NBA lietuviams – ypatingas rinktinės stratego dėmesys | Diena.lt

NBA LIETUVIAMS – YPATINGAS RINKTINĖS STRATEGO DĖMESYS

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis šiandien išskris į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Strategas ketina susitikti su Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) klubams ir kitoms komandoms atstovaujančiais lietuviais ir pasisemti taktinių idėjų šiemet vyksiančiam Europos čempionatui.

Rusija paleidžia ne visus

„Dabar turiu daugiau laiko, todėl suplanavau kelionę į JAV. Laukia darbinga išvyka“, – kelionės išvakarėse sakė K.Maksvytis.

Daugiau laisvo laiko 44-erių metų strategas gavo, kai prieš porą savaičių pasitraukė iš Permės klubo „Parma“. Neoficialiais duomenimis, specialistas jau sukirto rankomis dėl ilgalaikės darbo sutarties su Kauno „Žalgiriu“, bet plačiau savo asmeninės karjeros planų K.Maksvytis kol kas nekomentavo.

Iš Rusijos, protestuodami prieš šios šalies karinę agresiją Ukrainoje, pasitraukė ir visi ten žaidę Lietuvos krepšininkai. Ne visiems jų pavyksta sklandžiai nutraukti sutartis su buvusiomis komandomis.

Sankt Peterburgo „Zenit“ ekipai atstovavęs Mindaugas Kuzminskas itin domino kelis Italijos klubus, tačiau nei Trevizo „Nutribullet“, nei Brešos „Germani Basket“ negali pasiūlyti darbo puolėjui. „Zenit“ vadovai kol kas nesutinka išleisti 32-ejų metų 205 cm ūgio lietuvio. Laimė, jo sutartis su rusais baigsis jau šią vasarą.

Kitas Sankt Peterburgo ekipos legionierius Artūras Gudaitis atsikvėpė lengviau. Jam pavyko nutraukti dvejų metų sutartį su „Zenit“ ir apsivilkti Neapolio „GeVi“ ekipos marškinėlius. Šios komandos marškinėlius vilki ir Arnas Velička.

Nepaisant nesklandumų, K.Maksvytis dėl rinktinės kandidatų nusiteikęs optimistiškai – esą nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Anot trenerio, pavyzdys – Marius Grigonis.

„Anksčiau Marius užsiminė, kad buvo susirūpinęs dėl savo nugaros būklės (dėl skausmų praleido nemažą šio sezono dalį – aut. past.), bet, atsisveikinęs su Maskvos CSKA, dabar turės progos atsikvėpti ir vėliau su rinktine pasiekti optimalią sportinę formą“, – dėstė K.Maksvytis.

Yra keli nenorintys ar negalintys atvykti į rinktinę krepšininkai, bet tokių – mažuma.

Kaunasi dėl kelialapio

Artimiausią savaitę rinktinės stratego mintys suksis apie NBA. Viešėdamas JAV jis planuoja susitikti su mūsų bokštais Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu. Taip pat yra sutaręs pasikalbėti su Ignu Brazdeikiu ir 17-mečiu 208 cm ūgio talentu Matu Buzeliu.

„Pirmiausia susitiksime su I.Brazdeikiu, kad jis išdėstytų savo planus. Vėliau Sakramente pasimatysime su J.Valančiūnu ir D.Saboniu, nes ten vyks jų komandų rungtynės. Paskui vyksime į Portlandą, kur vyks talentų stovykla, o joje dirbs ir M.Buzelis. Tikiuosi, kad pamatysiu jį žaidžiantį“, – vardijo K.Maksvytis.

Kol kas lietuvių rezultatai NBA mūsų rinktinės trenerį itin džiugina.

Pernai į Naujojo Orleano „Pelicans“ persikėlęs 29-erių 211 cm ūgio J.Valančiūnas yra puikios sportinės formos. Šį sezoną Jono statistikos vidurkiai per rungtynes – 18,1 taško, 11,6 atkovoto kamuolio ir 2,6 rezultatyvaus perdavimo. Per pastarąjį savo pasirodymą lietuvis į Portlando „Trail Blazers“ krepšį įmetė 19 taškų, vienuolika kartų atkovojo kamuolį, atliko keturis rezultatyvius perdavimus, o „Pelicans“ šventė pergalę 117:107.

„Pelicans“ su 33 pergalėmis ir 43 pralaimėjimais kovoja dėl devintos vietos Vakarų konferencijoje ir bilieto į NBA atkrintamąsias varžybas.

Pristabdė tik trumpam

25-erių 211 cm ūgio Sakramento „Kings“ puolėjas D.Sabonis priverstas kurį laiką pailsėti. Prieš porą savaičių tėvu tapęs Domantas šiuo metu gydosi kelio traumą.

23-ejų 198 cm ūgio I.Brazdeikio asmeninė statistika kur kas kuklesnė. Orlando „Magic“ puolėjas šį sezoną pelno vidutiniškai po 3,7 taško, atkovoja po 1,4 kamuolio ir atlieka po 0,7 rezultatyvaus perdavimo.

„Tikriausiai pasikalbėsime ir su kitais kandidatais – jeigu ne gyvai, tai nuotoliniu būdu“, – pasakojo K.Maksvytis.

Susitiks: J.Valančiūnas ir D.Sabonis jau sutiko padėti Lietuvos rinktinei Europos čempionato finalo turnyre, tačiau treneris su žaidėjais dar pasikalbės akis į akį. / E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Sudėliojo darbų grafiką

– Treneri, ar realu Europos čempionate rugsėjį pamatyti visus mūsų krepšininkus iš NBA?

– Domantas ir Jonas tikrai bus. Galbūt ir Ignas, jeigu jis sutiks ir jeigu tiks mūsų komandai. Tuomet jau reikės laukti FIBA sprendimo. M.Buzelis yra mūsų ateities projektas.

– Koks yra pasirengimo „EuroBasket“ planas?

– Bandysime susirinkti dar prieš liepos mėnesį numatytas pasaulio čempionato atrankos varžybas, planuojame padirbėti dvi savaites. Anksčiau turėdavome tik vieną savaitę, dabar norėtume skirti kiek daugiau laiko. Žinoma, dalyvaus ne visi geriausi žaidėjai. Planuojame sužaisti dvejas oficialias ir dvejas draugiškas rungtynes. Nuo liepos 4 d. iki 25 d. – laisvalaikis. Liepos pabaigoje pradėsime pagrindinį pasirengimo Europos čempionato finalo turnyrui etapą. Džiugu, kad 99 proc. kandidatų žadėjo atvykti ir žaisti rinktinėje. Yra keli nenorintys ar negalintys atvykti krepšininkai, bet tokių – mažuma.

– Buvo kalbų, kad jūs ir vasarą stažuositės NBA klube. Ar tai tiesa?

– Liepą bus teorinė galimybė, bet tikriausiai tą laisvą laiką išnaudosiu tiesioginėms pareigoms – kad geriau pasirengtume Europos pirmenybėms. Todėl planuoju pasistažuoti dabar, kelionės į JAV metu, – iš arti stebėti kelias treniruotes ir rungtynes. Jau susisiekėme su visų lietuviškų NBA komandų atstovais, kad leistų dalyvauti treniruotėse, pabendrauti su kolegomis treneriais.

„EuroBasket“ – rudenį

Europos čempionato finalo turnyrą Lietuvos krepšininkai pradės B grupės varžybomis Kelne (Vokietija).

Mūsiškiai rugsėjo 1-ąją išmėgins jėgas su slovėnais, 3 d. – su prancūzais, 4 d. – su vokiečiais, 6 d. – su vengrais, o 7 d. – su Bosnijos ir Hercegovinos atstovais.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas ir LKF krepšinio rinktinių direktorius Žydrūnas Vilenčikas jau viešėjo Vokietijoje, kur apsilankė "Lanxess" arenoje, treniruočių bazėse, domėjosi būsimomis krepšininkų gyvenimo sąlygomis.

„Gyvenimo ir treniruočių sąlygos bus nepriekaištingos. Universali „Lanxess“ arena per krepšinio varžybas gali sutalpinti iki 20 tūkst. sirgalių. Pagalbinės patalpos erdvios, mūsų medicinos personalas galės tinkamai atlikti savo darbus. Nuo viešbučio iki arenos teks keliauti apie 10 minučių. Džiugu tai, kad visos komandos, taip pat ir šeimininkai vokiečiai, gyvens viename viešbutyje. Niekas dėl to neturės kokių nors pranašumų“, – pasakojo Ž.Vilenčikas.

Į kitą varžybų etapą pateks grupėje 1–4 vietas užėmusios komandos.

Aštuntfinalis numatytas rugsėjo 10  ir 11 d., ketvirtfinalis 13–14 d., pusfinalis – 16-ąją, finalas – 18-ąją.

Visos atkrintamosios varžybos vyks Vokietijos sostinėje Berlyne, „Mercedes-Benz“ arenoje, talpinančioje 15 tūkst. žiūrovų.

GALERIJA

  • Susitiks: J.Valančiūnas ir D.Sabonis jau sutiko padėti Lietuvos rinktinei Europos čempionato finalo turnyre, tačiau treneris su žaidėjais dar pasikalbės akis į akį.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS