Achilo sausgylės traumos: A. Sabonis ir dar penkios NBA žvaigždės | Diena.lt

ACHILO SAUSGYLĖS TRAUMOS: A. SABONIS IR DAR PENKIOS NBA ŽVAIGŽDĖS

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Už Atlanto“. Šioje rubrikoje nagrinėjamos svarbiausios stipriausios planetos krepšinio lygos (NBA) bei amerikietiško krepšinio aktualijos JAV žurnalistų akimis.

„TheHoopDoctors.com“ sudarė 15 žaidėjų, kurių karjeras sugadino Achilo traumos, sąrašą. Jame yra ir lietuvis – Arvydas Sabonis. Jums pateikiame straipsnio ištraukas.

Įkvėpta prieš praeito sezono NBA atkrintamąsias varžybas Kobe Bryanto patirtos traumos, sportinių prekių gamintoje Nike nusprendė išleisti batus, pavadintus „Medical Mamba“. Jie yra sukurti padėti atsigauti Achilo traumą patyrusiems sportininkams.

Achilo sausgyslė yra ploniausias ir stipriausias raumuo žmogaus kūne. Nepaisant to, jis gali patirti patempimą, plyšimą, tendinozę.

Po K.Bryanto traumos, jis mūsų „10 labiausiai Achilo traumų sužlugdytų karjerų” sąraše, į kurį įėjo traumos patirtos nuo 1992 iki 2013 metų, užėmė pirmą vietą.  Dabar pristatome Achilo traumų sugadintų karjerų 15-uką.

Prie pateikiamo sąrašo galima pridėti: Jimą „Bad News“ Barnesą, Geraldą Wilkinsą, Larry Costello ir Christianą Laettnerį.

1. Kobe Bryantas

Susižeidimo tipas: trečio laipsnio kairiosios sausgyslės plyšimas.

Amžius, patyrus traumą: 35-eri.

Statistika prieš traumą: 25,4 taško, 5,3 atkovoto kamuolio, 4,8 rezultatyvaus perdavimo, 1,5 perimto kamuolio, 1239 rungtynės.

Statistika po traumos: nėra informacijos.

Per savo legendinę karjerą K.Bryantas sukūrė NBA istoriją. Jis yra ketveriuose rungtynėse iš eilės pelnęs bent 50 taškų (2006-2007 m.) ir pagal šį rezultatą yra antras NBA istorijoje (pirmas – Wiltas Chamberlainas). Tą patį sezoną jis įėjo į istoriją, pelnydamas 81 tašką per vienerias rungtynes – už jį geriau yra pasirodęs tik Wiltas, kuomet įmetė 100. Šį sezoną K.Bryantas ir vėl sukūrė istoriją, tapdamas bene geriausiu atakuojančiu gynėju, patyrusiu tokią traumą.

K.Bryantas visą laiką buvo fantastiškas atletas, greitai (beveik nežmoniškai greitai) atsigaunantis po traumų, tačiau jo amžius (35 metai) ir patirtis (45390 sužaistų minučių per NBA reguliariuosius sezonus, 8641 – atkrintamosiose ir 138 olimpinėse žaidynėse) jam neišeis į naudą. Per savo karjerą K.Bryantas sužaidė daugiau minučių nei bet kuris kitas žaidėjas šiame sąraše, daugiau nei G.Wilkinsas ir Mehmetas Okuras kartu sudėjus. Krepšininkas yra 12-as pagal NBA sužaistų minučių skaičių. Vienintelis aktyvus NBA žaidėjas, kuris gali pasigirti geresniu rezultatu – Kevinas Garnettas (47801 minučių).

Kaip rašė „L.A. Times“, gynėjas apie traumą yra kalbėjęssu buvusia Los Andželo „Galaxy“ futbolo žvaigžde Davidu Beckhamu.

„Mes kalbėjomės apie jo atsigavimo procesą Po to, kai jis atsigavo po traumos, Davidas neturėjo jokių problemų – jis laimėjo keletą čempionatų. Todėl tai mane labai padrąsino“, - sakė Kobe.

2. Dominique’as Wilkinsas.

Susižeidimo tipas: sausgyslės plyšimas.

Amžius, patyrus traumą: 32-eji.

Amžius, baigiant karjerą: 39-eri.

Statistika prieš traumą: 26,2 taško, 6,9 atkovoto kamuolio, 1,4 perimto kamuolio, 762 rungtynės.

Statistika po traumos: 25,2 taško, 6,8 atkovoto kamuolio, 0,8 perimto kamuolio, 312 rungtynių, 5 sezonai.

Skirtumas: -1 taško, -0,1 atkovoto kamuolio, -0,6 perimto kamuolio.

D.Wilkinsas, turėjęs pravardę „Žmogus – gražiausių epizodų mašina“, buvo vienas geriausiai „skraidančių“, besiveržiančių ir įspūdingiausių NBA žaidėjų. Per lygos istoriją D.Wilkinsas yra bene vienintelis žaidėjas, sėkmingai sugebėjęs atsigauti po Achilų traumos. Ar Kobe bus kitas? Laikas parodys. Kalbant apie D.Wilkinsą, jis vis dar yra NBA rekordininkas pagal šimtu procentų pataikytų baudos metimų skaičių – jis yra pataikęs 23 baudas iš tiek pat mėginimų. Prieš traumą, 1985-1986 m., krepšininkas pasiekė savo karjeroje geriausią rezultatą ir per rungtynes pelnydavo po 30,3 taško.

1992 m. sausio 28 d., maždaug praėjus dviem savaitėm po gimtadienio, D.Wilkinsas patyrė traumą. Tuo metu jis gynė Atlantos „Hawks“ garbę. Neįtikėtina, bet, grįžęs po traumos, jis per rungtynes rinkdavo 29,9 taško – daugiau nei prieš traumą (28,1). Kalbant apie atsigavimą po Achilo traumos, D.Wilkinsas yra kitoks – jis anomalija. Po traumos jis profesionaliai (NBA ir Europoje) sužaidė dar septynis sezonus. Žinoma, po traumos suprastėjo krepšininko gynyba ir jo taiklumas. Grįždamas į aikštę, D.Wilkinsas padarė tai, ko nepadarys K.Bryantas – jis pasikeitė ir tapo tritaškių metiku. 1988-1989 metų sezono metu jis išmetė 105 tolimus metimus, o 1992-1993 sezono metu – 316.

Praėjus dviem sezonam po traumas, D.Wilkinsas pasiekė geriausią tritaškių taiklumą savo karjeroje – 39 procentus. Kadangi K.Bryantas jau dabar yra žinomas dėl savo taiklumo, jis nesugebės nustebinti varžovų. Pastaruoju metu D.Wilkinsas nemažai kalbėjo apie K.Bryanto traumą. „Grantland.com“ tinklalapiui jis sakė: „Kai aš, kaip ir Kobe, susiplėšiau savo Achilo sausgysles, tai man buvo staigmena. Mano sausgyslės plyšo į dvi dalis. Tuomet tenka pereiti per tą etapą, kai klausi „Kodėl aš?“, ir „Kodėl dabar?“. Aš per tai perėjau. Dabar, būdamas toks kovotojas, Kobe turi susitvarkyti su savo mąstymu“.

3. Isiah Thomasas.

Susižeidimo tipas: visiškas dešiniojo Achilo plyšimas.

Amžius, patyrus traumą: 32-eji.

Amžius, baigiant karjerą: 32-eji.

Statistika prieš traumą: 19,2 taško, 1,9 perimto kamuolio, 9,3 rezultatyvaus perdavimo, 979 rungtynės.

Statistika po traumos: nėra informacijos.

Skirtumas: nėra informacijos.

„Šlovės muziejaus“ narys ir lemtingų metimų meistras I.Thomasas sužaidė 13 sezonų, tačiau, patyrus traumą, jo, kaip NBA žaidėjo, dienos staiga tapo suskaičiuotos. Jis vedė Detroito „Pistons“ komandą į du NBA trofėjus. Komandoje rungtyniavo Joe Dumarsas, Markas Aguirre‘as ir Dennisas Rodmanas. Ši komanda įveikė Earvino „Magico“ Johnsono vedamą Los Andželo „Lakers“ ir Clyde‘o Drexlerio Portlando „Trail Blazers“. 12 kartų į „Visų žvaigždžių rungtynes“ išrinktas I.Thomasas 1990 metais buvo pripažintas naudingiausiu NBA finalų žaidėju. Kitą sezoną Michaelas Jordanas po keturių pralaimėjimais pažymėtų metų vedė Čikagos „Bulls“ pro I.Thomaso „Pistons“. „Bulls“ sutriuškino „Pistons“, o M.Jordanas išpildė savo svajonę įveikti Magicą ir „Lakers“ rezultatu 4-1. Savo paskutiniais metais daug traumų patyręs I.Thomasas buvo pribaigtas Achilo traumos. Tą balandį Orlando „Magic“ sutriuškino „Pistons“ rezultatu 132:104. Ir tai buvo pabaiga. I.Thomasas į aikštę negrįžo. Jis daugiau nesužaidė nė vienerių rungtynių. Iš visų Achilo traumas patyrusių žaidėjų jo karjeros baigtis buvo bene tragiškiausia.

4. Patrickas Ewingas.

Susižeidimo tipas: dalinai plyšusi kairiojo Achilo sausgyslė.

Amžius, patyrus traumą: 36-eri.

Amžius, baigiant karjerą: 39-eri.

Statistika prieš traumą: 23,2 taško, 10,3 atkovoto kamuolio, 2,7 blokuoto metimo, 977 rungtynės.

Statistika po traumos: 9,6 taško, 7 atkovoti kamuoliai, 1 blokuotas metimas, 206 rungtynės.

Skirtumas: -13,6 taško, -3,3 atkovoto kamuolio, -1,7 blokuoto metimo.

„Šlovės muziejaus“ narys P.Ewingas daugelio yra laikomas vienu geriausių NBA vidurio puolėju. Per savo karjerą jis vidutiniškai rinkdavo po 21 tašką, 9,8 atkovoto kamuolio ir 2,4 rezultatyvaus perdavimo. 11 kartų „Visų žvaigždžių“ rungtynėse dalyvavęs P.Ewingas galėjo rinkti taškus ir kovoti dėl kamuolių, kaip tą darė kiti to meto geriausi vidurio puolėjai Davidas Robinsonas, Hakeemas Olajuwonas ir Dikembe Mutombo. Nors P.Ewingas niekada nelaimėjo NBA čempiono žiedo, jis su dvejomis komandomis pakliuvo į finalą (1994 ir 1999 m.) ir iškovojo du olimpinius aukso medalius (1984 ir 1992 m.). Jis pasiekė du NBA finalų rekordus (pagal blokuotus metimus per rungtynes ir seriją), tačiau tai nustelbė vėlesni Timo Duncano ir Dwighto Howardo pasirodymai. Kiekvienais metais P.Ewingas turėjo problemų bandant perkopti M.Jordano ir „Bulls“ barjerą, tačiau vėliau, kai M.Jordanas baigė karjerą, jis pamatė galimybę laimėti. 1999 metais visą sezoną P.Ewingą kankino Achilo skausmai, dėl kurių jis praleido 12 rungtynių. Apšilimo metu prieš Rytų konferencijos finalo rungtynes prieš „Pacers“ žaidėjui plyšo Achilo sausgyslė.

Nepaisant to, P.Erwingas nusprendė žaisti ir, būdamas traumuotas, pajėgė per 25 minutes pelnyti 10 taškų bei atkovoti 3 kamuolius. Vis dėlto trauma buvo pernelyg skausminga ir žaidėjas turėjo palikti aikštę. 1999 metais autsaidere laikyta Niujorko „Knicks“ netikėtai nužygiavo iki pat NBA finalo, kuriame po penkerių rungtynių kovos nusileido San Antonijaus „Spurs“ krepšininkams. Po to P.Ewingas pajėgė sužaisti tik tris sezonus. Trauma nepareikalavo operacijos, bet, praėjus metams po patirtos traumos, „Knicks“ išmainė krepšininką į kelis žaidėjus. Mainų centre buvo „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis Glenas Rice‘as. Ne per seniausiai P.Ewingas tapo Šarlotės „Bobcats“ trenerio asistentu. Komandos savininkas M.Jordanas yra P.Ewingo draugas.

5. Arvydas Sabonis.

Susižeidimo tipas: plyšusios sausgyslės.

Amžius, patyrus traumą: 22-eji ir 23-eji.

Amžius, baigiant karjerą (NBA): 38-eri.

Statistika prieš traumą: 18,5 taško, 23 rungtynės (Jaunimo olimpinės žaidynės).

Statistika po traumos: 12 taškų, 470 rungtynių (1996-2003 m.).

Skirtumas: -6,5 taško.

„Šlovės muziejaus“ narys, vidurio puolėjas, kuris atsigavo po Achilo traumos ir sužaidė dar 17 sezonų. Tai yra puikus pasiekimas, žinant, kokia tai trauma. Prieš šią traumą daugelis sakė, kad A.Sabonis galėjo būti vienu geriausių visų laikų vidurio puolėjų. Iš tiesų, vos A.Saboniui atvykus į JAV, Rickas Carlisle‘as, tuo metu dirbęs Portlando „Trail Blazers“ trenerio asistentu, Kerry Effersui, rašančiam „Portland Tribune“, teigė: „Aš neabejoju, kad, jei ne traumos, Arvydas būtų tarp 15-20 geriausių visų laikų žaidėjų“. A.Sabonis buvo stulbinantis talentas, sugebės dominuoti abiejuose aikštės pusėse. 10 tarptautinių varžybų nugalėtojas galiausiai persikėlė žaisti į NBA. Vis tik prieš naujokų biržą jis susiplėšė Achilo sausgysles. Kas keisčiausia, jau beatsigaudamas po traumos, jis nukrito nuo laiptų ir susižeidė dešiniąją koją. Nepaisant traumų, „Trail Blazers“ 1986 m. A.Sabonį pasirinko 24-tu šaukimu. Nors žaidėjo mobilumas dėl traumų buvo prislopintas, jo puikios rankos, perdavimai ir metimai leido jam tęsti sėkmingą karjerą.

Būta daug diskusijų apie tai, ar žaidėjas galėjo išvengti tokių traumų, jei jis 1988 m. nebūtų išskubėjęs žaisti olimpinėse žaidynėse. 6 sykius geriausiu Europos krepšininku pripažintas A.Sabonis „Trail Blazers“ atstovavo 7 sezonus, prieš antrą kartą paskelbdamas karjero pabaigą 2003 m. Paskelbęs apie ją, krepšininkas dar žaidė iki 2005-ųjų.

6. Eltonas Brandas.

Susižeidimo tipas: plyšusios kairiojo Achilo sausgyslė.

Amžius, patyrus traumą: 28-eri.

Amžius, baigiant karjerą: - (34-eri, dar žaidžia).

Statistika prieš traumą: 20,3 taško, 10,2 atkovoto kamuolio, 2,1 blokuoto metimo, 606 rungtynės.

Statistika po traumos: 12 taškų, 7 atkovoti kamuoliai, 1,3 blokuoto metimo, 326 rungtynės, 6 sezonai.

Skirtumas: -8,3 taško, -3,2 atkovoto kamuolio, -0,8 blokuoto metimo.

Prieš patirdamas traumą, E.Brandas buvo vienas iš kelių vyrukų NBA, kurie pelnydavo po 20 taškų ir atkovodavo po 10 kamuolių. Sezono metu prieš traumą jis vidutiniškai rinkdavo po 20,5 taško ir 9,3 atkovoto kamuolio. Jo metimų iš žaidimo taiklumas siekė 53 procentus. Per visą savo karjerą žaidėjas buvo patikimas ir sveikas, retai kada praleidžiantis rungtynes. Savo geriausią sezoną E.Brandas sužaidė 2005-2006 metais, kuomet jo statistikoje žibėdavo tokie skaičiai: 24,7 taško, 10 atkovotų kamuolių, 2,5 blokuoto metimo. Nors po traumos jis vieną sezoną dar pajėgė rinkti 17,6 taško, 8 atkovotus kamuolius ir 1,9 blokuoto metimo, jis niekada daugiau neatgavo savo žvaigždės statuso.

Vienintelė E.Brando žaidimo vieta, kurioje suprastėjimas yra akivaizdus – blokuoti metimai. Po traumos aukštaūgis pajėgė toliau demonstruoti ganėtinai gerą žaidimą, geresnį už daugelį kitų tokią traumą patyrusių krepšininkų. E.Brandas žiniasklaidai teigė, kad dabar tikisi išvysti, kaip po traumos atsigauna K.Bryantas. Jis sakė: „Jam viskas bus gerai. Jei yra kas nors, kas gali tai padaryti, tas kas nors yra jis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS