TOK prezidentas apie K. Valijevos komandos reakciją po sportininkės pasirodymo: buvau sutrikęs | Diena.lt

TOK PREZIDENTAS APIE K. VALIJEVOS KOMANDOS REAKCIJĄ PO SPORTININKĖS PASIRODYMO: BUVAU SUTRIKĘS

  • 19

Penkiolikmetė sportininkė Kamila Valijeva Pekino olimpinėse žaidynėse liko be olimpinio medalio, ji laisvojoje programoje užėmė ketvirtąją vietą. Sužinojusi, kad liko be medalio, čiuožėja ėmė raudoti, o iš trenerės trenerės Eteri Tutberidzės paguodos žodžių taip pat nesulaukė. Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas spaudos konferencijoje pakomentavo susiklosčiusią situaciją.

„Kodėl tu paleidai programą, kodėl lioveisi kovoti. Paaiškink, kodėl po akselio nuleidai rankas“, – jaunai merginai priekaištavo trenerė E. Tutberidzė. Sportininkės trenerės žodžius, kuriuos ji pasakė telekanalo „Rossija 1“ eteryje  cituoja portalas lenta.ru.

SSRS nusipelniusi trenerė Tatjana Tarasova „Telegram“ kanalui „Matchtv“ pareiškė, kad tarptautinės organizacijos, nusistačiusios prieš Rusijos čiuožėją, paveikė jos vidinę būseną.

Th. Bachas kritikavo merginos trenerę ir „palydą“ už jų „didžiulį šaltumą“ paauglės atžvilgiu po jos pasirodymo.

„Turiu pasakyti, kad buvau labai, labai sutrikęs, kai žiūrėjau konkursą per televizorių“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė Th. Bachas.

„Iš savo sportininko laikų šiek tiek žinau apie spaudimą, bet šis spaudimas viršija mano vaizduotę, ypač 15 metų mergaitei (...) Kiekviename kūno kalbos judesyje galėjai pajusti didžiulę psichinę įtampą ir tai, kad galbūt ji būtų norėjusi tiesiog palikti ledą ir pabandyti palikti šią istoriją už savęs“, – teigė jis.

Primename, kad K. Valijevos likimas buvo pakibęs ant plauko, nes prieš Pekino olimpines žaidynes jos mėginyje buvo rasta medžiagų apykaitą paveikiančio preparato trimetazidino, skiriamo gydant krūtinės anginą ar svaigulį. Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) jį yra uždraudusi, nes šis vaistas didina kraujotakos veiksmingumą ir gali padidinti ištvermę.

Vasario 7 dieną Pekino olimpinių žaidynių komandiniame dailiojo čiuožimo turnyre, kuriame sužibėjo K. Valijeva, rusų komanda užėmė pirmąją vietą. Tačiau vasario 8-ąją WADA akredituota laboratorija Stokholme pranešė, kad gruodžio 25 dieną paimtame K. Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino.

Priimdamas sprendimą dėl K. Valijevos CAS pabrėžė „išskirtines aplinkybes“, įskaitant sportininkės „saugomo asmens“ statusą, kitaip tariant, faktą, kad ji yra nepilnametė.

Be to, CAS pažymėjo, kad būta „rimtų problemų dėl pavėluoto pranešimo apie dopingo testo, kuris buvo atliktas gruodį, rezultatus, dėl ko sportininkei buvo sunku apginti savo teises, o toks pavėluotas pranešimas nebuvo jos kaltė“.

TOK aukšto rango narys Denisas Oswaldas (Denisas Osvaldas) reporteriams Pekine sakė, jog K. Valijeva per posėdį dėl jos dopingo informavo, kad teigiamą dopingo testo rezultatą nulėmė „užteršimas“ jos senelio vaistais.

Rusijos žiniasklaida skelbė, kad K. Valijeva atsigėrė iš stiklinės, kuria buvo pasinaudojęs jos senelis, geriantis vaistus nuo širdies.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

dėdė Ignas

Kamilutė - nuostabi mergaitė, talentinga čiuožėja, atsidavusi sportui su baleto prieskoniais. Juk už pirmą pasirodymą jai tikrai priklauso aukso medalis. Jos viražus stebėjau neatitraukdamas akių nuo televizoriaus. Koks judėsių lengvumas, kūno lankstumas, jaunystės gracija, o posūkiai, suktukai, šuoliukai - neapsakomi. Tikiuosi ją dar pamatyti planetos varžybose ir linkiu sportiškai pernešti patirtas negandas, atsipalaiduoti ir ... parodyti ką gali.

Anonimas

Jūs gal bent sportuoti pradėkite patarėjai...

simonas b1b1agalv15

vargšas vaikas,jai tik 15
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS