10-asis Vlado Garasto taurės turnyras: laukia intrigos ir šventiška nuotaika | Diena.lt

10-ASIS VLADO GARASTO TAURĖS TURNYRAS: LAUKIA INTRIGOS IR ŠVENTIŠKA NUOTAIKA

  • 1

Jau rugsėjo 8–9 d. Klaipėdos „Švyturio“ arenoje kunkuliuos krepšinio aistros – vyks jubiliejinis, jau dešimtasis, globojamas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) garbės prezidento, šalies krepšinio legendos Vlado Garasto taurės turnyras.

Šįkart Klaipėdoje tarptautiniame turnyre susirungs keturios komandos: Klaipėdos reprezentacinis klubas „Neptūnas“, daug ambicijų Europos krepšinio taurės turnyre turintys „Wolves“ krepšininkai ir legendinės Latvijos bei Estijos komandos – Rygos VEF ir Talino „Kalev“.

Lietuvaičiams didžiausią intrigą kelia, kaip atrodys šiemet gerokai atsinaujinęs Klaipėdos „Neptūnas“ su vyr. treneriu Mindaugu Braziu priešakyje ir didelius tikslus 2023–2024 m. Europos taurės sezone sau kelianti Gedimino Žiemelio valdoma „Wolves“ komanda.

Vienas iš šio turnyro organizatorių, puikiai klaipėdiečiams žinomas krepšinio patriarchas, buvęs ilgametis „Neptūno“ klubo treneris ir direktorius Saulius Vilkas pasidžiaugė, kad į Klaipėdą prieš sezono pradžią nuolat atvyksta pajėgios komandos.

„Komandos stovyklauja pajūryje ir nori išbandyti jėgas su pajėgiais varžovais. Taigi, klaipėdiečiams suteikiama galimybė pirmiesiems savo akimis pamatyti bei įvertinti, kaip yra sukomplektuoti klubai ir ko iš komandų galima tikėtis naujame krepšinio sezone. Manau, kad šįkart gali tikėtis daug įtemptų, įspūdingų akimirkų. Tai, kad šis turnyras vyks jau dešimtą kartą, prideda dar papildomos intrigos ir šventinės nuotaikos“, – kalbėjo S. Vilkas.

A. Pelakausko nuotr.

Mindaugas Brazys: „Laukiame susitikimo su sirgaliais“

Daug ambicijų kuo geriau pasirodyti Vlado Garasto taurės turnyre turi Klaipėdos „Neptūnas“. Jiems garbės reikalas savo žiūrovų akivaizdoje įrodyti savo vertę.

„Jau pasiilgome sirgalių emocijų ir tos nuostabios klaipėdietiškos krepšinio atmosferos. Vlado Garasto taurės turnyras – tam puiki proga. Tai bus pirmosios atsinaujinusios „Neptūno“ sudėties rungtynės prie savų žiūrovų. Kartu tai ir tam tikras komandos prisistatymas. Nekantriai to laukiame ir intensyviai ruošiamės. Treniruotėse plušame jau nuo rugpjūčio 16 d.“, – teigė „Neptūno“ vyr. treneris M. Brazys.

Jis pabrėžė, kad Vlado Garasto taurės turnyre nėra silpnų varžovų, tad visos kovos turėtų būti intriguojančios ir nė vienam netrūkti motyvacijos.

„Nuotaikos – geros, pavyko suburti draugišką ir linksmą kolektyvą. Smagu dirbti. Visi išsiilgę krepšinio, tad tas azartas ir noras – visiems į naudą“, – kalbėjo M. Brazys.

Jis neatmeta galimybės, kad dar iki Vlado Garasto taurės turnyro pasistiprins komandos sudėtį.

„Stebime ir analizuojame žaidėjų rinką. Yra visokių minčių. Tikimės, kad jau per Vlado Garasto taurės turnyrą būsime pajėgiausios sudėties ir galėsite susipažinti su mūsų komanda ir pamatyti kiekvieno meistriškumą iš arti, o jei dar pavyktų laimėti šį turnyrą – būtų super. Tai būtų geras impulsas sezono pradžiai“, – sakė M. Brazys.

M. Brazys žino tą skonį, ką reiškia laimėti Vlado Garasto nugalėtojo taurę. Tą „Neptūnas“ buvo padaręs 2016 m., kuomet M. Brazys dirbo trenerio asistentu, o vyr. trenerio pareigas užėmė Dainius Adomaitis. Tuomet neptūniečiai finale rezultatu 82:68 nugalėjo Vilniaus „Lietuvos rytą“.

„Buvo geros emocijos. Jei pavyktų tai pakartoti – būtų puiki dovana Klaipėdos sirgaliams“, – sakė M. Brazys.

„Neptūnui“ šią vasarą pavyko išsaugoti vieną iš ekipos kertinių žaidėjų – klaipėdietį Deividą Gailių.

Klaipėdiečiai nuomos pagrindais vieneriems metams pasipildė talentingu vengru Zsomboru Maronka, taip pat į savo gretas pasikvietė naudingiausiu Nyderlandų lygos finalo žaidėju pripažintą amerikietį Tommy Rutherfordą, pasirašė dvejų metų sutartį su Vokietijos aukščiausiojoje lygoje rungtyniavusiu gynėju Ignu Sargiūnu.

Bandomajam laikotarpiui pakviestas ir 26-erių metų 205 cm ūgio puolėjas Martynas Pacevičius.

Taip pat komandoje liko keli praėjusio sezono žaidėjai: Mindaugas Girdžiūnas, Adomas Sidarevičius, Žygimantas Janavičius ir Matas Vaitkus.

Į pagrindinę komandą įtrauktas perspektyvusis klaipėdietis Matas Repšys.

„Turime ir jaunų talentingų klaipėdiečių. Mums klaipėdietiški veidai labai svarbu. Tiek mes, tiek žiūrovai nori pamatyti ir mūsų naujokų, legionierių lygį. Per Vlado Garasto taurės turnyrą jau turėtume matyti šiokį tokį mūsų komandos veidą“, – teigė M. Brazys.

Jis akcentavo ir tai, kad vienas iš svarbių „Neptūno“ artėjančio krepšinio sezono tikslų – klaipėdiečius džiuginti gražiu žaidimu ir kovingumu.

„Norisi vėl pajusti tą puikią „Švyturio“ arenos atmosferą, sirgalių palaikymą ir vienybę. Klaipėda pasižymi nuostabiais sirgaliais. Labai laukiame Vlado Garasto taurės turnyro, kad vėl susitiktume su sirgaliais ir pajaustume tą išskirtinę atmosferą. Norime sukurti sirgaliams šventę kiekvienose rungtynėse“, – pabrėžė M. Brazys.

Jis neslėpė, kad ir jam, ir žaidėjams šis turnyras – rimtas iššūkis.

„Žaidžiame namuose, tad būtų puiku patekti į finalą ir jame bandyti kautis dėl trofėjaus. Žaidėjams tai bus savotiškas jėgų išbandymas ir galimybė atsiskleisti. Atsakomybės nebijome, esame pasiruošę šiam iššūkiui“, – sakė M. Brazys.

A. Pelakausko nuotr.

Kęstutis Kemzūra: „Norime laimėti“

Praėjusį sezoną kiek netikėtai jau Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionato ketvirtfinalyje iškritusi „Wolves“ ekipa šiemet žūtbūt stengsis reabilituotis ir į Klaipėdą atvyks kovingai nusiteikusi.

„Norime laimėti kiekvienas rungtynes. Tikslas, nesvarbu, su kuo žaidžiame, – kovoti iš visų jėgų tik dėl pergalės. Reikia įskiepyti nugalėtojų mentalitetą jau nuo sezono pradžios. Į Klaipėdą atvyksime būtent su tokiomis mintimis“, – sakė „Wolves“ ekipą treniruojantis Kęstutis Kemzūra.

Jis puikiai žino, ką reiškia triumfo akimirkos ir sirgalių minios.

Juk K. Kemzūra 2010 m. su Lietuvos vyrų krepšinio rinktine Turkijoje vykusiame pasaulio krepšinio čempionate iškovojo bronzos medalius.

Tuomet iš šios Lietuvos rinktinės medalių mažai kas tikėjosi, bet šis strategas įrodė, kad noru ir kovingumu galima pasiekti labai daug. Būtent šią filosofiją jis stengiasi perteikti ir dabartinei treniruojamai „Wolves“ komandai.

„Smagu, kad Klaipėdoje jau daugybę metų vyksta tokio aukšto lygio Vlado Garasto taurės turnyras ir mes galime būti šio turnyro dalimi. Tai puiki galimybė pasirodyti savaitę prieš prasidedant Lietuvos krepšinio lygos čempionatui. Tai – tarsi paskutinė generalinė repeticija su pajėgiais Lietuvos, Latvijos ir Estijos varžovais. Laukiame šio turnyro. Priešininkai – rimti ir atvyksime kovingai nusiteikę“, – pabrėžė K. Kemzūra.

Praėjusiais metais Vlado Garasto taurės turnyre „Wolves“ ekipa iškovojo trečiąją vietą, tačiau tuomet šią ekipą dar treniravo kitas strategas – Rimas Kurtinaitis.

„Wolves“ ekipa šią vasarą atliko nemažai korekcijų ir pasistiprino komandą keliais pajėgiais žaidėjais.

Priekinę liniją sustiprino 206 cm ūgio legionierius iš Nigerijos Christianas Mekowulu, sukirsta rankomis su praėjusio sezono vienu ryškesnių FIBA Čempionų lygos žaidėjų 27 m. amerikiečiu puolėju Tre'Shawnu Thurmanu, pasirašyta sutartis su Lietuvos krepšinio mėgėjams puikiai pažįstamu legionieriumi iš Serbijos Džordže Gagičiumi, į „Wolves“ persikėlė vienas rezultatyviausių praėjusio sezono Turkijos krepšinio lygos žaidėjų Rasheedas Sulaimonas.

Taigi, per Vlado Garasto taurės turnyrą bus galima iš arti pamatyti jų meistriškumą.

Pirmajame Vlado Garasto taurės turnyro pusfinalyje rugsėjo 8 d. „Wolves“ susitiks su legendine latvių komanda – Rygos VEF.

Kita pusfinalio pora – Klaipėdos „Neptūnas“ ir Talino „Kalev“.

Pusfinalių nugalėtojai rugsėjo 9 d. kausis finale dėl Vlado Garasto taurės, o pralaimėtojai susitiks kovoje dėl trečiosios vietos.

A. Pelakausko nuotr.

Klaipėda vilioja pajėgius klubus

Pasak šalies krepšinio legendos ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) garbės prezidento V. Garasto, Klaipėdoje prieš dešimtmetį pradėtas rengti jo vardo turnyras neatsitiktinai.

„Mane daug metų sieja glaudūs asmeniniai ryšiai su Klaipėda. Jau nuo 1972-ųjų draugauju su šiuo miestu. Dirbant treneriu ne kartą teko organizuoti krepšinio stovyklas uostamiestyje. Ar manote, kad Klaipėdai reikia tokio turnyro? Kodėl? Be kalbų! Klaipėda yra nusipelniusi tokio turnyro. Ne veltui tokio tipo krepšinio turnyras yra rengiamas būtent čia – šį miestą galėčiau pavadinti tikru krepšinio miestu, kuris mūsų šaliai yra padovanojęs ne vieną talentingą krepšininką, garsinantį ne tik savo miestą, bet ir visą šalį.

Anksčiau Lietuvos rinktinėje daugiausiai žaidėjų būdavo iš Klaipėdos: Eurelijus Žukauskas, Saulius Štombergas, Arvydas Macijauskas. Seniau garsus žaidėjas buvo Modestas Paulauskas. Ir dabar nuolat rinktinėje būna žaidėjų iš Klaipėdos.

Džiaugiuosi, kad Klaipėda turi visas sąlygas, kad čia galėtų būti rengiami tokie turnyrai – miestiečiai to nusipelnė.

Visada yra įdomu žiūrėti, kai žaidžia tavo komanda, nes kai žaidžia kiti, nėra tiek emocijų bei sentimentų. Klaipėdiečiai per daugybę metų įrodė, kad yra itin aktyvūs, emocingi ir ištikimi krepšinio sirgaliai“, – kalbėjo V. Garastas. 

Išankstiniai bilietai – pigesni

Draugiškas Vlado Garasto taurės krepšinio turnyras truks dvi dienas.

Pirmųjų rungtynių pralaimėtojai kitą dieną kovos dėl III vietos, o laimėtojai dėl pagrindinio trofėjaus – V. Garasto taurės.

Visi rungtynių žiūrovai (išskyrus VIP) į „Švyturio“ areną pateks per Klubo įėjimą Nr. 3, iš Dubysos g. pusės. Čia lankytojų lauks erdvi nemokama automobilių stovėjimo aikštelė, jauki aplinka, geriausio matomumo vietos.

Bilietus galima įsigyti internetu www.kakava.lt arba kasose https://kakava.lt/kasos. Renginio dieną bilietai brangs.


Turnyro tvarkaraštis (dienos bilietas galioja į abi tos dienos rungtynes)

Rugsėjo 8 d. (penktadienis)

18 val. „Wolves“ – „Kalev“

20 val. „Neptūnas“ – „VEF“

Rugsėjo 9 d. (šeštadienis)

18 val. Dėl III vietos

20 val. Finalas

GALERIJA

  • 10-asis Vlado Garasto taurės turnyras: laukia intrigos ir šventiška nuotaika
  • 10-asis Vlado Garasto taurės turnyras: laukia intrigos ir šventiška nuotaika
  • 10-asis Vlado Garasto taurės turnyras: laukia intrigos ir šventiška nuotaika
A. Pelakausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Matau

Na Neptūnas kol kas ne varžovas šioms komandoms, bet su kuo jis žais taip ir neaišku, tai su Kalev tai su VEF, žurnalistas žioplas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS