Mirė garsus austrų „Formulės 1“ lenktynininkas N. Lauda | Diena.lt

MIRĖ GARSUS AUSTRŲ "FORMULĖS 1" LENKTYNININKAS N. LAUDA

  • 2

Eidamas 71-uosius metus mirė legendinis „Formulės 1“ lenktynininkas austras Niki Lauda, rašoma jo šeimos pareiškime, antradienį anksti ryte išplatintame Austrijos žiniasklaidos.

„Su didžiu liūdesiu pranešame, kad mūsų mylimas Niki pirmadienį ramiai užgeso apsuptas savo šeimos“, – rašoma pareiškime.

Prieš aštuonis mėnesius N. Laudai buvo atlikta plaučių transplantacija.

„Jo neprilygstami pasiekimai sporte ir versle nepamiršti ir bus atmenami; jo nenuilstamas noras veikti, jo nuoširdumas ir drąsa neišblėso“, – rašoma N. Laudos artimųjų pareiškime. 

„Šeimoje jis buvo mylintis ir rūpestingas tėvas bei senelis, pavyzdys ir etalonas mums visiems. Ilgėsimės jo“, – priduriama pareiškime. 

N. Lauda tris kartus laimėjo „Formulės 1“ čempionatą – 1975-aisiais ir 1977-aisiais, kai atstovavo „Ferrari“ komandai, bei 1984 metais – kaip „McLaren“ pilotas.

Abi komandos per „Twitter“ paskelbė užuojautos pranešimus dėl savo buvusio lenktynininko mirties.

„Visi „McLaren“ komandoje labai nuliūdo išgirdę, kad mūsų draugas, kolega ir 1984-ųjų „Formulės 1“ pasaulio čempionas Niki Lauda mirė. Niki visuomet liks mūsų širdyse ir istorijoje. #RIPNiki“, – savo oficialioje „Twitter“ paskyroje parašė „McLaren“.

„Visi iš „Ferrari“ giliai nuliūdinti žinios apie mūsų brangaus draugo Niki Laudos mirtį“, – sakoma šios komandos žinutėje. – Jis su mumis laimėjo savo du iš trijų pasaulio čempionatų ir visada bus mūsų ir visų „Ferrari“ gerbėjų širdyse. Mūsų nuoširdi užuojauta skiriama visai jo šeimai ir draugams. #CiaoNiki.“

N. Lauda kaip „Ferrari“ vairuotojas lenktyniavo keturis sezonus – nuo 1974-ųjų iki 1977-ųjų.

2012 metais N. Lauda tapo „Mercedes“ F-1 komandos valdybos nevykdomuoju pirmininku ir padėjo į ekipą ateiti Lewisui Hamiltonui (Liuisui Hamiltonui), penkis kartus su šia komanda tapusiam pasaulio čempionu. 

„Mus paliko legenda. Ilsėkis ramybėje, Niki, #nikilauda“, – tviteryje parašė 2009-ųjų pasaulio čempionas, buvęs „McLaren“ lenktynininkas Jensonas Buttonas (Džensonas Batonas).

Buvęs motociklų lenktynių pasaulio čempionas Casey Stoneris (Keisis Stouneris) tviteryje rašė: „Ilsėkis ramybėje, Niki Lauda. Esi tikra ikona ir motosporto legenda.“

1976 metų rugpjūčio 1 dieną N. Lauda, jau laimėjęs penkis to lenktynių sezono etapus, buvo sunkiai sužeistas, kai Niūrburgo trasoje Vokietijoje užsiliepsnojo jo bolidas.

Paskutinis patepimas

Lenktynininkas tąsyk smarkiai apdegė veidą ir rankas, o toksiški dūmai pažeidė jo plaučius.

Nors ligoninėje jam jau buvo atliktas paskutinis patepimas, N. Lauda stebuklingai atsigavo ir praėjus vos šešioms savaitėms vėl sėdo prie bolido vairo, nors tebebuvo sutvarstytas ir kentė smarkų skausmą.

Tą seszoną jis praleido tik dvejas lenktynes, bet nesugebėjo atremti iššūkio, mesto brito Jameso Hunto (Džeimso Hanto). Pastarasis tąsyk vienintelį kartą tapo pasaulio čempionu.

Abiejų vairuotojų varžymasis, atskleidęs nepaprastą austro drąsą ir kovingą dvasią, buvo pavaizduotas režisieriaus Rono Howardo (Rono hovardo) 2013 metų filme „Lenktynės“ (Rush).

1977 metais N. Lauda vėl tapo F1 pasaulio čempionu – su „Ferrari“.

Iš „Formulės 1“ jis pasitraukė 1979 metų pabaigoje ir susitelkė į savo kitą aistrą – civilinę aviaciją.

Tačiau jis sugrįžo į lenktynių trasą 1982-aisiais, šįkart – su „McLaren“, ir po dvejų metų iškovojo savo paskutinįjį pasaulio čempiono titulą.

Rugpjūčio 2-ąją N. Laudai Vienos ligoninėje buvo skubiai persodinti plaučiai, įsimetus infekcijai į jo kvėpavimo takus, pažeistus ir susilpnėjusius įkvėpus itin kaitrių dūmų per 1976 metų avariją.

Anksčiau jam taip pat buvo atliktos inkstų transplantacijos. Kai vienas transplantuotas inkstas, paaukotas N. Laudos brolio 1997 metais, irgi liovėsi veikti, antrąjį jam 2005-aisiais paaukojo tuometė jo partnerė Birgit Wetzinger (Birgit Vecinger). Šią buvusią stiuardesę N. Lauda 2008 metais vedė.

2009 metais jiedu susilaukė dvynių – berniuko ir mergaitės. N. Lauda taip pat turėjo tris kitus sūnus iš ankstesnių ryšių.

GALERIJA

  • Mirė garsus austrų „Formulės 1“ lenktynininkas N. Lauda
  • Mirė garsus austrų „Formulės 1“ lenktynininkas N. Lauda
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Gal ir tvarus buvo ?

Kavenskis

Tikrai gaila , didelis zmogus legenda.tai ne musu apsisaukelis pizonas Maitvanagis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS