosi, visi galėsime susitikti kitais metais, kai Britų taryba minės 30 metų darbo Lietuvoje sukaktį“, – kalbėjo Ch. Walkeris.

Jis taip pat Lietuvos sportininkams palinkėjo sėkmės artėjančiose Tokijo olimpinėse žaidynėse.

„Mums didelė privilegija dirbti su tokiais partneriais, kaip Britų taryba bei jausti pirmosios ponios palaikymą. Projektas „Svajonių komandos“ kuria pokytį visuomenėje. Šie jauni žmonės – Lietuvos ateitis, auganti kartu su olimpinėmis vertybėmis“, – sakė olimpinė čempionė, LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

 

 

Žvaigždes kalbino moksleiviai

Į sezono uždarymo renginio veiklas aktyviai įsitraukė ir patys projekto dalyviai. Pirmiausia pasiūlę svečiams pasimankštinti, netrukus jie į interviu pakvietė dainininką ir laidų vedėją Vidą Bareikį. Moksleivės iš Šalčininkų Zlata ir Uršula populiaraus atlikėjo klausė, kaip jaunam žmogui rasti mylimą veiklą ir kokią įtaką šiame pasirinkime turi turėti tėvai.

„Manau, tėvai turėtų labiau įsiklausyti į vaiką. O kaip rasti savo? Reikia bandyti, nes nepabandęs nesužinosi. Aš pats pradėjau nuo muzikos, tada patraukė vaidyba, režisūra, o galiausiai grįžau prie muzikos. Bet be tų ieškojimų, nebūčiau ten, kur esu dabar. Todėl nebijokite bandyti“, – sakė atlikėjas.

Renginio metu moksleiviai taip pat turėjo galimybę ne tik dalyvauti, bet ir vesti diskusiją su olimpiete bėgike Egle Balčiūnaite bei kandidatu į Tokijo paralimpines žaidynes paratriatlonininku Ernestu Česoniu.

Sportininkai jauniesiems lyderiams pasakojo apie karjerą, pomėgius, savybes, kurias jiems padėjo ugdyti sportas.

„Sportas mane išmokė disciplinos ir stipriai prisidėjo prie visapusiško ugdymo. Tik visai neseniai supratau, kad kaip sportininkė galiu siųsti žinutę. Vadovaujuosi posakiu: jei gali padėti – padėk, jei gali dalintis – dalinkis. Man smagu jei galiu įkvėpti ne tik sportuoti, bet ir siekti savo tikslų, išsigryninti vertybes, prioritetus. Pati daug išmokau bendraudama su žmonėmis iš kitų kultūrų. Labai vertinu draugystes, kurias man pasisekė užmegzdi Japonijoje, Australijoje, Pietų Amerikoje, Šveicarijoje“, – kalbėjo Lietuvos rekordininkė E. Balčiūnaitė.

„Būna, atiduodi visą save varžybose, bet nesiseka. Tuomet svarbu pakelti galvą ir žengti toliau, nepasiduoti, kad ir kas benutiktų. Tik neseniai pastebėjau, kad daug žmonių į mane lygiuojasi. Jaučiu atsakomybę. Varžovais mes esame tik varžybų metu, o prieš ir po – dalijamės patirtimi, juokiamės, mokomės vieni iš kitų. Gyvenimas yra judėjimas. Kai judi – išsilaisvini“, – patirtimi dalinosi E. Česonis.

Nagrinėjo socialines temas

Projekto dalyvis

Ketvirtajame projekto „Svajonių komandos“ sezone iš viso dalyvavo 26 mokyklos iš trijų Lietuvos miestų. Iniciatyvos veiklas išbandė 78 pedagogai ir 150 jaunųjų lyderių, į kurių organizuotus edukacinius užsiėmimus įsitraukė 650 moksleivių.

Sezono pradžioje moksleiviai buvo suskirstyti į komandas, kurias sudarė jaunuoliai ir pedagogai iš skirtingų mokyklų. Komandos patirties ir žinių sėmėsi per praktinius užsiėmimus. Vėliau rinkosi socialines sporto temas, tokias kaip lyčių lygybė, stereotipų laužymas, negalios barjerai. Remdamiesi įgyta patirtimi bei įgūdžiais vėliau jaunieji lyderiai patys kūrė ir vedė aktyvios fizinės veiklos užsiėmimus savo mokyklų jaunesnių klasių mokiniams.

Projekto senbuviai klaipėdiečiai nuotoliniu būdu įgyvendino 30 veiklų, skirtų jaunesnių klasių moksleiviams. Projekte dalyvavę moksleiviai ugdė tarpkultūriškumą, sužinojo apie sveiką gyvenseną, siekė įveikti stereotipus, dalijosi patirtimi, mokėsi perteikti idėjas. Jaunieji lyderiai transformavo savo veiklas ir rado būdą, kaip svarbias temas perteikti nuotoliniu būdu bei užtikrinti, kad per užsiėmimus mokiniai atliktų ir fiziškai aktyvias užduotis.

Šį sezoną prie iniciatyvos prisijungę Šalčininkų ir Visagino pedagogai dalyvavo mokymuose, kuriuose buvo kalbama apie neformalųjį ugdymą, ugdymą per sportą, mentorystę. Šių miestų moksleiviai dalyvavo seminaruose apie lyderystę, emocinį intelektą, XXI amžiaus kompetencijas, susipažįsta su kitomis olimpinio švietimo veiklomis, o prie mokymų prisijungę klaipėdiečiai dalijasi savo patirtimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS