To dar nebuvo: 2022-ųjų Europos čempionatas daužo rekordų knygas | Diena.lt

TO DAR NEBUVO: 2022-ŲJŲ EUROPOS ČEMPIONATAS DAUŽO REKORDŲ KNYGAS

  • 0

2007 m. Europos čempionatas tarp Rusijos ir Ispanijos baigėsi 60:59. Dabar Europos čempionate didesnis rezultatyvumas fiksuojamas po dviejų kėlinių.

Kai nuskambėjo sirena ir abi komandos patraukė į rūbines, Graikija ketvirtfinalio metu turėjo 61 tašką, Vokietija – 57. Tai galėjo būti tipiškas Europos čempionato (EČ) mačo galutinis rezultatas prieš dešimt metų. Tačiau šie skaičiai degė ilgosios pertraukos metu.

EČ ketvirtfinalio rungtynės baigėsi 107:96 Vokietijos naudai. Tai buvo antrosios šio čempionato (iš dviejų iki šiol) ketvirtfinalio rungtynės, kai laimėjusi komanda pelnė bent 100 taškų.

Ir tai yra šio čempionato vizitinė kortelė – rezultatyvūs mačai su laisvu, gražiu puolimu.

Paimkime, pavyzdžiui, Vokietiją. Rungtynės su Graikija jiems buvo trečiosios šiame čempionate, kuriose jie pasiekė triženklį taškų skaičių. Per pastaruosius 35 metus jie turėjo tik dvejas tokias rungtynes.

Graikija pirmą kartą nuo 2001 m. praleido daugiau nei 100 taškų. Tai įvyko prieš 74 rungtynes.

Šiais metais Vokietija pirmauja pagal taškų skaičių (93,6 tšk.), tačiau yra dar keturios komandos, kurios vidutiniškai pelno daugiau nei 90 taškų: Graikija (92,3), Serbija (92,0), Slovėnija (92) ir Ispanija (90,4).

2017 m. buvo 2 komandos, kurių vidurkis viršijo 90 tšk. (Slovėnija ir Latvija), o 2005–2015 m. laikotarpiu  – 0 komandų.

Rezultatyviausia 2013 m. Europos čempionato komanda Ispanija vidutiniškai pelnydavo po 78,3 taško. Šiemet to pakaktų tik 17 vietai.

Turime keletą nepaprastai talentingų žaidėjų ir, manau, žmonės pradeda tai suprasti.

„Yra keletas tikrai gerų žaidėjų, – aiškino Vokietijos rinktinės treneris Gordonas Herbertas. – Turime keletą nepaprastai talentingų žaidėjų ir, manau, žmonės pradeda tai suprasti.“

Šiuo metu keturi žaidėjai per rungtynes ​​vidutiniškai pelno daugiau nei 26 taškus – dar vienas itin didelis skaičius.

Giannis Antetokounmpo (29,3), Luka Doncičius (28), Lauri Markkanenas (27,9) ir Aleksandras Vezenkovas (26,8) nuo 2003 m. renka daugiau taškų nei bet kuris kitas žaidėjas. Dirkas Nowitzki 2001 m. rinko po 28,7 taško ir anksčiau tai buvo geriausias rezultatas šiame amžiuje.

Šiame EČ matėme, kaip Luka Dončičius sprogo su 47 taškais, o Lauri Markkanenas su 43. Tai antras ir septintas geriausi visų laikų individualūs pasirodymai.

„Negalėjau išnagrinėti visų rungtynių kitose grupėse, bet mačiau rezultatus, o produktyvumas tikrai aukštas. Man tai patinka kaip krepšinio gerbėjui ir treneriui, – sakė Graikijos treneris Dimitris Itoudis. – Visi treneriai stengiasi iš savo žaidėjų išnaudoti viską, kas geriausia. Kai iš užtvaros išbėga puikus metikas, žaisite per jį.

Obstas yra toks, Wagneris moka skaityti susikeitimus, atsitraukite  – jis pataikys. Puikūs metimai. Jei Giannis yra geras atviroje erdvėje ar baudos aikštelėje, tu turi jam duoti kamuolį. Stengiesi išspausti maksimumą iš geriausiu savo žaidėjų.“

Vienas iš dramatiškiausių visų laikų Europos čempionato finalų 2007 m. tarp Rusijos ir Ispanijos baigėsi 60:59 rusų naudai.

Dabar komandos per du kėlinius pelno tiek pat ar dar daugiau ir niekas dėl to nesiruošia skųstis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS