Netyla kalbos apie M. Drobiazko ir P. Vanagą: jie tikriausiai ten uždirba labai didelius pinigus | Diena.lt

NETYLA KALBOS APIE M. DROBIAZKO IR P. VANAGĄ: JIE TIKRIAUSIAI TEN UŽDIRBA LABAI DIDELIUS PINIGUS

  • 0

Nepaisydami kritikos Lietuvoje, Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko šypsodamiesi čiuožė ant ledo Sočyje. Kad spektaklyje ant ledo „Gulbių ežeras“ čiuoš ir Lietuvos pora, Tatjana Navka gyrėsi jau prieš kelis mėnesius, ragindama pirkti bilietus į jos organizuojamą šou, pasakojama LNK reportaže.

„Vyriškas ir charizmatiškas P. Vanagas žiūrovų širdis užkariaus visą gyvenimą nuo meilės be atsako kenčiančio burtininko vaidmeniu“, – T. Navka pristatė Lietuvos šokėją.

M. Drobiazko, anot vaizdo įrašų, atlieka juodosios gulbės vaidmenį ir šoka kartu su T. Navka. Kilus kritikai iš Lietuvos, nei P. Vanagas, nei M. Drobiazko savo veiksmų išsamiau nepaaiškino.

„Pirmiausia, antausis yra šiems žmonėms, jie save pažemino“, – kalbėjo Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Nors kartais pasigirsta kalbų, kad sporto, meno ir politikos painioti nereikia, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas sako, kad Lietuvos čiuožėjų pasirodymu pasinaudos Rusijos propagandistai.

„Šokdamas propagandiniame renginyje, tarnaudamas Kremliui iš esmės tu atstatinėji tos valstybės autoritetą. Pūti ne tik propagandos malūną, bet ir bandai Rusiją normalizuoti“, – tęsė L. Kasčiūnas.

Šokdamas propagandiniame renginyje, tarnaudamas Kremliui iš esmės tu atstatinėji tos valstybės autoritetą.

Čiuožimo federacijos prezidentės, Povilo mamos Lilijos Vanagienės telefonas išjungtas. Federacijos valdybos narė Marija Prūsaitis iš pradžių sutikusi pasakyti savo nuomonę apie Lietuvos čiuožėjų dalyvavimą V. Putino pakaliko žmonos šou, vėliau tą padaryti atsisakė. Kita valdybos narė Edita Dvarionienė prasitarė iki paskutinės minutės turėjusi viltį, kad M. Drobiazko ir P. Vanagas šou nedalyvaus. Dabar sako net nežinanti, kaip federacijai į tai reaguoti.

„Mes – pasimetime. Kita vertus, jie nėra federacijos nariai, tad nieko mes negalime padaryti, nes jie yra suaugę žmonės, tai yra jų pasirinkimas gyventi ir dirbti Rusijoje“, – kalbėjo čiuožimo federacijos valdybos narė E. Dvarionienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Valdybos narė sako, kad visa federacija atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje.

„Visa visuomenė į mus dabar žiūrės tikrai ne pačiomis gražiausiomis akimis. Mums reikės teisintis. Nors dėl ko mums teisintis? Mes dirbame savo darbą Lietuvoje“, – tęsė E. Dvarionienė.

Tačiau L. Kasčiūnas sako, kad čiuožimo federacija turi prisiimti atsakomybę, jei nepareikš oficialios pozicijos.

„Jeigu federacija neatsiribos, vyrauja klausimas, ar tokios federacijos vadovybė gali eiti šias pareigas“, – sakė L. Kasčiūnas.

Asociacija yra pakankamai savarankiška organizacija ir valstybės įsikišimas, bent jau šiuo atveju, būtų perteklinis.

Švietimo ministerija sako, kad valdybą rinko ne ji, tad svertų nušalinti irgi neturi.

„Asociacija yra pakankamai savarankiška organizacija ir valstybės įsikišimas, bent jau šiuo atveju, būtų perteklinis“, – teigė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.

Anot viceministro, bausmė čiuožėjams bus vien tai, kad visa Lietuva sužinos apie jų dalyvavimą V. Putino propagandistų renginyje.

„Pakankamai populiarūs buvo jų organizuoti renginiai. Kyla abejonių dėl jų tęstinumo“, – tęsė L. Obcarskas.

Net jei Lietuvoje neliks komercinių P. Vanago ir M. Drobiazko renginių, federacijos atstovės teigimu, jie dabar užsidirbs Rusijoje.

„Jie tikriausiai ten uždirba labai didelius pinigus“, – sakė E. Dvarionienė.

Sočyje „Gulbių ežerą“ iki rugsėjo planuojama parodyti 25 kartus. Teisininkams prabilus, kad Lietuvos pilietybės iš M. Drobiazko atimti pagal įstatymus nėra pagrindo, vienintelė šalies reakcija – atimti valstybinius apdovanojimus. Pora 2000 metais buvo apdovanoti Gedimino ordino riterio kryžiais.

Telefonų pora nekelia, su jais susisiekti neįmanoma ir su žurnalistais nekomunikuoja. Apie karą nė vienas atvirai nepasisakė. Paskutinėmis dienomis M. Drobiazko dalinosi dviprasmišku rusišku eilėraščiu, kuris sakė, kad priešo nereikia teisti. Apie tai buvo kalbamasi su L. Kasčiūnu.

– Ar toks elgesys apskritai yra smerktinas?

– Sportas visuomet buvo politika. Ši takoskyra yra klaidinga, kadangi autoritarinės valstybės ieško veikėjų, kurie pasportuoja ar pagroja pas juos, o paskui iš to daroma propagandinė pompa. Natūralu, kad šiais čiuožėjais bus pasinaudota. Manau, kad labai aiškiai reikia suvokti, kad dalyvauji propagandinėje akcijoje, matyt, gal pinigų ar kažko kito pritrūko. Tai – netoleruotinas dalykas. Manau, tai yra savanaudiški motyvai, kurie verčia juos ten važiuoti. Būtų gerai išgirsti jų paaiškinimą.

– Ekspertai sako, kad pilietybes atiminėja diktatoriškos šalys, o mes juk esame ne tokie, tiesa?

– Galima ir taip sakyti. Kita vertus, turi būti kokios nors sankcijos. Valstybė, kuri yra agresorė Ukrainos atžvilgiu, galimai gali būti agresorė ir prieš mus.

Sportas visuomet buvo politika. Ši takoskyra yra klaidinga.

– Kokią žinutę skleidžia tie, kurie dalyvauja propagandiniuose renginiuose? Kuo tai naudinga Rusijai?

– Kad tu gali kariauti, naikinti kitą tautą, neleisti jai egzistuoti tuo pačiu metu plėtojant savo kultūrinį gyvenimą pagal sau naudingą liniją. Jeigu tu prie to prisidedi, tu esi tos agresijos dalis.

– Ar yra būdas, kaip čiuožėjai galėtų atsiplauti šią reputacinę dėmę?

– Būtų geriausia kuo greičiau susikrauti daiktus ir išvykti iš Rusijos bei duoti labai aiškius paaiškinimus mūsų visuomenei. Tačiau iš jų elgesio galima matyti, kad jie nesugeba apginti savo sprendimo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Panaši situacija buvo ir su Lietuvos aktore Ingeborga Dapkūnaite, kuri dar iki karo pasakė, kad neverstume jos aiškiai išsakyti pozicijos, kadangi viskas nėra tik juoda arba balta. Ką manote apie tai?

– Nenoriu eiti į konkrečius atvejus, nes reikia žinoti detales, tačiau ji nėra sudalyvavusi kokioje nors propagandinėje akcijoje, ji nebuvo išnaudota propagandiškai. Norėtųsi aiškesnių žinučių. Kita vertus, jeigu tu ten turi šeimą, viskas yra kitaip. Tačiau norėtųsi drąsesnių sprendimų.

– Ar reikėtų bausti už tokius dalykus?

– Bausmė turi būti proporcinga. Ji neturėtų iššaukti neproporcingų veiksmų. Pilietybės klausimai svarstytini, tik viską reikia padaryti profesionaliai ir pagal teisinę raidą. Norėčiau išgirsti teisininkų komentarų, jų rekomendacijas, pačių sportininkų pasiaiškinimus, tada galima daryti sprendimus.

GALERIJA

  • Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko
Gairės: LNK turinys, Povilas Vanagas, Margarita Drobiazko, karas Ukrainoje, Sočis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS