Plieninių titanų varžybose – neįtikėtinas lietuvio ryžtas | Diena.lt

PLIENINIŲ TITANŲ VARŽYBOSE – NEĮTIKĖTINAS LIETUVIO RYŽTAS

Pasaulyje gyvena 8 mlrd. gyventojų ir vos trylika žmonių ryžosi neįtikėtinam iššūkiui. Apie mėnesį trunkančiose dvidešimtgubo ultratriatlono varžybose Šveicarijoje ratus suka ištvermingiausi planetos atletai, tarp jų – ir kaunietis Tautvydas Grabauskas.

Trasoje – visą mėnesį

Devyni vyrai ir keturios moterys rugpjūčio viduryje susirinko į nediduką Šveicarijos Buchso miestelį, besiribojantį su Lichtenšteinu. Triatlonininkai stojo prie starto linijos, kad išbandytų žmogaus galimybių ribas: dvidešimtgubo ultratriatlono varžybose dalyviai turi nuplaukti 76 km, dviračiu įveikti 3 600 km ir nubėgti 10 maratonų – 844 km. Pagal varžybų nuostatus, pasiekti finišą atletams skiriamas 30 dienų laiko limitas.

Kruopščiai svarbiausiam sezono startui rengęsis T. Grabauskas vyrų įskaitoje, vakar dienos duomenimis, rikiavosi ketvirtas. Bendrojoje įskaitoje pirmavo Goulwennas Tristantas iš Prancūzijos, antras žengė austras Alfonsas Mostlis, o trečias – Jurijus Tarca iš Čekijos.

T. Grabauskas penktadienio popietę buvo įveikęs visą plaukimo distanciją, po kurios pirmavo čempionate. Taip pat jam pakluso didžioji dalis dviračių rungties – iki finišo buvo likę mažiau nei 400 km.

„Nekantraudami laukiame 844 km bėgimo 1,2 km ratuku“, – juokavo „Iron Tautvis“ komandos nariai.

Moterų įskaitoje fenomenalius rezultatus demonstruoja austrė Aleksandra Meixner, lenkianti net kai kuriuos atletus vyrus.

E. Dranevičienės / irontautvis.com nuotr.

Padeda darni komanda

Nepaisant sunkiai suvokiamų krūvių, geros nuotaikos nepraranda ir pats 46 metų atletas. Net ir trasoje jis spėja pafilmuoti varžybų užkulisius, papasakoti apie savo nuotykius.

Pasak T. Grabausko, didžiąją dalį organizacinių rūpesčių ant savo pečių užsikrauna komandos nariai ir lydintys pagalbininkai. Jie pasirūpina maisto gaminimu, masažais, papildais, kokybišku poilsiu per itin trumpas miego ar valgymo pertraukėles. Taip pat šiemet komanda daug dėmesio skiria ir informacijos sklaidai, kokybiškai vaizdo medžiagai.

Varžybų Šveicarijos kalnuose sąlygas sunkina tai, kad ten labai dažnos didelės liūtys, škvalai, oro temperatūra svyruoja nuo 9 iki 30 °C. Tačiau kaunietis prie jų prisitaiko, nes ir tėvynėje treniravosi bet kokiu oru.

Varžybų Šveicarijos kalnuose sąlygas sunkina liūtys, škvalai, oro temperatūrų svyravimai.

Pavyzdys – V. Urbonas

T. Grabauskas pernai išgarsėjo ten pat, Šveicarijoje, įveikęs dešimtgubą (ultra-deca) ultratriatloną. Tam jis sugaišo devynias paras ir finišą kirto ketvirtas.

2021 m. Prancūzijoje kaunietis pasipuošė bronzos medaliu penkiagubo ultratriatlono varžybose.

Sėkmingi pasirodymai lietuvį įkvėpė pirmajam karjeroje dvidešimtgubo ultramaratono šturmui. Tai ilgiausia ir sudėtingiausia triatlono trasa pasaulyje. Per visą istoriją ją yra įveikę vos aštuoniolika žmonių. Šios rungties pasaulio rekordas priklauso Vidmantui Urbonui. Panevėžietis 1998-aisiais Meksikoje distanciją įveikė per kiek daugiau nei 18 parų – 437 val. 21 min. 40 sek.

„Pasiruošimas, trukęs ištisus metus, buvo tikrai labai intensyvus. Per tą laiką buvo tik gal kokios septynios ar aštuonios dienos, kai ilsėjausi. Sunkiausi būdavo savaitgaliai, nes tada nedirbdavau savo tiesioginiame darbe ir visą parą galėdavau skirti tik sportui. 4–5 val. ryto jau startuodavau: nuvažiuoji 200–300 km dviračiu, grįžti, dar nubėgi kokius 30 km arba nuplauki dar 10 km. Savaitgaliais būdavo nuo 9 iki 12–13 valandų sporto“, – pasakojo T. Grabauskas.

GALERIJA

  • Plieninių titanų varžybose – neįtikėtinas lietuvio ryžtas
E. Dranevičienės / irontautvis.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

To expert

Tavo veidas nevykelis. Storasikni iki virtuves tesugebi nusliauzt, bukaproti.

expert

Kai oficialiam-normaliam triatlone nieko nepasieki,tada nevykeliai susigalvoja sau rungčių,kurios niekam neįdomios,ar tu 20 ar tu kokius 23 įveiksi koks skirtumas,o dalyvių tik keli.............Beprasmybė.........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS