Nors euforijos cunamis prislopo, reiktų nenuleisti rankų ir garbingai finišuoti | Diena.lt

NORS EUFORIJOS CUNAMIS PRISLOPO, REIKTŲ NENULEISTI RANKŲ IR GARBINGAI FINIŠUOTI

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pasaulio čempionate pasitraukė iš kovos dėl medalių, o kelialapio į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes teks siekti atrankos varžybose.

Triuškinanti nesėkmė

Vakar Maniloje, „Mall of Asia“ arenoje, lietuviai pralaimėjo ketvirtfinalio mačą Serbijos komandai 68:87 ir toliau varžysis tik dėl 5–8 vietų.

Rugsėjo 7-ąją – pirma mūsiškių dvikova su Slovėnijos arba Kanados krepšininkais (jie ketvirtfinalio rungtynes žais šiandien).

„Serbai rungtyniavo protingiau nei mes. Žaidėme jų krepšinį. Pristigome ne vien fiziškumo, o jie prie mūsų krepšio jautėsi labai smagiai“, – vakar po varžybų kalbėjo Donatas Motiejūnas.

„Pritrūkome ne tik energijos, bet ir koncentracijos. Įkritome į fizinę ir emocinę duobę pačiu netinkamiausiu metu – ketvirtfinalyje“, – sakė Lietuvos rinktinės strategas Kazys Maksvytis.

„Jie įveikė mus tuo, kuo mes įveikdavome kitus varžovus – kovingumu, komandiniu žaidimu“, – pripažino Mindaugas Kuzminskas.

Net penki M. Kuzminsko tolimi šūviai buvo netaiklūs (tritaškiai – 0/5). / E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Tikisi garbingo finišo

„Apmaudu, bet gyvenimas tęsiasi. Visą čempionatą mūsų komanda žygiavo fantastiškai, todėl dabar reiktų nenuleisti rankų ir garbingai finišuoti“, – teigė buvęs Kauno „Žalgirio“ treneris, o pastaruoju metu Lietuvos moterų krepšinio rinktinei vadovaujantis Rimantas Grigas.

– Treneri, ko pritrūko mūsiškiams, kad bent kiek aršiau pasipriešintų serbams?

– Aspektų, kuriais nusileidome, yra ne vienas. Šį čempionatą vienas efektyviausių lietuvių ginklų – tritaškiai. Kol juos pataikėme pirmą kėlinį, tol žengėme taškas į tašką. Vėliau kritome į duobę, iš kurios nebeišsikapstėme. Nepasakyčiau, kad tritaškių pataikymas buvo tragiškas (32 proc. prieš serbų 41 proc. – aut. past.), bet buvome toli nuo savo vidurkio (46 proc.). Dvitaškių taiklumu taip pat nusileidome. Kitas svarbus aspektas – reikėjo agresyvesnio, greitesnio puolimo. Pasigedau gynėjų, kurie būtų draskę serbų gynybą, taip susikurdami palankesnes progas atakuoti krepšį. Mūsų įžaidėjai kartais pereidavo su kamuoliu į varžovų aikštės pusę jau stovėdami nugara į jų krepšį. Apie kokį greitą puolimą tokiu atveju gali būti kalbos? Lėtesnis pozicinis krepšinis buvo palankesnis serbams, kurie mus sukaustydavo gynybos pančiuose.

– Kritiniais momentais perlaužti rungtynių eigą galėjo tritaškiai. Tad tai, kad nežaidė Eimantas Bendžius, mūsiškiams kainavo labai brangiai?

– Eimantas yra snaiperis, bet vargu, ar jis būtų radikaliai pakeitęs situaciją. Iš dalies E. Bendžiaus nuostolį kompensavo pagirtinai sužaidęs Tadas Sedekerskis. Tačiau reikėjo visų žaidėjų indėlio, galbūt ir tam tikrų taktinių sprendimų. Mūsų rinktinė šį čempionatą pasižymi tuo, kad turi du apylygius penketus. Ką gi, kaip sakoma, po kovos visi protingi patarti…

– Sirgaliai, liaupsinę mūsų rinktinę po pergalės prieš JAV, ėmė diskutuoti, kad geriau būtų buvę pralaimėti amerikiečiams ir ketvirtfinalyje žaisti ne su serbais, o italais. Ką manote apie tai?

– Negalime tyčia pralaimėti ir pasirinkti varžovo. Pergalė prieš JAV – išskirtinė. Ji įamžino šią mūsų rinktinę. Tačiau dėl italų yra tiesos. Italijos rinktinė mums būtų buvusi parankesnė oponentė, yra keli akivaizdūs lyderiai, bet mažiau lygiaverčių atsarginių. Juos sustabdę turėtume šansų. Serbai, šiemet surinkę itin galingą sudėtį, drąsiai kaitaliojo žaidėjus nė kiek nerizikuodami, kad nukentės jų žaidimo kokybė. Mūsiškiai tokios prabangos neturėjo.

211 cm ūgio vidurio puolėjas serbas Filipas Petruševas mėtė it snaiperis (3/3). / E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Kelias į Paryžių

Po šio pasaulio čempionato duris į kitąmet Paryžiuje vyksiančias žaidynes pravers dvi Europos vyrų krepšinio ekipos.

Vietas 2024-ųjų olimpiadoje jau yra užsitikrinę amerikiečiai ir kanadiečiai, taip pat Australijos, Pietų Sudano, Prancūzijos ir Japonijos atstovai.

Rinktinės, pasaulio čempionate liksiančios be kelialapių į Paryžių, dalyvaus ikiolimpiniuose atrankos turnyruose – tokią teisę iš europiečių jau yra išsikovoję ispanai, juodkalniečiai, graikai, kartvelai, suomiai, lietuviai.


Statistika

Lietuva–Serbija 68:87 (25:24, 13:25, 17:24, 13:14).

Manila, „Mall of Asia“ arena.

Pasaulio krepšinio čempionatas Filipinuose: Lietuva – Serbija

E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuva: T. Sedekerskis 14 taškų (9 atkovoti kamuoliai), R. Jokubaitis 13 (9 rezultatyvūs perdavimai), I. Brazdeikis (1/6 dvitaškių, 4 atkovoti kamuoliai) ir J. Valančiūnas (1/1 tritaškių) po 11, M. Normantas 8 (4 rezultatyvūs perdavimai), M. Kuzminskas 6 (0/5 tritaškių), T. Dimša 3 (1/4 tritaškių), D. Motiejūnas 2, V. Kariniauskas, G. Maldūnas ir D. Sirvydis po 0.

Serbija: B. Bogdanovičius 21 taškas (4 atkovoti kamuoliai), F. Petruševas 17 (3/3 tritaškių, 6 atkovoti kamuoliai), S. Jovičius 11 (5 rezultatyvūs perdavimai), M. Guduričius (6 rezultatyvūs perdavimai) ir N. Milutinovas (5 atkovoti kamuoliai) po 9, A. Avramovičius (4 perimti kamuoliai) ir N. Jovičius po 8, D. Davidovacas 2, V. Marinkovičius ir D. Rističius po 1, O. Dobričius 0 (5 atkovoti kamuoliai).

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 15/28 (54 proc.) ir 24/38 (63 proc.), tritaškių – 9/28 (32) ir 9/22 (41), baudų metimų – 11/15 (73) ir 12/18 (67). Atkovota kamuolių – 28 ir 33, perimta – 3 ir 9. Rezultatyvūs perdavimai – 21 ir 24. Klaidos – 15 ir 8.

GALERIJA

  • Nors euforijos cunamis prislopo, reiktų nenuleisti rankų ir garbingai finišuoti
  • Nors euforijos cunamis prislopo, reiktų nenuleisti rankų ir garbingai finišuoti
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

reikejo

ne pries amerikosus laimet ,o ziutet su kuo tiau ,amerikosai mate serbus,bet pasirinko italus , nu ir veplos lt treneriukai ,didesniu ziopliu nera niekur .

Sirgalius

Nesu krepšinio treneris ar specas, jaunystėje žaidžiau, bet stebint TV žinių parodytus vaizdelius iš mūsišių ir serbų rungtynių, tai mūsiškiai visai nesigynė, o toks tritašių "taiklumas' tai kaip po gero alučio kaušo išvakarėse. Susiimkite vyrai, nedarykite Lietuvai gėdos ir baikite viską garbingai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS