Rusų ir baltarusių atletams uždrausta varžytis Pekino žiemos paralimpiadoje | Diena.lt

RUSŲ IR BALTARUSIŲ ATLETAMS UŽDRAUSTA VARŽYTIS PEKINO ŽIEMOS PARALIMPIADOJE

Rusijos ir Baltarusijos sportininkams uždrausta varžytis artėjančiose Pekino žiemos paralimpinėse žaidynėse dėl karo Ukrainoje, ketvirtadienį paskelbė Tarptautinis paralimpinis komitetas (TPK).

„Siekdami išsaugoti šių žaidynių vientisumą ir visų dalyvių saugumą, nusprendėme neleisti dalyvauti RPK ir Baltarusijos NPK sportininkams“, – teigiama TPK pranešime, paminint Rusijos ir Baltarusijos paralimpinius komitetus.

Klausimų dėl rusų ir baltarusių atletų dalyvavimo paralimpiadoje kilo Rusijai praėjusią savaitę užpuolus savo provakarietišką kaimynę Ukrainą, o Baltarusijai leidus savo sąjungininkei Maskvai naudotis jos teritorija invazijai.

Išvakarėse TPK išplatintame pareiškime nurodė, kad rusų ir baltarusių atletai žaidynėse dalyvaus kaip neutralūs sportininkai, su paralimpinio judėjimo vėliava, ir jie nebus įtraukti į medalių lentelę.

Dėl savo pirminio sprendimo TPK iškart sulaukė kritikos. Jis buvo pavadintas išdavyste, kuri Rusijos vadovybei nusiuntė neteisingą žinią.

Taip pat teigta, kad akivaizdu, jog daugelis sportininkų atsisakys varžytis su rusais ar baltarusiais, sukeldami chaosą parolimpinėse žaidynėse ir pakenkdami jų reputacijai.

TPK prezidentas Andrew Parsonsas (Endrius Parsonsas) trečiadienį spaudos konferencijoje Pekine skelbdamas pirmines priemones, atvirai užjautė Ukrainos žmones, tačiau teigė, kad jo veiksmus varžo jo organizacijos taisyklės ir būgštavimai dėl galimų teisinių veiksmų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Skelbdamas naują sprendimą A. Parsonsas pažymėjo, kad „per pastarąsias 12 valandų daugybė narių susisiekė su mumis. Jie mums pasakė, kad jei nepersvarstysime savo sprendimo, tai greičiausiai sulauks rimtų pasekmių“.

„Akivaizdu, kad dėl staigiai paaštrėjusios padėties mes atsidūrėme unikalioje ir neįmanomoje padėtyje taip arti žaidynių pradžios“, – pridūrė jis.

Rusija į Pekino žiemos paralimpines žaidynes turėjo išsiųsti 71 sportininką. Kol kas neaišku, kiek Baltarusijos sportininkų turėjo jose dalyvauti. Ukraina teigė turinti 20 paralimpiečių.

Žiemos paralimpinės žaidynės vyks kovo 4–13 dienomis Pekine.

A. Parsonsas taip pat kreipėsi į rusų ir baltarusių atletus: „Labai apgailestaujame,.. kad jus paveikė sprendimai, kuriuos jūsų vyriausybės priėmė praėjusią savaitę pažeidžiant olimpines paliaubas. Jūs esate savo vyriausybių veiksmų aukos.“

Gairės: LNK turinys, Pekino žiemos paralimpinės žaidynės, rusai, baltarusiai, Draudimas, sportininkai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS