Komentaras: prireikė laiko, bet rinktinė grįžo | Diena.lt

KOMENTARAS: PRIREIKĖ LAIKO, BET RINKTINĖ GRĮŽO

Galbūt tai buvo šaltas dušas po susitikimo su Estija, o gal tiesiog tinkamas varžovas, bet Lietuvos rinktinė dvikovoje su Čekija buvo kitokia nei per pirmas ketverias Europos čempionato rungtynes.

Jonas Kazlauskas dar pirmajame kėlinyje nuo suolo pakėlė Artūrą Milaknį, Paulių Jankūną pakeitė Mindaugu Kuzminsku ir Lietuvos komanda ėmė rodyti tai, ko nebuvo anksčiau.

Rinktinė dar iki ilgosios pertraukos išmetė 12 tritaškių ir, nors pataikė vos 1, tačiau tai buvo gerų reikalų pradžia.

Dar svarbiau buvo tai, kad rinktinė pagaliau bėgo į greitas atakas. Jau du pirmi pabėgimai baigėsi pražangomis ir, nors protokole ties greitame puolime įmestų taškų grafa yra menkas dvejetas, tačiau tie užbėgimai baigdavosi bent išprovokuotos pražangomis. O tai jau nėra blogai.

Ir nors įpusėjus dvikovai Lietuvos rinktinė nuo Čekijos atsiliko 27:37, tačiau neapleido geras jausmas, kad situacija pasikeis.

Ir ji pasikeitė. Treneris J.Kazlauskas nusprendė trečią kėlinį pradėti penketu, kuris sėkmingai tvarkėsi pirmoje mačo dalyje, todėl aikštėje buvo ir M.Kuzminskas, ir A.Milaknis, kuris iki ilgosios pertraukos nespindėjo (1/4 metimų, 1 klaida).

J.Valančiūnas ketvirtį pradėjo taikliais baudų metimais, P.Jankūnas pridėjo dvitaškį, A.Milaknis smeigė tritaškį, o M.Kuzminskas sudrebino krepšį dėjimu ir lietuviai dviejų minučių atkarpą laimėjo 9:0.

Tai tapo įžanga į smagiausią rinktinės kėlinį šiame čempionate. M.Kuzminskas per šį kėlinį pelnė 8 taškus, pradedant dėjimais ir baigiant atakomis, per kurias jis vienas įveikdavo vos ne visų varžovų gynybą nuo tritaškio iki krepšio.

A.Milaknis pridėjo du tritaškius, o po roto viruso iš lovos išlipęs J.Valančiūnas taisė netaiklius kitų metimus. Kai trečio kėlinio pabaigoje Jonas Mačiulis pataikė sudėtingą tritaškį ir rinktinės taškų suma per šį ketvirtį išaugo iki 28 taškų, tapo aišku, kad pagaliau vyksta tai, ko Rygoje buvo laukta 18 kėlinių.

„Trečias kėlinys lėmė pergalę, – po dvikovos teigė J.Mačiulis. – Išėjome susikaupę, žaidėme su ugnele, užsivedėme, atsirado azartas, pradėjome geriau gintis, geriau judėti. Panaikinome dešimties taškų deficitą. Įgavome energijos, o paskui jau jie vijosi mus.“

28 taškai per kėlinį ne tik buvo daugiau, nei per pirmus du ketvirčius, bet tai buvo apskritai Lietuvos rinktinės rekordas šiame Europos čempionate.

Rinktinė demonstravo naujoves ir gynyboje – antroje mačo dalyje ji pakankamai ilgai gynėsi zona, nors per pirmas ketverias rungtynes to beveik nematėme.

Rinktinei tradiciškai prireikė dramos – ketvirto kėlinio pabaigoje Mantas Kalnietis nepataikė iš baudos aikštelės ir komandoms teko žaisti pratęsimą, tačiau šį kartą nebuvo didesnių abejonių, kad pratęsime bus įrodytas pranašumas.

M.Kalnietis, per keturis kėlinius pataikęs vos 4 metimus iš 18, pratęsime smeigė du tritaškius, tolimą metimą pridėjo ir M.Kuzminskas, ir Lietuvos rinktinė išsikovojo pirmą vietą grupėje.

„Šiandien pagaliau viską darėme geriau, pataikėme iš tritaškio zonos, tikėkimės ir toliau bus taip. Čekai nebuvo patogi komanda mums, mes šioje grupėje turėjome pranašumą po krepšiu prieš visus varžovus, bet šiandien paprasčiausiai pagaliau buvo reikiama energija ir užsivedimas“, – džiaugėsi J.Mačiulis.

Antroje mačo dalyje lietuviai pagaliau pramušė iš toli (7/10 tritaškių po ilgosios pertraukos) ir pagaliau atrado balansą tarp tolimų ir artimesnių metimų.

Atskiro paminėjimo nusipelno Jonas Valančiūnas, kuris vietoje planuotų 10 minučių žaidė beveik 30 ir demonstravo kovingumo pavyzdį.

Nors po viruso atakos jam aikštėje akivaizdžiai trūko kvapo, 13 taškų, 10 atkovotų kamuolių ir 25 naudingumo balai kalba patys už save.

Kiek skambesne nata į atkrintamąsias varžybas atvykstanti Lietuvos rinktinė tikrai neišsigydė visų skaudulių, tačiau suteikė optimizmo tikėti, kad viskas nėra taip blogai, kaip atrodė po dvikovos su Estija.

„Stengėmės žaisti greitesnį krepšinį, todėl šiandien padarėme daugiau klaidų, tačiau mes turime eiti ta linkme. Šiandien po nemažai prastų rungtynių buvo pirmasis mačas arčiau tiesos, normalesnis“, – sakė J.Kazlauskas.

Sekmadienį Lietuvos rinktinė pradeda Europos čempionato atkrintamąsias kovas su Gruzijos rinktine ir belieka tikėtis, kad tokių normalesnių pasirodymų pamatysime ir daugiau.

GALERIJA

  • Komentaras: prireikė laiko, bet rinktinė grįžo
  • Komentaras: prireikė laiko, bet rinktinė grįžo
  • Komentaras: prireikė laiko, bet rinktinė grįžo
  • Komentaras: prireikė laiko, bet rinktinė grįžo
  • Komentaras: prireikė laiko, bet rinktinė grįžo
  • Komentaras: prireikė laiko, bet rinktinė grįžo
  • Komentaras: prireikė laiko, bet rinktinė grįžo
  • Komentaras: prireikė laiko, bet rinktinė grįžo
AFP nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS