Krepšinio vasara – ne tik poilsiui | Diena.lt

KREPŠINIO VASARA – NE TIK POILSIUI

Šiomis dienomis Neapolyje karaliauja pasaulinė studentų universiada. Per 9 tūkst. sportininkų iš maždaug 130 valstybių kaunasi dėl medalių. Keista, bet tarp keturiasdešimties Lietuvos atletų žaidynėse nėra populiariausios mūsų šalyje šakos – krepšinio atstovų.

Šis savotiškas akibrokštas nustebino ir Lietuvos sporto universiteto (LSU) krepšinio ekipos vadovą Edą Nickų. Žinomas krepšinio specialistas pasidalijo įspūdžiais apie neseniai įvykusias viešnages Kinijoje bei Izraelyje, taip pat apžvelgė praėjusį sezoną bei artėjantį pasaulio vyrų krepšinio čempionatą

"Kasmet sezono metu arba po jo vykstame į Italiją, Belgiją, o neseniai lankėmės Izraelyje, kiek anksčiau – Kinijoje. Azijoje sužaidėme 8 rungtynes. Viename turnyre dalyvavo ekipos iš JAV, Čekijos, Rusijos bei šeimininkai. Jame užėmėme pirmą vietą. Baigiamasis mūsų sezono akordas nuskambėjo Izraelyje. Eilato mieste vyko turnyras, kuriame jėgas išbandė net 10 vaikinų komandų. Jame taip pat tapome čempionais", – kalbėjo E.Nickus.

– Kaip vertinate savo komandos praėjusį sezoną?

– LSU komandai sezonas buvo ilgas, bet labai produktyvus. Įvairiuose čempionatuose mes sužaidėme apie 80 rungtynių. Per ilgą savo karjerą įsitikinau, kad tik taip žaidėjai gali tobulėti. Jei neturėsi varžybų praktikos, neaugsi kaip žaidėjas. Pamenu, taip pat į mūsų treniruojamą Kauno "Atletą" atėjo Žydrūnas Ilgauskas ar Saulius Štombergas. Būtent per varžybų praktiką jie išaugo iki aukščiausio lygio žaidėjų. Tokios strategijos laikomės iki šiol.

– Tačiau jūsų darbas vien sportiniais rezultatais turbūt neapsiribojo?

– Mes rengiame ne tik profesionalius žaidėjus, bet ir būsimuosius trenerius, vadybininkus ar mokytojus. Todėl vaikinams išvykos labai naudingos ir pažintine prasme. Jie pamato ne tik daug valstybių, bet ir susiduria su skirtingomis krepšinio mokyklomis, iš vidaus pamato, kaip sporto renginiai organizuojami įvairiose šalyse. Taip kaupiama vertinga patirtis bei mezgami ryšiai. Tą šiemet darėme Kinijoje ir Izraelyje. Vėliau grįžę mūsų auklėtiniai mokėsi trenerių seminare, kuriame sėmėsi patirties iš tokių žinomų krepšinio ir fizinio parengimo specialistų kaip Rimantas Grigas, Virginijus Mikalauskas, Giedrius Žibėnas bei kitų.

– Kada planuojate pradėti rengtis kitam sezonui?

– Rugpjūčio mėnesį komandos kandidatai susirinks į pirmąsias treniruotes, o rugsėjį numatytas tarptautinis turnyras Kazlų Rūdoje. Beje, šiame mieste "Atleto" komanda planuoja rungtyniauti visą ateinantį sezoną. Smagu, kad mums pavyko rasti bendrą kalbą su Kazlų Rūdos vadovais, savo žinion gausime puikią salę, tikimės ir vietos sirgalių palaikymo.

– Ar didelę žaidėjų kaitą ekipoje numatote?

– Kažkiek krepšininkų pasikeis. Išeis labiau patyrę, juos pakeis jaunimas. Tačiau mes ir laikomės tokios nuostatos, kad žaidėjai mūsų komandoje turi tobulėti, o išaugę jos marškinėlius gali pakilti į NKL arba LKL klubus. Tiesa, parengti žaidėją suaugusiųjų krepšiniui nėra taip paprasta. Bene pagrindinis iššūkis – kaip nepamesti vaikinų, išeinančių iš Lietuvos moksleivių lygos. Juk ne visi gabūs jaunuoliai iškart sudomina NKL ar LKL klubus. Daugeliui jų reikia savotiško tilto į suaugusiųjų krepšinį.

– Juo galėtų tapti Lietuvos studentų krepšinio lyga (LSKL)…

– Čia, ir ne tik čia, yra nemažai problemų. Nors Lietuvos krepšinio sistema veikia gana sklandžiai, tačiau būtent pereidami į suaugusiųjų krepšinį patiriame didžiausių nuostolių, prarandame nemažai talentų. Pavyzdžiui, ką visuomenei pasako faktas, jog populiariausia Lietuvoje sporto šaka šiemet nesugebėjo išsiųsti savo komandos į pasaulines studentų žaidynes Neapolyje. O juk universiada – puiki proga gabiems, bet į savo amžiaus rinktines galbūt nepatenkantiems krepšininkams parodyti save, pasisemti patirties ir gauti postūmį tolimesnei karjerai. Deja, kažkam šios varžybos pasirodė nereikšmingos.

– Neseniai viešėjote ir Kinijoje. Ar ši šalis pasirengusi priimti pasaulio vyrų krepšinio čempionatą?

– Į Kiniją vykstame ne pirmus metus, tad matome šios Azijos milžinės progresą. Kinai labai smalsūs, nori tobulėti, mokytis iš europiečių. Tad kiekvienos viešnagės metu mes, treneriai, sulaukiame užtektinai klausimų ir dėmesio. Čempionato arenų man matyti neteko, tačiau susidomėjimas krepšiniu Kinijoje auga ir nėra abejonių, kad per pirmenybes rugsėjį bus juntamas didžiulis ažiotažas. Dėl organizacinių kinų gebėjimų čempionate dalyvausiančiai Lietuvos rinktinei taip pat nereikėtų abejoti. Tokio rango turnyrus jie praveda aukščiausiu lygiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS