Pokyčiai sporte: nuo liepos kils stipendijos, sportininkai turės socialines garantijas | Diena.lt

POKYČIAI SPORTE: NUO LIEPOS KILS STIPENDIJOS, SPORTININKAI TURĖS SOCIALINES GARANTIJAS

Seimas priėmė pataisas, kurios didina sportininkų stipendijas, sulygina jas turintiems negalią ir be negalios sportininkams, plečia valstybės stipendijas gaunančių sportininkų sąrašą, užtikrina jiems socialines garantijas.

Parlamentas pirmadienį vienbalsiai už balsavus 116 Seimo narių priėmė tokias Sporto įstatymo bei lydinčiųjų įstatymų pataisas. Numatyta, kad paketas įsigalios nuo liepos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė jog svarbiausias pakeitimas – sportininkų stipendijų augimas ir jų priartinimas darbo užmokesčiui dėl socialinių garantijų.

„Labai svarbus momentas, kad visiems sportininkams bus mokamos socialinės garantijos, stipendija tampa panašesne į darbo užmokestį ir sportininkai visi gaus visas socialines garantijas, tai yra motinystė, sveikatos draudimas, kaupiamoji pensija“, – BNS po balsavimo sakė J. Šiugždinienė.

Ministrė taip pat „istoriniu įvykiu“ vadino tai, kad suvienodinamos stipendijos sportininkas su negalia ir jos neturintiems. „Tai labai aiški pozicija, kad visi sportininkai valstybei yra vienodai svarbūs“, – sakė J. Šiugždinienė.

Parlamente anksčiau pristatydama pataisas ministrė teigė, kad dėl pakeitimų sportininkams stipendijos kils mažiausiai trimis baziniais socialiniais dydžiais (BSI), o kai kuriems – net iki 17 BSI. Vienas BSI šiuo metu yra 46 eurai per mėnesį.

ŠMSM parengtos pataisos numato sumuoti sportininkams skiriamų valstybės stipendijų ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto olimpinės stipendijos dydžius.

Ministerijos teigimu, tai reiškia, kad sportininkams bus skiriama viena stipendija, o sykiu siūloma visiems sportininkams didinti valstybės stipendijų BSI dydžius. ŠMSM yra skelbusi, kad padidintoms sportininkų stipendijoms valstybė skirs 2,06 mln. eurų.

Taip pat įstatymu suvienodinti valstybės stipendijų, skiriamų turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams, dydžiai už to paties lygmens aukšto meistriškumo varžybose iškovotas vietas.

ŠMSM skaičiavimais, olimpinių, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 1–4 vietos, pasaulio čempionatų, pasaulio neįgaliųjų čempionatų 1–3 vietos laimėtojams bus skiriama 57 BSI dydžių, t. y. 2622 eurų kas mėnesį mokama stipendija.

Šiuo metu olimpiniam čempionui skiriama 27 BSI stipendija (1242 eurų), olimpinių žaidynių 2, 3 vietos, pasaulio čempionatų, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 1 vietos laimėtojams – 23 BSI (1058 eurų), olimpinių žaidynių 4–8 vietos, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 2, 3 vietos laimėtojai – 21 BSI (966 eurų) stipendijos.

Įstatyme numatyta, jog valstybės stipendijos būtų skiriamos daugiau sportininkų nei iki šiol. Valstybės stipendijas gaus ir sportininkai, iškovoję olimpinių žaidynių 17–24 vietas, Europos čempionatų ar Europos žaidynių 7–8 vietas, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 7–8 vietas, pasaulio neįgaliųjų čempionatų 4–6 vietas, taip pat pasaulio jaunimo čempionatų, jaunimo olimpinių žaidynių ir Europos jaunimo čempionatų 4–6 vietą, pasaulio ir Europos jaunimo neįgaliųjų čempionatų 2, 3 vietą.

Dar vienas pakeitimas – stipendijų gavėjams valstybės lėšomis bus užtikrinamos socialinės garantijos, t. y. sveikatos, ligos, pensijų ir motinystės socialinis draudimas.

Anot ŠMSM, aukščiausius laimėjimus pasiekusių sportininkų valstybės stipendija su mokesčiais sieks apie 3133 eurus (sportininkui būtų mokama 2622 eurai, valstybė sumokėtų dar apie 511 eurų mokesčių). Bendrai kas mėnesį atskirų sportininkų socialinėms garantijoms bus skiriama nuo 135 iki 511 eurų.

Siekiant suvienodinti valstybės premijų dydžius turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams bei jų treneriams už to paties lygmens iškovotas vietas, Sporto įstatyme įtvirtintas kriterijus dėl 12 varžovų dalyvavimo.

Tai reiškia, jog maksimalaus Vyriausybės nustatyto dydžio valstybės premija bus skiriama sportininkams ir jų treneriams tik tais atvejais, kai į olimpinių, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių programas įtrauktose rungtyje varžėsi ne mažiau nei 12 varžovų, nebent tarptautinė sporto šakos federacija apribotų varžovų skaičių.

Tuo atveju, kai rungtyje, kurioje buvo pasiektas laimėjimas, varžytųsi mažiau nei 12 varžovų, Vyriausybė nustatys mažesnį valstybės premijos dydį tokiomis proporcijomis, kiek varžovų trūksta iki 12. Šis pakeitimas įsigaliotų nuo 2025 metų: po 2024 metų Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Irena

Skaitau antraste ir gaila kad vietoj atlyginimu STIPENDIJOS. Vis durniau nei kitur.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS