Sėkmingai sezoną užbaigęs R. Jasiūnas: svarbiausias tikslas – Paryžiaus olimpiada | Diena.lt

SĖKMINGAI SEZONĄ UŽBAIGĘS R. JASIŪNAS: SVARBIAUSIAS TIKSLAS – PARYŽIAUS OLIMPIADA

  • 0

Lietuvos buriuotojas Rytis Jasiūnas sėkmingai užbaigė kovą PWA profesionalių burlentininkų lygos varžybose ir PWA metinėje įskaitoje iš aštuonioliktos praėjusių metų pozicijos pakilo į geriausiųjų šešioliktuką, praneša Lietuvos buriuotojų sąjunga (LBS).

Vis dėlto, pasak buriuotojo, šiemet jis didžiausią dėmesį skyrė olimpinei IQFOIL burlenčių klasei bei intensyviam pasiruošimui jau kitąmet įvyksiančiai atrankai į 2024-ųjų Paryžiaus olimpiadą.

„Šiandien buvo paskutinė varžybų diena ir ji, tiesą sakant, buvo man sėkmingiausia per visas šias varžybas Japonijoje. Startai buvo geri, greitis taip pat, ir šiandienos lenktynėse užėmiau dvyliktą vietą.

Manau, pagrindinė priežastis – labai gerai jaučiausi su savo inventoriumi, nes naudojau tą, prie kurio esu labiau pripratęs ir turėjęs daugiau treniruočių“, – teigė R. Jasiūnas, kuris priešpaskutinėmis varžybų dienomis varžėsi ir 20 m/s siekiančio vėjo sąlygomis, kuriomis šiemet turėjo mažiau treniruočių, todėl šiek tiek užtruko tinkamai sureguliuoti inventorių.

Pasak buriuotojo, Japonija čia startavusiems PWA profesionalių burlentininkų lygos buriuotojams padovanojo ne vieną iššūkį. Pirmąją dieną lenktynės neįvyko dėl per silpno vėjo. Vėliau, pasikeitus oro sąlygoms, buriuotojams teko varžytis prie itin stipraus vėjo bei atitinkamai koreguoti savo varžybų inventorių – rinktis mažesnes, mažiau jėgos sugeneruojančias bures.

Dvylikta vieta paskutinės dienos lenktynėse leido sportininkui užimti šešioliktą vietą bendroje metinėje PWA įskaitoje, kas yra dviem pozicijomis aukščiau nei praėjusiais metais.

„Labai džiaugiuosi visais šių metų rezultatais. Nepaisant dėl COVID-19 ligos be treniruočių ir varžybų praleistos vasaros, mano rezultatai tiek PWA lygoje, tiek olimpinėje IQFOIL burlenčių klasėje augo. Šiemet išties labiausiai koncentravausi į pastarąją, nes dabar pagrindinis tikslas – kova dėl kelialapio į Paryžiaus olimpiadą. Pirmasis šansas jį iškovoti laukia jau kitų metų vasarą vyksiančiame IQFOIL pasaulio čempionate“, – dalinosi sportininkas.

Šiemet R. Jasiūnas tiek IQFOIL Europos tiek pasaulio čempionatuose iškovojo 25 vietą, kas pagal dalyvavusias šalis buvo devintoji bei dešimtoji vieta bendroje įskaitoje.

Pasak sportininko, buriavimas dvejose aukšto sportinio meistriškumo reikalaujančiuose formatuose – monotipinėje, griežtai techniškai reglamentuotoje olimpinėje IQFOIL klasėje bei didelę inventoriaus pasirinkimo ir parengimo laisvę paliekančioje PWA profesionalių burlentininkų lygoje – reikalauja sportinio universalumo, gebėjimo greitai prisitaikyti ir persiorientuoti prie skirtingų techninių, taktinių bei sportinių iššūkių bei galimybių.

„Abejuose formatuose lenktyniaujama burlentėmis, turinčiomis povandeninius sparnus (foilus). Tačiau tai galbūt ir yra vienintelis panašumas. Olimpinėje klasėje siekiama kiek įmanoma sumažinti skirtingų techninių ir finansinių galimybių teikiamą pranašumą, todėl visi varžosi su, kiek tai įmanoma, identišku inventoriumi.

Tuo tarpu PWA palieka didelę laisvę sportininkams savo techninį ir technologinį išmanymą paversti varžybiniu, taktiniu pranašumu – čia galima pačiam spręsti, prie kokių sąlygų su kokiu inventoriumi bei kokiu jo sureguliavimu sportininkas yra pasiryžęs varžytis.

Galbūt kažkas prie stipresnio vėjo yra pajėgus suvaldyti ir didesnę burę – tai yra jo pranašumas. Galbūt kažkas rado specifinį inventoriaus sureguliavimo ar patobulinimo būdą, kuris leidžia jam pasiekti didesnį greitį – tai irgi jo sportinis pranašumas“, – apie techninę ir taktinę buriavimo sporto pusę pasakojo R. Jasiūnas.

PWA profesionalių burlentininkų lygos varžybos Japonijoje vyko lapkričio 11–15 dienomis. Ten varžėsi tik vardinius kvietimus gavę ir PWA lygai priklausantys stipriausi pasaulio burlentininkai.

PWA metinė rezultatų įskaita sudaroma iš visų per tuos metus skirtingose pasaulio akvatorijose įvykusių įskaitinių varžybų. R. Jasiūnas yra pirmasis lietuvis turintis pastovią narystę PWA bei tapęs jų viceprezidentu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS