Maratono čempionai: visi laimėjimai svarbūs | Diena.lt

MARATONO ČEMPIONAI: VISI LAIMĖJIMAI SVARBŪS

  • 0

Lietuvos maratono čempionai Mindaugas Viršilas ir Gitana Akmanavičiūtė, 2017-aisiais triumfavę "Citadele Kauno maratone", šiemečiam birželio 10-osios startui ne tik intensyviai ruošiasi, bet, nors ir atsargiai, svajoja pakartoti sėkmę.

Siekis – olimpinis normatyvas

M.Viršilas ir G.Akmanavičiūtė pasiektais rezultatais neapsiriboja. Kaip vieną svarbiausių varžybų faktorių sportininkai įvardijo konkurenciją.

"Turbūt net nebūčiau pradėjęs bėgti maratono, jeigu ne kiti bėgikai, įvykdę pasaulio čempionato ir olimpinių žaidynių normatyvus. Jie mane įkvėpė patikėti, kad ir lietuviams viskas įmanoma", – sakė M.Viršilas, vienas greičiausių Lietuvos maratonininkų.

2017 m. "Citadele Kauno maratone" M.Viršilas, finišavęs po 2 val. 23 min. ir 49 sek., ne tik tapo Lietuvos čempionu, bet ir pagerino trasos rekordą. Ankstesnis geriausias rezultatas priklausė Kenijos bėgikui Mathew Kipkorirui Sigei (2 val. 26 min. 09 sek.).

Anot Mindaugo, šiemet jis stengsis apginti čempiono titulą, jeigu leis sportinė forma.

"Daug kas priklausys nuo savijautos ir pasiruošimo. Jeigu viskas gerai, šįkart "Citadele Kauno maratonas" bus ketvirta mano nubėgta 42 km ir 195 m distancija, – teigė M.Viršilas. – Jeigu visi mūsų profesionalai susirinktų prie starto linijos, būtų galima dar geresnį rezultatą pasiekti. Pernai pasigedau konkurencijos."

Sportininkas pridūrė, kad bėgimas jam – pomėgis, kuriam, skatinamas kauniečio trenerio Alfonso Kazlausko, skiria daug dėmesio.

Per aštuoniolika karjeros metų M.Viršilas ne kartą tapo Lietuvos pusės maratono, 10 000 m ir 5 000 m bėgimo čempionu bei prizininku.

"Visi laimėjimai man svarbūs, nes jie motyvuoja kitiems startams", – kalbėjo Mindaugas.

Jo siekis – ne vien Tokijo olimpinių žaidynių ir pasaulio čempionato normatyvai. "Olimpinis normatyvas 2 val. 19 min. – minimalus tikslas, o toliau, tikiuosi, bus dar geriau", – atskleidė lengvaatletis.

Trasa – gerai pažįstama

2016-aisiais savo pirmą maratoną Vilniuje nubėgusi kaunietė G.Akmanavičiūtė pernai "Citadele Kauno maratone" įsitikino: trečias kartas išties nemeluoja – ji, nors ir pralaimėjo rusėms Natalijai Kan (2 val. 52 min. 17 sek.) ir Anastasijai Zacharovai (2 val. 59 min. 37 sek.), tapo Lietuvos čempione (3 val. 01 min. 36 sek.).

Lengvaatletė sieks, kad ateityje jos rezultatas sutilptų į 3 val.

"Intensyviai treniruojuosi, tikiuosi, kad pusantro mėnesio pakaks tinkamai pasiruošti "Citadele Kauno maratonui", – sakė Gitana, bėgimui skirianti penkias dienas per savaitę. – Šiemet bus sunku pakartoti 2017-ųjų pergalę, nes žiemą mažiau laiko turėjau pasiruošti."

Pusę maratono nubėgu lengvai, o bėgant klasikinį nuotolį po 30 km visokios mintys aplanko.

Pusmaratonių ir vadinamųjų trail bėgimų G.Akmanavičiūtė nesuskaičiuotų, nes jie – tik apšilimas prieš didįjį maratoną.

"Pusę maratono nubėgu lengvai, o bėgant klasikinį nuotolį po 30 km visokios mintys aplanko. Tačiau distanciją visada įveikiu sėkmingai, tada ir emocijos liejasi per kraštus", – teigė optimistiškai nusiteikusi bėgimo entuziastė, nubėgusi jau penkis maratonus.

Anot bėgikės, konkurenčių proveržiai skatina pasitempti, motyvuoja psichologiškai siekti dar aukštesnių rezultatų. Net ir įveikusi varžoves lietuves, G.Akmanavičiūtė nesijaučia profesionalia sportininke – jos diena prasideda nuo darbo ir šeimos, o bėgimas – laisvalaikio forma.

"Citadele Kauno maratono" trasa Gitanai gerai pažįstama, čia ji ne tik įveikė maratoną ir pusmaratonį – prieš trejus metus pirmą kartą oficialiai nubėgo 10 km.

"Aš – kaunietė ir man kiekviena duobelė, kurią apibėgu treniruodamasi, žinoma", – juokavo stajerė.

Startas – Rotušės aikštėje

Šeštas "Citadele Kauno maratonas" startuos birželio 10-ąją Rotušės aikštėje.

Didžiausio vasaros bėgimo šventės organizatorius VšĮ "Kauno maratono klubas" kviečia dalyvauti ne vien profesionalus, bet ir mėgėjus, kviečia kauniečius ir miesto svečius aktyviai palaikyti bėgančiuosius tiek prie starto linijos, kur vyks tradicinė sporto mugė, tiek trasoje išdėstytose sirgalių stotelėse.

Šiemet "Citadele Kauno maratono" dalyviai gali rinktis šiuos nuotolius: "Sanatorija Gradiali" 1,5 km, "Intermedix" 5 km, "SDG" 10 km, "Kauno Akropolio" pusmaratonį 21 km 098 m ir "Citadele" maratoną 42 km 195 m.

Registruotis bėgimams – www.kaunasmarathon.lt.

GALERIJA

  • G. Akmanavičiūtė
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS