Lietuvos tinklinio federacija - tarp pasiekusių didžiausią pažangą pasaulyje | Diena.lt

LIETUVOS TINKLINIO FEDERACIJA - TARP PASIEKUSIŲ DIDŽIAUSIĄ PAŽANGĄ PASAULYJE

  • 0

Spalio 31 - lapkričio 1 dienomis Sardinijoje vyko 34-asis Tarptautinės tinklinio konfederacijos (FIVB) kongresas, kuriame dalyvavo nacionalinių federacijų vadovai iš 210 pasaulio šalių. Jo metu Lietuvos tinklinio federacija buvo įvardinta kaip viena iš penkių, pasiekusių didžiausią pažangą per pastaruosius metus.

Nacionalinių federacijų veikla vertinama pagal suorganizuotų tarptautinių varžybų skaičių ir kokybę, sportininkų pasiektus rezultatus bei kitus kriterijus. Kongrese Lietuvai atstovavęs LTF prezidentas Marius Vasiliauskas dalijosi įspūdžiais: "Renginio metu buvo daug kalbama apie tai, kaip vos per kelis metus, labai norint ir kryptingai dirbant, galima pakeisti tinklinio situaciją šalyse. Kaip sėkmingi to pavyzdžiai buvo įvardintos penkios pasaulio šalys, iš Europos išskirtos Serbija ir Lietuva".

"Vos per keletą metų Lietuva iš tinklinio provincijos tapo svarbia Europos paplūdimio tinklinio varžybų organizatore. Šią vasarą gavome teisę organizuoti prestižinių Europos žemyninės taurės varžybų, kurios drauge yra atranka į Rio de Žaneiro olimpiadą, pirmą etapą. Vilniuje vyko Europos jaunių, jaunimo čempionatai, o Rytų Europos paplūdimio tinklinio čempionatas nebeįsivaizduojamas be Lietuvoje vykstančių etapų, kuriuose tradiciškai laurus skina mūsų merginos", - teigia M. Vasiliauskas.

LTF prezidentas taip pat yra patenkintas šio sezono paplūdimio tinklininkų pasiekimais: "Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė tapo pasaulio jaunimo vicečempionėmis, o Arnas Rumševičius ir Lukas Každailis - Europos jaunimo čempionato bronzos medalininkais. Taip pat ir vyrų, ir moterų paplūdimio tinklinio rinktinės pateko į trečiąjį Europos žemyninės taurės etapą. Sėkmingai rungtyniavo ir mūsų jauniai - Lukas Navickas ir Edvinas Vaškelis, įveikę didžiulę atranką, iškovojo teisę dalyvauti Nandzingo jaunimo olimpiadoje."

"Ateityje neketiname sustoti" - žada M. Vasiliauskas. - Ateinančiais metais investuosime į trenerių kvalifikacijos kėlimą, organizuosime seminarus, kviesime lektorius iš užsienio. Taip pat pirmą kartą transliuosime didelę dalį Lietuvos tinklinio čempionato bei Baltijos moterų lygos rungtynių".

Kongrese buvo priimti keli tinklinio taisyklių pakeitimai, kurių vienas yra esminis. Dauguma (111 iš 210) kongrese dalyvavusių šalių atstovai balsavo už tai, kad bet kurio žaidėjo kontaktas su tinklu tarp antenų žaidimo metu būtų laikomas klaida. Iki šiol galiojusios taisyklės tokį konktaktą toleravo, jeigu jis netrukdė žaidimui. Šis pakeitimas nuo 2015 m. sausio 1 d. galios tiek salės, tiek paplūdimio tinkliniui.

Audrius Gargasas, LTF teisėjų kolegijos pirmininkas: "Vertinu šį pakeitimą teigiamai, nes teisėjavimas bus aiškesnis, kils mažiau ginčytinų situacijų. Ankstesnė tvarka, kai buvo leidžiama liesti tinklo apačią, teisėjams, žaidėjams ir sirgaliams kėlė daug sumaišties. Teisėjams būdavo išties sunku suspėti pamatyti ir teisingai įvertinti, kur tinklas paliestas ir dėl to nuolatos kildavo konfliktinės situacijos. Kita vertus, dabar bus dažniau fiksuojamos klaidos ir stabdomas žaidimas. Lietuvą šios naujovės pasieks jau netrukus - lapkričio pabaigoje Liuksemburge vyks seminaras tinklinio teisėjų kolegijų pirmininkams, kurio metu bus pateikta visa reikalinga informacija naujų reikalavimų įgyvendinimui".

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS