Olimpinių žaidynių antrąkart neatidės | Diena.lt

OLIMPINIŲ ŽAIDYNIŲ ANTRĄKART NEATIDĖS

Beveik prieš mėnesį Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) pareiškė, kad į 2021-uosius perkeltos Tokijo olimpinės žaidynės dar kartą nebus atidėtos. Šiomis dienomis TOK vadovas Thomas Bachas buvo konkretesnis.

Išgelbėtų tik vakcina?

"Tokijo olimpiada startuos 2021-ųjų liepos 23-iąją arba žaidynės išvis neįvyks", – interviu agentūrai BBC sakė T.Bachas, neslopstant diskusijoms apie svarbiausio pasaulyje sporto renginio perspektyvą.

Balandžio mėnesį Japonijos gydytojų asociacijos prezidentas Yoshitake Yokokura teigė, esą surengti šalyje olimpines žaidynes bus labai sudėtinga ar netgi neįmanoma, jeigu tuo metu dar nebus efektyvios vakcinos nuo COVID-19.

Į tai nedelsdamas sureagavo ir Tokijo olimpiados organizacinio komiteto vadovas Yoshiro Moris.

"Žaidynių nebeperkelsime į 2022-uosius, teks tiesiog atsisakyti jų, kad ir kaip tai būtų skausminga", – pabrėžė jis.

Negalime kasmet keisti didžiųjų sporto federacijų varžybų tvarkaraštį visame pasaulyje, o atletus palikti nežinioje.

TOK jau nusprendė skirti mažiausiai 800 milijonų JAV dolerių, kad įvykdytų savo įsipareigojimus dėl Tokijo olimpinių žaidynių organizavimo ir paremtų visą olimpinį judėjimą.

Japonija iki šiol olimpiados ir paralimpiados reikmėms jau buvo investavusi daugiau nei 12 mlrd. JAV dolerių.

Apkarpys sparnus

Anot T.Bacho, jis suprantąs Japonijos premjerą Shinzo Abe, sakiusį, kad 2021-ieji jo šaliai bus paskutinė galimybė surengti olimpines žaidynes.

"Neįmanoma neribotą laiką įdarbinti 3 tūkst. ar 5 tūkst. žmonių Organizaciniame komitete, – sakė T.Bachas. – Negalima kasmet keisti didžiųjų sporto federacijų varžybų tvarkaraštį visame pasaulyje, o atletus palikti nežinioje."

Be to, T.Bacho teigimu, dar vienas vasaros olimpinių žaidynių atidėjimas sutrikdytų pasiruošimą 2022 m. žiemos olimpinėms žaidynėms Pekine ir 2024 m. vasaros olimpinėms žaidynėms Paryžiuje.

"Yra sporto federacijų, kurių išlaidos viršija pajamas, tačiau jos vis prašo iš TOK avanso ir toliau gyvena be rūpesčių. Gali būti, kad tokiu stiliumi dirbančioms federacijoms per sunkmetį teks kaip reikiant apkarpyti sparnus", – įspėjo TOK narys Richardas Poundas.

Prognozuoja sprogimą

COVID-19 pandemijos paveiktame tarptautinių varžybų kalendoriuje jau tiek pokyčių, kad, sporto ekspertų nuomone, 2021-ieji turėtų sprogti nuo renginių.

Vis dėlto atidėjimų ar perkėlimų škvalas dar neišsikvėpė – vien per pastarąsias dvi savaites pakoreguoti aukščiausio lygio salės futbolo, plaukimo, krepšinio, gimnastikos, stalo teniso, dailiojo čiuožimo, teniso varžybų tvarkaraščiai.

Tačiau yra ir viltingų prošvaisčių, kai kurios iš jų aktualios Lietuvos sportininkams.

Karščiausia naujiena – iš teniso pasaulio: jau birželio 15-ąją į Belgrado kortus galės žengti Ričardas Berankis – Serbijos sostinėje rengiamas turnyras, kuriame gali dalyvauti ir pirmoji pasaulio raketė Novakas Džokovičius.

"Eastern European Championship" mačai vyks Janko Tipsarevičiaus teniso akademijos aikštyne.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

M

Kas per žaidynes bokso silpni futbolo ir atidėti visai nereikalingi jei stipriausiu nedalyvauja

Anonimas

Apsieis vieną kartą ir be olimpinių, nieko nenutiks.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS