Lengvoji atletika: ar jaunimas pakartos lietuvaičių pasiekimus Europos jaunimo čempionate? | Diena.lt

LENGVOJI ATLETIKA: AR JAUNIMAS PAKARTOS LIETUVAIČIŲ PASIEKIMUS EUROPOS JAUNIMO ČEMPIONATE?

Ketvirtadienį Rietyje (Italija) prasideda XXII Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatas, kuriame startuos 13 Lietuvos sportininkų.
Lietuvos nacionalinė komanda Europos čempionatuose dalyvauja nuo1993 metų ir per 10 vykusių čempionatų iškovojo keturis medalius: Europos jaunimo čempionu 1999 metais tapo ieties metikas Tomas Intas, o vicečempionių titulus iškovojo 100 metrų bėgikė Agnė Visockaitė (1997 metais Liublianoje), dar viena sprinterė Lina Grinčikaitė (2005 metais Kaune) ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė (2011 metais Taline).

Nors apie kandidatus, kurie gali iškovoti medalius Rietyje, nekalbama, didžiausios viltys siejamos su trimis merginomis – 2011 metų Europos jaunimo olimpinio festivalio čempione 400 metrų distancijoje Modesta Morauskaite, šuolininke į aukštį Gintare Nesteckyte ir šuolių į toil rungtyje startuosiančia Jogaile Petrokaite.

Komentarai

G. Nesteckytė: „Europos jaunimo čempionatas man yra svarbiausias šio sezono startas. Jeigu man pavyks suvaldyti savo emocijas, jaudulį, galime tikėtis ir aukštesnio rezultato, o su rezultatu savaime "ateina" ir vieta. Svarbiausia yra patekti į finalą, o ten atiduoti visas jėgas ir kovoti. Grįžusi dar planuoju startuoti Lietuvos čempionate, o po to laukia užsitarnautos atostogėlės.“

M. Morauskaitė: „Šiame Europos jaunimo čempionate keliu sau nemažus tikslus, tikslas būtų užlipti ant prizinės pakylos. Tokia galimybė visada yra, svarbiausia neperdegti varžybų metu bei per daug pasitikint savo jėgomis varžovių nuvertinti. Na, o gerų draugų palaikymas tik dar labiau motyvuoja ir paskatina nenuleisti rankų. Ši U20 kompanija sukuria labai smagią atmosferą.“
J. Petrokaitė: „Šis čempionatas nėra pirmas rimtas mano startas, bet šiame sezone tai pagrindinės varžybos, kurioms atiduosim visas jėgas, o rezultatas, tikėkimės, ateis savaime.  Tikslai čempionate paprasti – ivykdyti kvalifikacinį normatyvą ir šokinėti finale. Niekad nemėgstu kalbėt apie ateitį, tai apie rezultatus nieko ir nepasakysiu. Iš tikrųjų mūsų U20 komanda yra labai šauni, draugiška ir linksma. Vieni kitus labai palaikom, todėl Rietyje visi tikimės geriausio.“

Idėja rengti lengvosios atletikos Europos čempionatą kilo lenkams

Pirmasis Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatas vyko 1969 metais Prancūzijoje, tačiau idėja organizuoti tokio tipo pirmenybes kilo lenkams.
1964 metais Varšuvoje įvyko Europos jaunimo lengvosios atletikos žaidynės. Taip buvo įgyvendinta idėja, kurią keletą metų brandino Lenkijos lengvosios atletikos vadovai. Nors dalyvavo 14 šalių komandos, varžybos dar neturėjo oficialaus statuso. Renginio sekmė paskatino IAAF Europos komisiją 1966 metais surengti pirmąsias oficialias Europos žaidynes. 19 valstybių atstovai varžėsi Odesoje. Jeigu Varšuvoje (kaip ir pagal dabar galiojančias taisykles) galėjo dalyvauti vaikinai ir merginos ne vyresni kaip 19 metų, tai nuo 1966 iki 1988 metų merginų amžiaus riba buvo 18 metų.1969 metais įsteigus EAA pradėti rengti Europos jaunimo čempionatai.

Lietuviai iki 1989 metų dalyvaudavo SSRS komandos sudėtyje. Europos žaidynėse 1968 metais sidabro medalį laimėjo Jonas Dabryla (ieties metimas), bronzos - Arūnas Vitkevičius (rutulio stūmimas), Algis Lebedžius (10000 m ėjimas) ir Nijolė Sabaitė (800 m). Europos čempionatuose sidabro medalius 1983 metais iškovojo Valerijus Murašovas (disko metimas) ir Andrius Kornikas (4x100 m), bronzos medalį 1979 metais - Aldona Mendzarytė (4x400 m).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS