Išvardijo penkis Eurolygos krepšininkus, iš kurių galima tikėtis proveržio sezono | Diena.lt

IŠVARDIJO PENKIS EUROLYGOS KREPŠININKUS, IŠ KURIŲ GALIMA TIKĖTIS PROVERŽIO SEZONO

  • 0

Stipriausioje Europos krepšinio lygoje – Eurolygoje – kasmet iššauna vis kiti žaidėjai, kurie gerokai pasikelia savo vertę ir kyla į aukštesnį lygį.

Vieni iš jų išvyksta į NBA, kiti persikelia į stipresnes Europos komandas ar už didesnius pinigus lieka savo klubuose.

„BasketNews.lt“ pristato penkis Eurolygos krepšininkus, iš kurių galima tikėtis didelio proveržio naujajame sezone.

Janis Timma, Maskvos srities „Chimki“

27-erių metų 201 cm ūgio Janis Timma itin solidaus sezono Eurolygoje dar neturėjo, tačiau turi puikias galimybes tai padaryti su Maskvos srities „Chimki“.

Latviui geriausias sezonas buvo 2017-2018 m., kai jis Vitorijos „Baskonia“ gretose rinko po 7,6 taško. Tuo metu praėjusį sezoną su Pirėjo „Olympiakos“ apranga atletas per vidutiniškai 11 minučių pelnė po 3,4 taško.

J. Timma po Naujųjų metų net iškrito iš „Olympiakos“ rotacijos, o tada, kovo mėnesį, buvo paskolintas Rimo Kurtinaičio vadovaujamai ekipai. Netrukus Timma parodė, koks geras žaidėjas gali būti.

Jis VTB Vieningoje lygoje per 13 mačų užfiksavo 16,1 taško (52,4 proc. trit.), 3,5 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 17,5 naudingumo balo vidurkius.

Sezono metu atlikti pokyčiai patiko abiem pusėms – vasarą sutartis buvo pratęsta dar dviem sezonams, o R. Kurtinaitis ne kartą viešai džiaugėsi ne tik J. Timmos žaidimu, bet ir požiūriu į darbą.

Šio sezono pradžioje latvio taikiklis akivaizdžiai nusimušęs: per pirmas dvejas VTB Vieningosios lygos rungtynes jis pataikė vos 1 tritaškį iš 20 (5 proc.).

Skaičiai tragiški, tačiau J. Timma sulaukė trenerio pasitikėjimo bei žaidė daugiausiai komandoje – vidutiniškai po 27 minutes, per kurias įmetė 11,5 taško, o tai rodo didelį R. Kurtinaičio pasitikėjimą. Palyginimui, J. Timmos pozicijos žaidėjas Sergejus Karasiovas gavo tik 13 minučių.

Draugiškose rungtynėse su Milano „AX Armani Exchange“ J. Timma surinko 23 taškus:

J. Timma yra pripažintas snaiperis ir nėra abejonių, kad jo taiklumas kils į viršų. Į rikiuotę grįžus Aleksejui Švedui, J. Timmos minutės turėtų sumažėti, tačiau šio latvio žaidimu susižavėjęs R. Kurtinaitis jam atras minučių.

„Chimki“ surinko įspūdingą sudėtį, tačiau latvis ir tokiame klube turi puikias galimybes sužaisti savo karjeros sezoną.

Gabrielis Deckas, Madrido „Real“

24-erių 199 cm ūgio Gabrielis Deckas pasitinka antrąjį savo sezoną Eurolygoje, o prieš jį argentinietis rodo ženklus, kad šie metai bus kitokie.

Praėjusį sezoną šis krepšininkas Madrido „Real“ komandoje žaidė po 14 minučių ir užfiksavo 4,4 taško bei 2,4 atkovoto kamuolio rodiklius.

Sezono eigoje puolėjas sulaukė vis daugiau Pablo Laso pasitikėjimo. Jeigu sezono pradžioje žaidė labiau epizodiškai arba tuomet, kai rungtynių nugalėtojas būdavo aiškus, tai pavasarį G. Deckas ketvirtfinalio serijoje su Atėnų „Panathinaikos“ aikštėje praleisdavo po 14,7 min., o pusfinalio mūšyje su Maskvos CSKA gavo 20 minučių

Vasarą G. Deckas tapo vienu svarbiausių Argentinos rinktinės žaidėjų, kai pasaulio čempionate užfiksavo 13,9 taško, 3,1 atkovoto kamuolio ir 1,1 perimto kamuolio statistiką.

Solidus žaidimas buvo perkeltas ir į klubą – ACB lygos taurėje per dvejas rungtynes G. Deckas rinko 9 taškus ir 3 atkovotus kamuolius, o „Real“ šventė titulą.

Pirmoje šio sezono ACB lygos dvikovoje su Badalonos „Joventut“ G. Deckas per 14,5 min. pelnė po 8 taškus, atkovojo po 3 kamuolius ir surinko po 9 naudingumo balus.

Šis argentinietis jau dabar tampa svarbia „Real“ figūra ir tokius rodiklius gali išlaikyti viso sezono metu.

Marius Grigonis, Kauno „Žalgiris“

Marius Grigonis jau debiutiniame sezone Eurolygoje garsiai pranešė apie save, kai Kauno „Žalgiryje“ vidutiniškai pelnydavo po 8,7 taško.

Per pirmuosius septynis turus jis vidutiniškai pelnė po 3,6 taško, o per likusius 23 turus – 10,9 taško.

Atakuojantis gynėjas savo minutes užsidirbo ne tik palaipsniui gerėjusiu žaidimu puolimu, bet ir patikima gynyba, kuria pasižymėjo nuo pat sezono pradžios.

„Žalgirio“ komandoje neliko į Eurolygos simbolinį penketą išrinkto Brandono Davieso, o tai M. Grigoniui atveria galimybes tapti naujuoju komandos lyderiu. M. Grigonis yra pagrindinis komandos atakuojantis gynėjas, o jam minučių prideda ir tai, kad Thomasas Walkupas dalį laiko rungtyniauja įžaidėjo pozicijoje.

Didžiausias iššūkis M. Grigoniui – susitvarkyti su į jį akcentuota varžovų gynyba, o su tuo jis turėjo bėdų ir Eurolygos ketvirtfinalio serijoje su Stambulo „Fenerbahče“, ir Lietuvos rinktinėje pasaulio čempionate Kinijoje.

Tampa įprasta, kad į „Žalgirį“ atvykę naujokai antruosius metus sužaidžia taip, jog iškeliauja į kur kas turtingesnius klubus. Mariui Grigoniui – toks pat šansas.

Mateušas Ponitka, Sankt Peterburgo „Zenit“

26-erių metų 198 cm ūgio Mateušas Ponitka galop sulaukė savojo šanso debiutuoti Eurolygoje ir tai gali būti vienas artėjančio sezono atradimų.

Joano Plazos treniruojamą Sankt Peterburgo „Zenit“ papildęs ir dvejų metų kontraktą pasirašęs lenkas jau spėjo apšilti kojas Rusijoje. Jis praėjusį sezoną Krasnodaro „Lokomotiv“ komandoje Europos taurėje pelnė 9,6 taško, atkovojo po 4,8 kamuolio ir rinko po 13,8 naudingumo balo.

Plaza į Sankt Peterburgo ekipą surinko eilę krepšininkų, žaidusių Ispanijos lygoje, o tarp jų yra ir M. Ponitka, 2017-2018 m. sezone Tenerifės „Iberostar“ gretose puolėjas Ispanijos lygoje užfiksavo 13,7 taško ir 5,6 atkovoto kamuolio statistiką.

Greitomis atakomis ir prasiveržimais pasižymintis M. Ponitka didelės konkurencijos dėl vietos aikštėje neturės. Puolėjo pozicijoje gali žaisti rusas Vladislavas Truškinas, pasislinkti į trečią poziciją iš ketvirtosios galėtų Timas Abromaitis.

M. Ponitka pasaulio čempionate rodė puikią formą ir vidutiniškai per 28 minutes pelnė po 13,5 taško, sugriebė po 6,8 kamuolio ir rinko po 13,8 naudingumo balo, o Lenkijos rinktinė pateko tarp aštuonių stipriausių komandų.

Dabar M. Ponitka atvyko į klubą, kuriame turi puikias galimybes parodyti save aukščiausiame Europos lygyje.

Pierria Henry, Vitorijos „Baskonia“

Prieš metus Kauno „Žalgirio“ akiratyje buvęs ir praėjusį sezoną Europos taurės MVP tapęs Pierria Henry pasitinka sezoną aukščiausioje Europos lygoje.

26-erių metų įžaidėjas praėjusį sezoną Kazanės UNIKS komandoje Europos taurėje vidutiniškai pelnė po 10,4 taško, atkovojo po 4,1 ir perėmė po 1,5 kamuolio, atliko po 5,3 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 14,2 naudingumo balo.

Po dar vieno solidaus sezono amerikietis nusprendė pasukti į Eurolygą ir sukirto rankomis su Vitorijos „Baskonia“, kurioje tapo pagrindiniu įžaidėju.

Krepšininkas dėl nelaimingo atsitikimo atsidūrė palankioje situacijoje. „Baskonia“ įžaidėjas ir vienas lyderių Jaysonas Grangeris patyrė Achilo sausgyslės traumą ir nežais pusmetį, todėl Velimiras Perasovičius P. Henry privalės suteikti dar daugiau minučių.

P. Henry yra savo pozicijai aukštas (196 cm) ir fiziškai stiprus krepšininkas, galintis užimti abi gynėjo pozicijas. Tai jam sukuria pranašumų prieš kitą ekipos įžaidėją Luca Vildozą, kuris yra kur kas lengvesnis ir silpnesnis fiziškai.

Ispanijos lygoje per du mačus P. Henry žaidė vidutiniškai po 25 minutes ir pelnė po 11 taškų bei atliko po 6 rezultatyvius perdavimus.

Galbūt jam prireiks laiko įsivažiuoti Eurolygoje, tačiau tai yra rimtas pretendentas tapti pajėgios „Baskonia“ ekipos lyderiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS