L. Jamesas: kalbos laisvė gali turėti ir neigiamų pasekmių | Diena.lt

L. JAMESAS: KALBOS LAISVĖ GALI TURĖTI IR NEIGIAMŲ PASEKMIŲ

  • 0

Kai atrodė, jog Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) ir Kinijos konfliktas pradeda slopti, žibalo į ugnį šliukštelėjo „Lakers“ superžvaigždė LeBronas Jamesas.

L. Jamesas apie susiklosčiusią situaciją kalbėjo pirmą kartą ir, skirtingai, nei didžioji dalis NBA atstovų ar JAV politikų Hjustono „Rockets“ generalinio vadybininko Darylo Morey ginti nestojo.

„Nenoriu veltis į žodžių karą su D. Morey, bet manau, kad jis tuo metu nebuvo deramai informuotas, – sakė L. Jamesas. – Dauguma žmonių galėjo nukentėti ne tik finansiškai, fiziškai, emociškai ar dvasiškai. Taigi, reikia būti atsargiems dalijantis žinutėmis ar kažką sakant. Taip, mes turime kalbos laisvę, bet su ja gali būti ir daug negatyvių dalykų.“

Paklaustas, kodėl mano, jog D. Morey nebuvo deramai informuotas, L. Jamesas atsakė, kad tai yra jo asmeninis įsitikinimas.

„Manau, kad jis nebuvo deramai informuotas arba nepakankamai apsišvietęs šioje situacijoje, – tęsė L. Jamesas. – Neturiu žalio supratimo kaip yra iš tikrųjų, bet tai mano nuomonė. Kai darai ar sakai tam tikrus dalykus ir žinai, kad tai gali paveikti tam tikrus žmones, šeimas ar atskirus individus, kartais tie dalykai gali būti pakeičiami. Taip pat socialinė erdvė ne visada yra geriausias būdas išreikšti savo nuomonę.“

Po kiek laiko savo mintis „Lakers“ lyderis perkėlė ir į tviterį.

„Netikiu, kad buvo pagalvota apie galimas žinutės pasekmes. Aš nekalbu apie žinutės turinį“, – vėliau savo „Twitter“ paskyroje rašė L. Jamesas.

„Mano komanda ir ši lyga turėjo labai sunkią savaitę. Manau, žmonės turi suprasti, ką žinutė ar pareiškimas gali padaryti kitiems. Ir esu įsitikinęs, jog niekas nestabtelėjo ir nepagalvojo, kas gali nutikti. Su šios žinutės išsiuntimu buvo galima palaukti savaitę“, – pratęsė L. Jamesas.

„Lakers“ Kinijoje žaidė dvejas draugiškas rungtynes su Bruklino „Nets“, o situacija ten buvo kaip reikiant įkaitusi. Atvykusios į Šanchajų, komandos nežinojo, ar susitikimas apskritai įvyks, o remiantis ESPN duomenimis, susitikimas tarp žaidėjų ir NBA komisaro Adamo Silverio buvo itin įtemptas.

Susitikimo metu krepšininkai išreiškė nusivylimą, jog jie yra pastatyti į NBA ir Kinijos konflikto epicentrą bei buvo nepatenkinti, kad vietiniai Kinijos reporteriai uždavinėjo klausimus, susijusius su šia situacija prieš įvykstant A. Silverio konferencijai.

„Kai kalbame apie politiką, manau, tai yra labai delikati ir jautri situacija. Jūs žinote, kad kai aš apie kažką kalbu konkrečiai, esu įsigilinęs į situaciją. Jaučiuosi, kad šioje vietoje nebuvau pakankamai informuotas. Manau, jog tuo metu, kai buvome Kinijoje, tą patį būtų galėję pasakyti ne tik aš, bet ir komandos draugai bei mano organizacija („Lakers“), kurie neturėjo pakankamai informacijos, kad galėtų apskritai pasisakyti šiuo klausimu. Taip pat jaučiamės ir dabar“, – sakė L. Jamesas.

Minėtojo susitikimo metu keli krepšininkai paklausė A. Silverio, ar D. Morey gresia sankcijos, mat kai kurių žaidėjų įsitikinimų, jeigu krepšininko žinutė NBA atsieitų milijonus, tuomet jie sulauktų nuobaudų.

Vis tik D. Morey jokių bausmių nei sankcijų nesusilaukė, o L. Jamesas susitikimo detalių nekomentavo.

„Manau, jog tai dar viena situacija, kuri turėtų likti už uždarų durų. Galvoju, kad pasimokysime iš šios situacijos ir suprasime, ką galime sakyti ar rašyti tviteryje. Visi kalbame apie kalbos laisvę. Taip, mes turime kalbos laisvę, tačiau ji gali turėti neigiamų pasekmių, kai galvojama tik apie save“, – teigė L. Jamesas.

„A. Silveris visada buvo supratingas tuo, ką žaidėjai, treneriai, savininkai ir bet kas kitas gali pasisakyti apie mūsų lygą. Tai buvo sunki situacija A. Silveriui, mat jis turėjo užgesinti gaisrą, kurio nesukėlė“, – pratęsė L. Jamesas.

Pačioje pabaigoje L. Jamesas patikino, kad į Kiniją grįš, kai tik atsiras galimybė.

„Mane ten visada pasitikdavo išskėstomis rankomis. Kinijoje buvau 15-20 kartų, o pagrindinė priežastis, kodėl visada norėjau ten nuvykti yra krepšinis. Krepšinis subūrė daugybę šalių ir žmonių kartu“, – sakė L. Jamesas.

„Keliauti į Kiniją ir sutelkti žmones visada buvo mano tikslas. Būtent todėl ir surengėme tokią kelionę šiemet. Aš, „Lakers“, „Nets“ – visi vykome, kad reklamuotume krepšinį. Tą darysiu ir toliau, nes šis sportas man davė labai daug“, – baigė L. Jamesas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS