Komandinį lengvosios atletikos čempionatą lietuviai baigė E. Matusevičiaus pergale | Diena.lt

KOMANDINĮ LENGVOSIOS ATLETIKOS ČEMPIONATĄ LIETUVIAI BAIGĖ E. MATUSEVIČIAUS PERGALE

  • 0

Lietuvos lengvaatlečiai Europos komandinio čempionato pirmos lygos varžybose kovojo iki galo. Nors vienas paskutinių stadioną paliko pergalę iškovojęs Edis Matusevičius, ieties metiko pelnytų taškų norint išsaugoti vietą šioje lygoje lietuviams neužteko.

Vis dėlto, komandinę 11 vietą užėmusių mūsiškių nuotaikos nebuvo prastos – per tris čempionato dienas tarp prizininkų pateko net šeši lietuviai.

Ypač saldžią pergalę iškovojo viena ryškiausių Norvegijoje vykusių pirmenybių žvaigždžių laikytas E.Matusevičius – 82,35 m ietį numetęs lietuvis artimiausią konkurentą pranoko puspenkto metro. Tai buvo pirmos lengvaatlečio varžybos po Lietuvos čempionate pasiekto šalies rekordo – tada jis įrankį nuskraidino net 89,17 m.

„Gal ir buvo didesni lūkesčiai, norėjosi numesti toliau, bet didžiausias tikslas buvo laimėti, gauti tą 11 taškų – taip ir gavosi. Prieš varžybas buvome treniruočių stovykloje, tai natūralu, kad dabar yra sunku, bet atsigausiu. Pasaulio čempionatas dar toli, dirbsime ir ten būsiu atsigavęs“, – pasirodymą komentavo E.Matusevičius.

Beje, neakivaizdinėje dvikovoje lietuvis pranoko planetos sezono lyderį estą Magnusą Kirtą – pastarasis antroje komandinio čempionato lygoje ietį numetė 81,47 m.

„Negalvojau apie tai, kad būtina aplenkti M.Kirtą. Jis padarė tik vieną metimą, pamatė, kad užtenka laimėti ir daugiau nemetė. Nesilygiavau į jį, tiesiog bandžiau laimėti savo grupę ir viskas“, – sakė E.Matusevičius.

Trečias planetos lyderių sąraše žengiantis lietuvis greičiausiai pateks į žemyno rinktinę, kuri rugsėjo 9-10 dienomis dalyvaus pirmą kartą vyksiančiame Europos-JAV mače.

Tokiose varžybose atstovauti Europai būtų tikrai fantastika.

„Tokiose varžybose atstovauti Europai būtų tikrai fantastika“, – galimybės tikisi E.Matusevičius.

Pirmą prizinę vietą Lietuvos komandai trečią varžybų dieną iškovojo Justinas Beržanskis. 3000 m kliūtinio bėgimo distanciją jis įveikę per 8 min. 53,86 sek. bei finišavo trečias. Prieš penkerius metus lengvaatletis taip pat pirmos lygos varžybose buvo pirmas, o tai – iki šiol skambiausia šiauliečio karjeros pergalė.

„Visada į šias varžybas atvažiuoju su mintimi, kas buvo 2014 metais. Ta pergalė man yra karjeros finišas, karjeros filmuota medžiaga. Ją naudoju, kai yra didžiausia motyvacijos duobė, ji mane užveda. Į šias varžybas atvažiuoju aštuntą kartą, malonu atstovauti Lietuvai“, – sakė J.Beržanskis.

Patekti tarp prizininkų dar viename Europos komandiniame čempionate stajeris nesitikėjo – šis sezonas kliūtinio bėgimo specialistui nesiklostė taip sėkmingai, kaip praėję metai. Pernai Europos čempionate Berlyne J.Beržanskis pasiekė asmeninį rekordą, nuotolį nubėgęs per 8 min. 36,88 sek.

„Žinojau, kad čia yra taktinė kova. Ypač vyrai yra tinginiai, jie nenori bėgti greitai, jie nori viską išsispręsti likus daugiausiai dviem ratams iki finišo, – teigė J.Beržanskis. – Jei prieš varžybas būtų kas pasakęs, kad užimsiu trečią vietą, būčiau pasakęs, jog tikrai ne, nes šiemet sezonas yra labai banguotas, turėjau didelių problemų su sveikata. Šiandienos trečia vieta gal bus tramplinas atsispirti į aukštesnius rezultatus.“

Dauguma kitų Lietuvos bėgikų dėl prizinių vietų nekovojo: asmeninį rekordą 5000 m rungtyje pasiekė ir devinta finišavo Loreta Kančytė (16 min. 40,10 sek.), taktinėje 1500 m kovoje Monika Elenska buvo taip pat devinta (4 min. 55,16 sek.), o Gediminas Truskauskas 200 m rungtyje finišavo aštuntas (21,55 sek.).

Tačiau tik per plauką čempionu netapo Benediktas Mickus, į 800 m distancijos finišo tiesiąją išbėgęs būdamas pirmas. Paskutiniuose metruose mūsiškį aplenkė Vengrijos, Airijos ir Turkijos atstovai, o Mindaugo Krakio auklėtinis galėjo džiaugtis ketvirta vieta – 1 min. 50,40 sek.

„Prieš patį startą jaučiausi prastai, bet kai liko 200 metrų, galvojau, kad jei ne dabar, tai nieko ir nebus. Finiše tiesiog pritrūko jėgų. Likus 50 metrų pajaučiau, kad aplenkė portugalas, po to airis, o aš jėgų jau nebeturėjau“, – sakė B.Mickus.

Vyrų trišuolio rungtyje sėkmingai pasirodė Paulius Svarauskas – lietuvis užėmė šeštą vietą, pasiekęs savo sezono rekordą (15,64 m). Šuoliuose su kartimi Vitalija Dejeva buvo 11-a (3,21 m), o antrą karjeros rezultatą pasiekęs Osvaldas Gedrimas – 10-as (4,91 m).

Tradicinė sėkmė Lietuvos komandą aplankė disko metimo varžybose – Andrių Gudžių pakeitęs Aleksas Abromavičius pasiekė sezono rekordą (62,37 m) ir užėmė ketvirtą vietą.

„Manau, kad Lietuvai tikrai atstovavau tinkamai. Federacija neliks nusivylusi, kad paėmė pusiau veteraną pakovoti su jaunimu. Esu tikrai dėkingas ir sąlyginai džiaugiuosi, kad Andrius treniruojasi bei man davė tokį šansą. O ateityje pažiūrėsime – gal su Andriuku dar bus kur šansas išvažiuoti“, – šyptelėjo A.Abromavičius.

Beje, pirmu bandymu sėkmingiausią rezultatą užfiksavęs lietuvis kurį laiką pirmavo prieš buvusį pasaulio ir Europos vicečempioną belgą Philipą Milanovą.

„Sąlyginai galvojau, kad aplenksiu (juokiasi – lengvoji.lt). Galvojau, gal pavyks pagauti. Jis vis tiek aukštesnio lygio atletas, padarė, ką turėjo, bet viduje buvo minčių, nejaugi tai bus mano gyvenimo šansas“, – juokėsi A.Abromavičius.

Moterų šuolių į aukštį varžybose po traumos atsigaunanti Urtė Baikštytė pasidalijo 10-11 pozicijas, o šuoliuose į tolį Augustė Regalaitė buvo 11-a (5,86 m). Rutulio stūmime penktadienį disko metimo varžybose trečią vietą iškovojusi Ieva Zarankaitė buvo šešta (15,36 m).

Tuo tarpu daugiausiai taškų – 17 – į Lietuvos komandos taupyklę per tris dienas iškovojo Simas Bertašius. 1500 m rungtyje buvęs trečias, sekmadienį 3000 m bėgime jis finišavo ketvirtas (8 min. 9,77 sek.). Mūsiškį vos 0,05 sek. pranoko norvegų žvaigždė Henrikas Ingebrigtsenas.

„Kiek nustebino, kad Henrikas taip ilgai su mumis bėgo ir nedarė ilgo finišo – to tikėjausi. Likus gal 150 metrų galvojau, kad galiu net ir aplenkti, tačiau pritrūko kelių akimirkų. Kartu ir nusivylimas, kad vieta ketvirta, bet tuo pačiu ir motyvacijos pliūpsnis, nes bėgti tokioje grupėje, kuri dar stipresnė nei buvo vakar, yra geras jausmas. Prieš ketverius metus Heraklione stebėjau monitoriuje, kaip finišuoja 3000 m lyderiai, o dabar pats buvau grupės priekyje“, – džiaugėsi S.Bertašius.

Čempionatas baigėsi estafečių varžybomis. Moterų 4x400 komanda (Erika Krūminaitė, Modesta Morauskaitė, Eglė Balčiūnaitė ir Agnė Šerkšnienė) užėmė devintą vietą, nuotolį nubėgusios per 3 min. 36,97 sek. (geriausias Lietuvos sezono rezultatas). Vyrų ketveriukė (Einius Trumpa, Artūras Janauskas, Dariušas Križanovskis ir Rokas Pacevičius) buvo 11-ti – 3 min. 14,93 sek. (taip pat geriausias sezono rezultatas).

Vienintelį kelialapį į Superlygos varžybas iškovojo portugalai, kurių sąskaitoje – 302 taškai. Rumunai, vengrai, slovakai ir lietuviai po dvejų metų varžysis antroje Europos komandinio čempionato lygoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS