Penki skambiausi A. Griniaus 2023-ųjų sporto skandalai: nuo „Žalgirio“ skyrybų iki įžūlių lažybų | Diena.lt

PENKI SKAMBIAUSI A. GRINIAUS 2023-ŲJŲ SPORTO SKANDALAI: NUO „ŽALGIRIO“ SKYRYBŲ IKI ĮŽŪLIŲ LAŽYBŲ

Išskirsiu penkis stipriai sporto pasaulį išjudinusius 2023-ųjų metų skandalus. Kaip ir kasmet, praeitais metais jų buvo tikrai daug. Dopingas, lažybos, sensacingi pasiekimai ir sirgalius pribloškę trenerių bei žaidėjų atleidimai – tik maža dalis to, kas įvyko per visus metus.

Filmo vertos Kauno „Žalgirio“ ir Kazio Maksvyčio skyrybos

Pirmoje 2023-ųjų metų pusėje Kazio Maksvyčio treniruojamas Kauno „Žalgiris“ sensacingai pateko tarp aštuonių „Eurolygos“ geriausiųjų, o metus baigė jau be Kazio. Tereikėjo aštuonių mėnesių, kad tiesiogine prasme ant rankų mėtytas ir visų sirgalių šlovintas treneris būtų atleistas. Atrodo, visi tiesiog pamiršo, ką žadėjo Kaziui.

S. Lisausko, L. Balandžio, Ž. Gedvilos/BNS, „Pexels“ ir LNK nuotr.

O žadėjo labai daug. Tautos herojumi tapęs treneris dabar jau – laisvasis agentas. Skyrybos taip pat buvo neįtikėtinos. Sklido gandai, kad dabar jau oficialiai „Žalgirį“ treniruojantis Andrea Trinchieri į Kauną turėjo atvykti anksčiau – net lėktuvo bilietus turėjo, bet Kazio atleidimui tą gruodžio 15-osios rytą pasipriešino patys komandos žaidėjai.

Išlaikė „Žalgiris“ Kazį, bet tik dviem savaitėms. Po dar kelių skaudžių pralaimėjimų, gruodžio 30-ąją, žaidėjų jau niekas nebeklausė – treneris buvo atleistas, į jo vietą iškart paskirtas tas pats A. Trinchieri. Tokių reikalų Lietuvos krepšinyje turbūt nebuvo niekada.

Geriausiai šalies komandai tai vienas silpniausių laikotarpių tiek vertinant komunikaciją, tiek tarpusavio pagalbą, tiek bendravimą su žurnalistais ir sirgaliais. Neramu ir tai, kad vis dar neaišku, kas iš tiesų priima galutinius sprendimus dabartiniame „Žalgiryje“.

Dopingas, dopingas, dopingas

S. Lisausko, L. Balandžio, Ž. Gedvilos/BNS, „Pexels“ ir LNK nuotr.

Sporto neįmanoma atskirti nuo dviejų dalykų – politikos ir sukčiavimo. Jie visada kartu, nori to sporto gerbėjai, ar ne. 2023-aisiais netrūko dopingo skandalų, o pats ryškiausias – tikrai neeilinis.

Vartodama dopingą įkliuvo Vilniaus Maratono nugalėtoja. Vilmantė Stašauskaitė rugsėjo pradžioje gana užtikrintai laimėjo maratoną, 42 km 195 m distanciją įveikė tikrai solidžiu laiku – per 2 val. 47 min. ir 32 s.

Skandalas Vilmantę pasivijo jau prabėgus dviem mėnesiams po finišo. Ištyrus nugalėtojos mėginį, jame rasta meldoniumo. Tai griežtai draudžiamas preparatas, gerinantis širdies veiklą. Man pačiam teko kalbinti sportininkės trenerę. Ji iškart nusisuko nuo auklėtinės, net juokėsi ir sakė, kad tiesiog neįmanoma nežinoti, ką pats vartoji, o toks elgesys – netoleruotinas.

Įdomu ir tai, kad Vilniaus Maratone patikrinti sportininkus sugalvota pirmą kartą istorijoje. Ir štai – ne visi į sportą žiūri taip pat.

Lažybos Marijampolės futbole

S. Lisausko, L. Balandžio, Ž. Gedvilos/BNS, „Pexels“ ir LNK nuotr.

Kokybišką ir naudingą žurnalistinį darbą 2023 metais atliko portalo „15min“ kolega Mantas Krasnickas. Pats būdamas marijampolietis, jis įnirtingai rinko informaciją apie savo miesto futbolo reikalus. Surinkti duomenys – tiesiog pribloškiantys.

Pirmoje Lietuvos futbolo lygoje žaidžianti Marijampolės „MML City“ pardavinėjo beveik visas savo rungtynes. Sumos tikrai didelės – nuo keliasdešimt iki kelių šimtų tūkstančių eurų. Statymai kaskart būdavo atliekami tolimoje Azijos rinkoje. Tarkime, Honkonge vyrukas pastato 50 tūkst. eurų, kad „MML City“ šiandien praleis penkis įvarčius ir, žinoma, rezultatą galiausiai matome 0:5.

Dabar šito klubo jau nebėra, jis nušalintas, o kolega M. Krasnickas įvertintas ir Lietuvos sporto žurnalistų federacijos.

Lažybos Italijoje

S. Lisausko, L. Balandžio, Ž. Gedvilos/BNS, „Pexels“ ir LNK nuotr.

Atrodytų, tokios akivaizdžios ir negarbingos istorijos užgimsta tik žemesnėse lygose, kurios toli gražu neatsiduria pasaulio dėmesio centre. 2023 metai parodė, kad yra visai kitaip. Lažybų skandalai kyla visur, net ir futbolo elite.

Italijos „Serie A“ lyga – viena iš penkių stipriausių pasaulyje. Ten futbolininkai uždirba tikrai nemažus pinigus, bet vis tiek pasineria į lažybas. Labiausiai pernai skambėjo Sandro Tonali – jaunas italų talentas, vienas geriausių gynėjų Italijos futbole.

Jis buvo suspenduotas dešimčiai mėnesių dėl to, kad lažindavosi dėl rungtynių baigties, kai pats jose žaisdavo – statydavo tikrai dideles sumas. Skamba neįtikėtinai – pats pastatai, pats žaidi, pats vėliau išsimoki laimėjimą. Ir ne bet kur, o žaisdamas legendinėje AC „Milan“ komandoje!

Neilgai trukus, Sandro Tonali žaidimus tyrėjai susekė. Dabar jis ne tik nebesilažina, bet ir nebežaidžia futbolo – bent artimiausius kelis mėnesius jo aikštėje dar tikrai nematysime.

Domantas Sabonis – daugiausiai uždirbęs lietuvių sportininkas istorijoje

S. Lisausko, L. Balandžio, Ž. Gedvilos/BNS, „Pexels“ ir LNK nuotr.

Gal ir ne skandalas, tačiau naujiena, privertusi aiktelėti iš nuostabos. 2023 m. liepos 1-oji pateko į Lietuvos sporto istoriją. Tikriausiai nei vienas iš mūsų tokių skaičių savo darbo sutartyje nepamatysime – NBA klubas Sakramento „Kings“ ir Domantas Sabonis pasirašė 200 milijonų eurų vertės sutartį. Du šimtai milijonų per penkerius metus!

Lietuvis ne tik užsitikrino kokybišką, sotų ir turiningą gyvenimą sau ir dar kelioms Sabonių kartoms, bet ir tapo daugiausiai kada nors iš sporto uždirbusiu lietuviu – niekas nėra net arti tokių skaičių. Visgi šimtai milijonų sporte jau nėra naujiena. Pavyzdžiui, metų gale vienas beisbolo žaidėjas pasirašė 700 milijonų eurų vertės sutartį, o Cristiano Ronaldo Saudo Arabijoje per metus uždirba virš 200 milijonų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS