Stipendijos sportininkams – ne už pramogavimą | Diena.lt

STIPENDIJOS SPORTININKAMS – NE UŽ PRAMOGAVIMĄ

  • 0

Sportininkus jau pasiekė didesnės valstybės stipendijos. Įsigaliojus Sporto įstatymo pakeitimams, stipendijų dydžiai suvienodinti turintiems negalią ir neturintiems negalios atletams.

Viltingi pokyčiai

Šiuo metu valstybės stipendijos mokamos 134 atletams, 59 iš jų – sportininkai, turintys negalią. Rugpjūtį valstybės stipendijoms išmokėta 264 tūkst. eurų.

„Atletams stipendijos – kaip darbo užmokestis. Sportas nėra jų hobis, pramoga, tai – darbas ir už jį turi būti atlyginta. Todėl džiaugiamės, kad pavyko Sporto įstatyme įtvirtinti pakeitimų, leidžiančių ne tik padidinti stipendijas, bet ir valstybės lėšomis užtikrinti socialines garantijas. Viliamės, kad šie pokyčiai padės daugiau jaunimo apsispręsti likti sporte ir siekti aukščiausių sportinių rezultatų“, – sakė Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.

Atsižvelgus į pernai patvirtintus su loterijomis susijusių įstatymų pakeitimus, kurie įsigaliojo šiemet nuo liepos 1-osios, Sporto įstatyme pasiūlyta sumuoti sportininkams skiriamų valstybės stipendijų ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) olimpinės stipendijos dydžius.

Tad sportininkams skiriama viena bendra stipendija, be to, ji padidinta trimis bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžiais.

Šiuo metu valstybės stipendijos mokamos 134 atletams, 59 iš jų – sportininkams, turintiems negalią.

Išmokos – didesnės

Stipendijos suvienodintos turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams už to paties lygmens aukšto meistriškumo varžybose pasiektus rezultatus.

Pavyzdžiui, olimpinių, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 1–4 vietų, pasaulio čempionatų, pasaulio neįgaliųjų čempionatų 1–3 vietų laimėtojams skiriama 57 BSI dydžių, t.y. 2 622 eurų (BSI šiuo metu 46 eurai) kas mėnesį mokama stipendija. Tai – du kartus daugiau nei iki liepos 1-osios buvo skiriama olimpiniams čempionams arba beveik tris kartus daugiau, nei buvo skiriama paralimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojams.

Iki liepos 1-osios olimpiniam čempionui buvo skiriama 27 BSI stipendija (1 242 eurai), olimpinių žaidynių antros, trečios vietų, pasaulio čempionatų, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių pirmos vietos laimėtojams – 23 BSI (1 058 eurai), olimpinių žaidynių 4–8 vietų, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių antros, trečios vietų laimėtojams – 21 BSI (966 eurai) stipendijos.

Socialinės garantijos

Reikšmingas pokytis, kad stipendijų gavėjams valstybės lėšomis užtikrinamos socialinės garantijos – sveikatos draudimas, ligos, pensijų ir motinystės socialinis draudimas.

Tam parengti ir priimti atitinkami Sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymų pakeitimai.

Aukščiausius laimėjimus pasiekusių sportininkų valstybės stipendija su mokesčiais siekia apie 3 133 eurus (sportininkui mokami 2 622 eurai, o valstybė sumoka dar apie 511 eurų mokesčių). Kas mėnesį atskirų sportininkų socialinėms garantijoms skiriama nuo 135 iki 511 eurų.

Įstatyme numatyta, kad valstybės stipendijos dabar skiriamos daugiau sportininkų nei iki šiol. Valstybės stipendijas gali gauti ir sportininkai, olimpinėse žaidynėse užėmę 17–24 vietas, Europos čempionatuose ar Europos žaidynėse 7–8 vietas, paralimpinėse ar kurčiųjų žaidynėse 7–8 vietas, pasaulio neįgaliųjų čempionatuose 4–6 vietas, taip pat pasaulio jaunimo čempionatuose, jaunimo olimpinėse žaidynėse ir Europos jaunimo čempionatuose 4–6 vietas, pasaulio ir Europos jaunimo neįgaliųjų čempionatuose antrą, trečią vietas.

Nuo liepos 1-osios valstybės stipendijų skyrimą ir mokėjimą administruoja Nacionalinės sporto agentūra prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS