Rusijos teismas JAV krepšinio žvaigždę pripažino kalta dėl narkotikų kontrabandos | Diena.lt

RUSIJOS TEISMAS JAV KREPŠINIO ŽVAIGŽDĘ PRIPAŽINO KALTA DĖL NARKOTIKŲ KONTRABANDOS

Rusijos teismas ketvirtadienį pripažino JAV krepšinio žvaigždę Brittney Griner (Britni Grainer) kalta dėl narkotikų kontrabandos ir laikymo.

Prokurorai prašo jai skirti devynerių su puse metų įkalinimo bausmę.

Teismas pripažino kaltinamąją kalta dėl „didelio kiekio narkotinių medžiagų“ kontrabandos ir laikymo, sakė teisėja Ana Sotnikova.

B. Griner anksčiau ketvirtadienį prašė netoli Maskvos esančių Chimkų teismo „neužbaigti jos gyvenimo“.

„Padariau netyčinę klaidą ir viliuosi, kad jūsų sprendimas čia neužbaigs mano gyvenimo“, – sakė ji teismui.

B. Griner byla sulaukė atgarsio JAV ir Rusijos diplomatijos aukščiausiuose sluoksniuose. Nors apkaltinamasis nuosprendis atrodė beveik neabejotinas turint galvoje, kad Rusijos teismai itin retai išteisina atsakovus, o B. Griner yra pripažinusi, kad jos bagaže buvo elektroninių cigarečių kapsulių su kanapių aliejumi, teisėjai turi nemažą veiksmų laisvę skirdami bausmes.

Finikso krepšinio klubo „Mercury“ ir du olimpinius aukso medalius turinčios sportininkės advokatai laikosi strategijos akcentuoti B. Griner pareiškimus, kad ji neturėjo nusikalstamų ketinimų ir kad kapsulės su kanapių aliejumi jos bagaže atsidūrė dėl skubėjimo pakuojantis daiktus. Advokatai pakvietė liudytojų iš rusų komandos, kurioje ji žaidžia ne sezono metu, pateikti jos charakteristiką ir pristatė gydytojo rašytinius parodymus, kad jis prirašė jai kanapių skausmui malšinti.

Prieš liepą prasidėjusį teismo procesą JAV Valstybės departamentas pareiškė, kad B. Griner yra „neteisėtai sulaikyta“, ir pavedė jos byla rūpintis specialiajam prezidento pasiuntiniui įkaitų klausimams, kitaip tariant, vyriausybės derybininkui dėl įkaitų.

Praėjusią savaitę JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) žengdamas neįprastą žingsnį pasikalbėjo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir sakė spaudęs jį priimti pasiūlymą paleisti Rusijos laikomus du amerikiečius – B. Griner ir už šnipinėjimą nuteistą Paulą Whelaną (Polą Vilaną).

Šis jų pokalbis telefonu buvo aukščiausio lygio žinomas kontaktas tarp Vašingtono ir Maskvos nuo vasario 24-osios, kai Rusija užpuolė Ukrainą. Tiesioginis pokalbis apie B. Griner neatitinka JAV pastangų izoliuoti Kremlių.

Su pasiūlymu susipažinę šaltiniai sakė, kad jame numatyta iškeisti B. Griner ir P. Whelaną į liūdnai pagarsėjusį nuteistą Rusijos ginklų prekeivį Viktorą Butą. Šis pasiūlymas liudija, jog Baltieji rūmai patiria didžiulį visuomenės spaudimą pasiekti, kad B. Griner būtų paleista į laisvę. 

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) pirmadienį žurnalistams sakė, kad Rusija pateikė „bloga valia“ grįstą atsakymą į JAV vyriausybės pasiūlymą, t. y., pateikė savo pasiūlymą, kurio Amerikos pareigūnai nelaiko rimtu. Ji atsisakė pateikti išsamesnės informacijos.

Rusijos pareigūnai pasišaipė iš JAV pareiškimų apie šią bylą ir sakė, jog jie rodo nepagarbą Rusijos įstatymams. Jie paragino Vašingtoną aptarti šį klausimą „tyliosios diplomatijos būdu, neskelbiant spekuliatyvios informacijos“.

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Už nusikaltimą kvailumą tegul pasėdi. O jei Amerika gina nusikaltelius- tai mes senai žinom, kas tai per valstybė

Anonimas

Komentatoriai vel su minusiniu IQ. Gaila moters, kuri papuole i JAV vs SSRS politiku zaidima

Anonimas

Kodel nesusaude?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS