Žaidėjui išniro petys, nejaučia rankos. Nieko neįvyko? | Diena.lt

ŽAIDĖJUI IŠNIRO PETYS, NEJAUČIA RANKOS. NIEKO NEĮVYKO?

Kas turi įvykti, kad būtų suprasta, jog sportininko gyvybė ir sveikata brangesnė nei sutaupytos išlaidos medikui? Tokį klausimą pastarosiomis dienomis kelia "Kaunas Hockey" klubo atstovai, priblokšti nelaimės, nutikusios per rungtynes Vilniuje.

Pusvalandį kentė skausmą

Skandalinga istorija nutiko praeitą trečiadienį Vilniaus pramogų arenoje, kur Nacionalinės ledo ritulio lygos (NLRL) rungtynes žaidė sostinės "Geležinis vilkas" ir "Kaunas Hockey" komanda.

Jau pirmą kėlinį "Kaunas Hockey" ledo ritulininkas Aleksandras Michejonokas susidūrė su vienu iš "Geležinio vilko" žaidėjų ir galva trenkėsi į aikštės bortus. Legionierius iš Baltarusijos iškart susmuko ir ėmė raitytis iš skausmo. Buvo akivaizdu, kad sportininkas patyrė rimtą traumą.

Nors NLRL įstatuose aiškiai ir nediskutuotinai nurodyta, kad rungtynių šeimininkai privalo užtikrinti B arba C tipo greitosios medicinos pagalbos (GMP) ekipažo budėjimą, arenoje jo nebuvo.

Nukentėjęs atletas ne tik negalėjo pakilti nuo ledo, bet net ir pajudinti sutrenktos kūno pusės. Kilo įtarimas dėl galimų sunkių lūžių. Nors medikams buvo paskambinta iškart po incidento, jų laukti teko beveik pusvalandį.

Ekipažas atvyko maždaug per 25 min., o kol žaidėjas buvo hospitalizuotas, praėjo daugiau nei pusvalandis.

Nustatyta, kad jam išniro petys ir pažeistas nervas – diagnozuota rankos nejautra. Pagal pirminę diagnozę, A.Michejonoko gydymas užtruks ne vieną mėnesį, o žaidimą vyras turės pamiršti ilgam.

Baltarusio komandos draugai guodėsi bent tuo, kad nebuvo pažeisti gyvybiškai svarbūs organai. Tuomet kiekviena delsimo minutė galėjo kainuoti sportininko gyvybę.

Parašiau gal 20 elektroninių laiškų, reikalaudamas užtikrinti tinkamą medicininę pagalbą. Visi atsakymai buvo atmestiniai ir formalūs.

Pavyzdžiai – nė motais

Kad reikalavimai profesionalių sporto renginių metu užtikrinti budinčius GMP ekipažus nėra tuščios kalbos, ne kartą įsitikino Lietuvos futbolo lygų atstovai.

Šalies futbolo pirmojoje lygoje ne vienus metus į medicinos ekipažų privalomą pasitelkimą buvo žiūrima pro pirštus, tačiau būtent šio punkto sugriežtinimas išgelbėjo ne vieno žaidėjo sveikatą ir gyvybę. Prieš porą metų plačiai nuskambėjo nutikimas Kėdainiuose, kai rungtynių metu ant vejos susmuko "Trakų" komandos puolėjas Matas Gudaitis. Prastai pasijutęs 17-metis jaunuolis staiga prarado sąmonę. Laimei, stadione budėjęs medikų ekipažas iškart įtarė širdies ritmo sutrikimą ir, panaudojęs defibriliatorių, vaikiną išplėšė iš mirties nagų.

Panaši istorija pasikartojo jau šiemet. Prieš kelis mėnesius Alytuje vietos "Dainavos" ir Vilniaus "Žalgiris-2" rungtynių metu po netyčinio varžovo smūgio į smilkinį pargriuvo žalgirietis Tomas Klaudijus Tamašauskas. Jaunasis talentas krito ant žolės ir gulėjo nejudėdamas. Sąmonės netekusį žaidėją atgaivino greitosios medicinos pagalbos ekipažas. Suteikus būtinąją pagalbą nukentėjusysis buvo skubiai nugabentas į ligoninę.

Tačiau NLRL vadovai ir Vilniaus "Geležinio vilko" klubo atstovai iš svetimų klaidų nepasimokė.

Vilniečių melas

Pasak "Kaunas Hockey" klubo vadovo Petro Nausėdos, prieš rungtynes jis ne kartą kontaktavo su NLRL vadovu Gintaru Šabūnu ir klausė, kodėl sostinės arenoje neužtikrinama medicininė pagalba, nes ši problema kilo ir per ankstesnes vilniečių rungtynes.

Lygos valdininkas pasiūlė šį klausimą svarstyti artimiausiame NLRL posėdyje lapkričio 27-ąją.

"Geležinio vilko" klubo vadovas Andrejus Silinas raštu patikino: medicininė paslauga (gydytojas, defibriliatorius, vežimėlis) kaip visada bus. Įvykus nelaimei paaiškėjo: vilnietis elementariai melavo.

Netrukus po incidento "Kaunas Hockey" išplatino pranešimą, kuriame pareikalavo dar kartą apsvarstyti situaciją dėl lygos įstatų nesilaikymo ir bausti kaltininkus dėl aplaidumo, lemiančio tokius drastiškus incidentus. Klubo įsitikinimu, žaidėjų ir žiūrovų saugumas turi būti absoliutus prioritetas visiems su NLRL susijusiems asmenims.

Reikalaus atsakomybės

– Papasakokite plačiau apie incidentą Vilniuje. Ar situacija, kai mačo sostinėje metu nebudi greitosios pagalbos ekipažas – vienkartinė? – pasiteiravome P.Nausėdos.

– Deja, manau, kad tokia situacija tam tikriems žmonėms, įskaitant ir lygos direktorių, yra įprastinė. Suprask: nieko čia tokio. Daug metų tokio reikalavimo išvis nebuvo nuostatuose. Tačiau mūsų klubas medikais visuomet pasirūpindavo. Prieš šį sezoną GMP ekipažas jau buvo įrašytas į nuostatus. Vis dėlto "Geležinis vilkas" nutarė sutaupyti aukodamas sportininkų sveikatą. Jie aiškina, kad ieškojo licencijuoto mediko, kuris, nutikus nelaimei, niekuo negelbėjo. O lygos vadovas tai toleravo. Be to, nurodė teisėjams, galėjusiems neleisti pradėti mačo, tai toleruoti.

– Kaip, A.Michejonokui vaitojant iš skausmo, reagavo žaidėjai ir žiūrovai?

– Šokiruoti buvome visi: ir žaidėjai, ir treneriai, ir žiūrovai. Įsivaizduokite: žmogus, alpstantis iš skausmo, 20 min. guli ant ledo. Su sportiniais drabužiais, plika galva. Būtinos pagalbos vis nėra… Manau, kad pats baltarusis patyrė ne tik fizinę, bet ir psichologinę žalą.

– Ar turite pretenzijų ir varžovų žaidėjams, su kuriais susidūrė nukentėjęs baltarusis?

– Tikrai ne. Tai buvo žaidybinis epizodas. Ledo ritulys – kietas vyriškas žaidimas, tad susidūrimai, traumos – kasdienybė. Visos pretenzijos lygai ir Vilniaus klubui. Prieš tas nelemtas rungtynes lygai parašiau gal 20 elektroninių laiškų, aiškindamasis ir reikalaudamas užtikrinti tinkamą medicininę pagalbą. Visi atsakymai buvo atmestiniai ir formalūs. Neva, ko jūs norite, ko reikia? Viskas gerai, užtikrinsime. Ir štai – lyg tyčia…

– Ar iš vilniečių klubo ir lygos vadovo sulaukėte bent atsiprašymo?

– Nei skambino, nei pasiteiravo, kaip jaučiasi sužalotas žaidėjas. Vakar sulaukiau vilniečių patikinimo, esą nuo šiol medikus tai jau turėsime visada. Bet kodėl pas mus visuomet taip? Kol kažkas rimto neatsitinka, tol niekas piršto nepajudina. Žiūrėsime, kokie bus jų tolesni veiksmai. Mes taip pat svarstome įvairius variantus, reikalausime nubausti kaltuosius ir atlyginti žalą.

– Kokia dabar nukentėjusiojo būklė?

– Situacija liūdna. Pagal pirminę diagnozę, jam buvo išnarintas petys, žmogus visiškai nejaučia pusės rankos. Laimei, nors lūžių išvengta. Tačiau yra nemenkas neurologinis pažeidimas, kurį turėsime išsamiai ištirti ir ilgai gydyti. Aleksandras nuolat geria vaistus, jį prižiūri medikai. Antradienį numatytas magnetinio rezonanso tyrimas, ieškosime ir gero neurologo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS