D. Šalenga: su „Rytu“ laukiu aršios kovos | Diena.lt

D. ŠALENGA: SU „RYTU“ LAUKIU ARŠIOS KOVOS

Niūrios prognozės dėl Kauno "Žalgirio" perspektyvų šio sezono Eurolygos turnyre sklaidosi kaip tamsa prieš aušrą. Po permainingo starto žalgiriečiai užvakar įsirašė antrą pergalę paeiliui, savo tvirtovėje palauždami ambicingąjį Pirėjo "Olympiakos".

Skaičius 83 ir vėl nemelavo. Tokią taškų porciją jau trečias Eurolygos rungtynes iš eilės surinkę Lietuvos čempionai savo areną paliko aukštai pakelta galva. Geležinėse kauniečių gynybos žnyplėse užstrigę svečiai iš Graikijos sukrapštė tik 75 taškus ir vėl kapituliavo.

Davido Blatto auklėtiniams mačo pradžia nieko blogo nežadėjo. Po tritaškių serijos "Olympiakos" jau per pirmąjį kėlinį susikrovė dviženklį pranašumą ir sparčiai artėjo prie triuškinamo. Vis dėlto Mariaus Grigonio vedami kauniečiai po ilgosios pertraukos taip sukaustė svečių veiksmus, kad šie per likusias 20 min. sukrapštė vos 27 taškus ir pažėrė net 16 klaidų.

– Ar tikėjotės tokio "Žalgirio" sugrįžimo po ne itin nusisekusios pirmosios dalies? – paklausėme buvusio žalgiriečio Dainiaus Šalengos.

– Tikėjausi, kad žaisdama namuose komanda taip lengvai nenusileis. Po ilgosios pertraukos turėjo sekti arba sugrįžimas į kovą, arba dar didesnis varžovų atotrūkis ir jau galutinis žaidimo vadžių paleidimas. Vis dėlto matėsi, kad "Olympiakos" dominuoja dėl idealaus pataikymo, o kauniečiai neatrodo beviltiškai, nes puolė tikrai gerai. Tad tokia svečių sėkmė visą laiką tęstis negalėjo.

– Ar jūsų nenustebino Georgio Printezio tritaškių šou per pirmąjį kėlinį?

– Jis gali pataikyti, bet tikrai ne taip, kaip buvo šį kartą. Tie jo tritaškiai buvo tikrai skaudūs. Kai varžovas iš toli pataiko tokiu procentu (10 iš 16 per pirmuosius du kėlinius), tai gali sugriauti bet kurios komandos planus. Labai sunku ką nors prieš tai padaryti. Tačiau antrojoje dalyje tas procentas smarkiai suprastėjo ir situacija susilygino.

– "Žalgirio" aukštaūgiai Antanas Kavaliauskas ir Brandonas Daviesas surinko dviženklius rezultatyvumo ir naudingumo rodiklius. Kiek jie prisidėjo prie persilaužimo?

– Žinoma, mūsų puolėjai buvo labai pastebimi, bet po pertraukos visa komanda tapo agresyvesnė gynyboje. Tuomet "Olympiakos" ėmė strigti, nebegalėjo užpulti, pasipylė jų klaidos ir žaidimo eiga apsivertė aukštyn kojomis.

– Geriausias sezono rungtynes sužaidė M.Grigonis, pelnęs 19 taškų ir puikiai pasidarbavęs gindamasis. Atrodo, kad Lietuvos rinktinei užaugo dar vienas patikimas gynėjas?

– Mariui sezono pradžioje reikėjo laiko įsivažiuoti. Naujas žmogus komandoje, papildomas spaudimas. Matyti, kad per tas 10 rungtynių jis jau rado savo vietą ekipoje. O dėl rinktinės… Lietuvoje kasmet atsiranda po vieną ar du žaidėjus, kurie tampa visaverčiais rinktinės nariais. Tad Mariaus kilimas yra logiškas.

– Pirmoji pergalė namuose prieš Milano "AX Armani Olimpia" buvo labai svarbi psichologiškai. Kokią reikšmę turi laimėjimas prieš vieną Eurolygos milžinų – "Olympiakos"?

– Tai matysime reguliariojo sezono pabaigoje, kai bus aiški galutinė rikiuotė. Manau, kad ten jau kiekviena pergalė lems, kurioje vietoje finišuosi. Faktas, kad žalgiriečiams ji pakėlė nuotaiką, o emocinė būklė yra labai svarbi tolimesnėms kovoms.

– Iki Naujųjų metų kauniečių laukia keturių rungtynių serija su žemiau turnyro lentelėje esančiomis komandomis. Gera proga pasitaisyti turnyrinę padėtį...

– Tai labai apgaulingas požiūris. Juolab kad daugumą tų mačų žalgiriečiai žais išvykose. Be abejo, sirgaliai skaičiuoja drąsiai į priekį – pasiimsime keturias pergales ir pakilsime link Eurolygos lyderių trejeto, bet žaidėjai ir treneriai supranta – visko gali būti. Čia nėra nepavojingų komandų. Pažiūrėkite: vien šiame ture Eurolygos naujokė Podgoricos "Budučnost" nukovė "Barcelona" (67:64), laimėjo ir artimiausios "Žalgirio" varžovės: Miuncheno "Bayern" (namuose 72:65 pranoko Maskvos srities "Chimki") bei Las Palmaso "Gran Canaria" (išvykoje 94:86 įveikė Milano "AX Armani Olimpia"). Net autsaiderė Stambulo "Darussafaka" iki galo priešinosi Tel Avivo "Maccabi" ekipai (71:73). Todėl neskubėkime skaičiuoti ir džiaugtis.

– Jau rytoj žalgiriečių laukia rimtas iššūkis LKL čempionate. Ar krizės ištiktas "Rytas" pajėgus sustabdyti įsibėgėjančius šalies čempionus?

– Labai laukiu šių rungtynių. Dauguma žaidėjų jaučia tą principinę priešpriešą, o naujokams apie tai tikrai papasakojo senbuviai, todėl intrigos netrūks. Tuo įsitikinome jau per pirmąsias sezono rungtynes Vilniuje. Ir tai visiškai nepriklauso nuo dabartinės komandų situacijos. Tarkime, tai, kad "Rytas" šią savaitę smarkiai nusileido "Lietkabeliui", sekmadienį Kaune nelems nieko. Vienos rungtynės nedaug pasako apie tikrąjį komandų pajėgumą. Tad kova turėtų būti arši.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Cia

Tas veikejas kuris sukciaudamas kad jam nugaros trauma atsisake zaisti uz rinktines ir ismyne i ispanija su antros lygos komanda sutarties pasirasyt.beje,pagautas vartojant dopinga.kam toki lopa isvis kalbint

R

Žalgiris!!!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS