Ukrainos sportininkė sukritikavo Tarptautinio olimpinio komiteto vadovo pareiškimą | Diena.lt

UKRAINOS SPORTININKĖ SUKRITIKAVO TARPTAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO VADOVO PAREIŠKIMĄ

  • 0

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidento Thomaso Bacho pareiškimas, kad olimpinėse žaidynėse galėtų dalyvauti ir sportininkai iš šalių, kurios yra konfrontacijos ar karo būsenos, sulaukė nevienareikšmės reakcijos.

„Mes pasmerkėme Rusijos vyriausybę ir skyrėme beprecedentes sankcijas už šiurkščius Olimpinės chartijos pažeidimus. Visur ir visada solidariai remiame Ukrainos sportininkus ir šios šalies olimpinės bendruomenės narius. Tačiau, skirtingai nei daugelyje kitų karų, šįkart kai kurios pasaulio vyriausybės pačios ėmėsi spręsti, kuriems sportininkams bus leista dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose, o kuriems – ne. Tai daroma tik politiniais sumetimais, – citavo T.Bachą portalas „Inside the Games“. – Jei sportas taps tik dar vienu įrankiu siekti politinių tikslų, tarptautinis sportas subyrės. Olimpinis sportas reikalauja, kad varžybose dalyvautų visi atletai, sutinkantys su esamomis taisyklėmis, netgi tų valstybių, kurios yra konfrontacijos ar karo būsenos. Olimpiada su sportininkais tik iš draugiškų valstybių – ne taikos simbolio etalonas.“

Tokiais žodžiais TOK vadovas kreipėsi į Indonezijoje surengto aukščiausiojo lygio viršūnių susitikimo G20 dalyvius.

Tačiau šiemet vasarį TOK rekomendavo tarptautinėms sporto federacijoms ir varžybų organizatoriams į savo renginius nekviesti  Rusijos ir Baltarusijos sportininkų, oficialių asmenų ir jiems neleisti juose dalyvauti.

„T.Bacho supratimas – pavėluotas. Mūsų sportui jau padaryta didžiulė žala ir teks už tai atsakyti“, – teigė Rusijos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas Maksimas Agapitovas.

„Ukrainos sporto bendruomenę ir mane asmeniškai šokiravo TOK vadovo pareiškimas. T.Bachas ragina pasaulio lyderius atsisakyti sankcijų agresorės Rusijos sportininkams. Pirmiausia, Rusijos invazija – ne šiaip agresija, o tikras nuožmus karas, naikinantis ukrainiečių tautą, tad ir sportas negali būti apolitiškas. Leidimas Rusijai sugrįžti į tarptautines sporto arenas būtų spjūvis Ukrainai, šalies likimui, jos taikiems žmonėms, – sakė Ukrainos gimnastikos federacijos viceprezidentė, olimpinė čempionė Stela Zacharova. – Niekiname Rusiją ir visus, tiesiogiai ar netiesiogiai prisidedančius prie mūsų tautos naikinimo. Reikalaujame griežčiausių sankcijų Rusijos ir Baltarusijos sportui. Priešus reikia parklupdyti, nes kitaip karas niekada nesibaigs. Stebiuosi, kad mūsų olimpinio komiteto vadovas Serhijus Bubka ir sporto ministras Vadymas Hutcaitas delsia atsakyti į gėdingą TOK prezidento pareiškimą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS