Pasaulio krepšinio čempionato stebuklai – lietuvio akimis | Diena.lt

PASAULIO KREPŠINIO ČEMPIONATO STEBUKLAI – LIETUVIO AKIMIS

„Jei prieš dešimt metų man kas būtų pasakęs, kad vokiečiai taps krepšinio pasaulio čempionais, o Kanada iškovos bronzą, tikrai nebūčiau patikėjęs“, – prisipažino Šarūnas Vasiliauskas. Buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas, pernai rungtyniavęs Kanados lygoje, neslėpė nuostabos dėl planetos pirmenybių rezultatų.

Dennisas Schroderis dosniai įteikė sau nepamirštamą dovaną artėjančio 30-ojo gimtadienio progą. Filipinuose savaitgalį finišavusiame Pasaulio taurės turnyre jo vedama Vokietijos rinktinė pirmą sykį istorijoje tapo čempione. Pats „Toronto Raptors“ klubo įžaidėjas, rugsėjo 15-ąją švęsiantis jubiliejinę sukaktį, buvo pripažintas absoliučiai naudingiausiu čempionato žaidėju.

185 cm ūgio vijurkas Filipinuose rinko vidutiniškai po 19,1 taško, atlikdavo po 6,1 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuodavo 17,6 naudingumo vidurkį.

Finalo rungtynėse sekmadienį D. Schroderis per 33 minutes suvertė 28 taškus (7/11 dvit., 2/6 trit., 8/10 baudų), o Vokietijos komanda 83:77 patiesė Serbijos krepšininkus. Mažajame finale savo pirmąjį medalį iškovojo Kanados rinktinė, po pratęsimo 127:118 palaužusi JAV krepšininkus. Lietuvos komanda finišavo šešta, per paskutinę akistatą net 63:98 neprilygdama Latvijos krepšininkams.

Planetos pirmenybių rezultatus „Kauno diena“ aptarė su Š. Vasiliausku. 34 metų įžaidėjas per savo karjerą dalyvavo 2014 m. pasaulio čempionate Ispanijoje. Tąsyk lietuviai nužygiavo iki pat pusfinalio, kur 68:96 neprilygo Kyrie Irvingo vedamai JAV rinktinei, o mače dėl bronzos 93:95 dramatiškai nusileido Prancūzijai.

– Kaip vertinate galutinę Pasaulio taurės turnyro rikiuotę?

– Įdomus čempionatas, kupinas netikėtumų. Vokietija praėjusiose pirmenybėse užėmė vos 18-ąją vietą. Tikrai niekas negalėjo pagalvoti, kad šiemet ji nužygiuos iki pat aukso. Ir dar vienintelė nepralaimėdama nė vienų rungtynių iš aštuonerių žaistų. Reikia turėti mintyje, kad vokiečiai neieškojo lengvų kelių, o tolyn žengė iš pajėgios grupės. Pasakysiu atvirai: nemaniau, kad kada nors po Dirko Nowitzkio eros vokiečiai dar apskritai laimės bet kokį pasaulio čempionato medalį (2002 m. Vokietija laimėjo bronzą, o D. Nowitzkis tapo MVP – aut. past.).

Serbijos komanda taip pat verta komplimentų. Jie žaidė be savo lyderių, tarp jų ir naudingiausio NBA krepšininko Nikolos Jokičiaus. Matant jų sudėtį, jų pasirodymas yra neįtikėtinas. Atskirai norėčiau išskirti jų gynėją Aleksą Avramovičių. Belgrado „Partizan“ žaidėjas labai stengėsi dėl komandos viso čempionato metu, o finale sužaidė rezultatyviausiai iš visų serbų.

Š. Vasiliauskas (kairėje) Ž. Vingelio nuotr.

– Negaliu nepaklausti dėl Kanados rinktinės. Kas nulėmė jos bronzinį pasirodymą?

– Turėjau asmeninių motyvų sirgti už šią komandą. Šią vasarą karjerą baigiau kaip tik Kanados lygoje (pernai ir šiemet atstovavo Skarboro „Shooting Stars“ klubui – aut. past.). Be to, esu žaidęs kartu su Kanados rinktinės nariu Kyle’u Alexanderiu (dabar vilkės Tel Avivo „Hapoel“ marškinėliais). Jam asmeniškai šis pasaulio čempionatas nesusiklostė, nes rinktinėje daugiau remiamasi ne klasikiniais vidurio puolėjais, koks yra 207 cm ūgio Kyle’as, o buvo daugiau žaidžiama su sunkiaisiais puolėjais ir netikrais „centrais“.

Apskritai, Kanados rinktinės sėkmė manęs nestebina. Pastaraisiais metais Kanadoje krepšiniui skiriama labai daug dėmesio. Jų lyga sulaukia didelių finansinių investicijų, kviečiasi gerus žaidėjus. Mes gal nelabai stebime šį čempionatą, bet ten auga dideli talentai. Kanadiečiai nori turėti dar vieną klubą, neskaitant „Toronto Raptors“, NBA čempionate. Jie į rinktinę ne visada surinkdavo geriausius savo krepšininkus, bet šiemet tai iš esmės pavyko. Smagu, kad mažajame finale kanadiečiai laimėjo Šiaurės Amerikos derbį. Jiems pergalė prieš Jungtinių Valstijų rinktinę – milžiniškas žingsnis populiarinant krepšinį savo šalyje. Iš kitos pusės, amerikiečiams tai taps skambučiu, kad į kitą FIBA turnyrą reikia surinkti tikrą NBA rinktinę su ryškiausiomis žvaigždėmis, nes be geriausių žaidėjų jie jau nebėra dominuojanti jėga pasaulio krepšinyje.

Kai prieš čempionatą žaidėme kontrolines rungtynes su Latvijos komanda, ją tiesiog nušlavėme. Atrodė: ką tie latviai veiks pasaulio čempionate?

– Lietuvos rinktinės šeštoji vieta – gerai ar blogai?

– Maksimalus pasiekimas pasaulio čempionate mums būtų prizininkų pakyla ir olimpinis kelialapis. Dabar turime normalų rezultatą. Aišku, visiems norėjosi medalių, tačiau, objektyviai žiūrint, gerai yra tai, kad grįžome į stipriausių pasaulio komandų aštuntuką (praėjusiame pasaulio čempionate lietuviai liko devinti). Kitas dalykas, vyrai, būdami toli gražu ne optimalios sudėties, ne tik pasiekė garbingą rezultatą, bet ir pademonstravo gražų, akiai patrauklų žaidimą. Prisiminkime, kaip plačiai nuskambėjo mūsų efektinga pergalė prieš JAV rinktinę. Apmaudu, kad ketvirtfinalyje pataikėme ant serbų ir sužaidėme prasčiausias savo rungtynes, o varžovai – turbūt geriausias. Ir, žinoma, paskutinis mačas su latviais emociškai tarsi nubraukė visus mūsiškių nuopelnus.

– Kalbant apie braliukus, ar įsivaizdavote, kad prieš pat turnyrą dėl traumos netekę savo lyderio Kristapo Porzingio jie sugebės finišuoti penkti ir aplenkti lietuvius?

– Kai prieš čempionatą žaidėme kontrolines rungtynes su Latvijos komanda, ją tiesiog nušlavėme (Taivane lietuviai laimėjo 93:69). Atrodė: ką tie latviai veiks pasaulio čempionate? Tikrai neįveiks net pirmojo grupės barjero! Tačiau ne veltui sakoma, kad kiekviename čempionate būna komanda atradimas. Šiemet tokiu siurprizu tapo mūsų kaimynai. Latviai įrodė, kiek daug gali komandinė dvasia. Turėdami vos keletą Eurolygos žaidėjų, likę be ryškiausio lyderio, jie vieną po kito iš savo kelio išmetė favoritus.

– Kurios iš Pasaulio taurės žvaigždžių jums paliko ryškiausią įspūdį?

– Reikėtų pakartoti visą simbolinį penketą. Keista, kad dabar simboliniai penketai renkami ne pagal pozicijas, o tiesiog išvardijant ryškiausius žaidėjus. Manau, kad D. Schroderis, atvedęs vokiečius į triumfą, pelnytai tapo MVP. Serbų lyderis Bogdanas Bogdanovičius įrodė, kad pagaliau subrendo ir nebesikarščiuodamas gali vesti savo rinktinę į pergales. Būtent to šįsyk pritrūko iš Lukos Dončičius. Žinoma, talento iš jo neatimsi – galima sakyti, kad jis vienas nutempė slovėnus iki 7-osios pozicijos. Tačiau tie jo išsišokimai, priekaištai teisėjams… Į penketą patekę Kanados vedlys Shai’us Gigeousas-Alexanderis ir amerikietis Anthony Edwardsas yra tipiniai NBA produktai. Jie įvertinti už įspūdingą individualų meistriškumą ir statistiką. Pavyzdžiui, Sh. Gigeouso-Alexanderio naudingumo vidurkis turnyre – 30,4 balo). Smagu, kad tarp šių žvaigždžių atsidūrė ir mūsų rinktinės kapitonas Jonas Valančiūnas (vidutiniškai po 14,8 taško, 8,8 atkovotų kamuolių ir 18,6 naudingumo balų).


Statistika

Finalas

Vokietija–Serbija 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20). Vokietija: D. Schroderis 28, F. Wagneris 19, J. Voigtmannas 12, M. Wagneris 8, A. Obstas ir I. Bonga po 7 / Serbija: A. Avramovičius 21, B. Bogdanovičius 17, F. Petruševas 10, N. Jovičius ir V. Marinkovičius po 9.

Dėl 3 vietos

Kanada–JAV 127:118 (34:25, 24:31, 33:26, 20:29, 16:7). Kanada: D. Brooksas 39 (7/8 trit., 42 n.b.), S. Gilgeousas-Alexanderis 31 (12 rez. perd., 40 n.b.), R. J. Barrettas 23, K. Olynykas ir L. Dortas – po 11 / JAV: A. Edwardsas 24, A. Reavesas 23, M. Bridgesas 19, B. Portisas 14, J. Brunsonas 13, J. Hartas 10.

Dėl 5 vietos

Lietuva–Latvija 63:98 (20:28, 18:21, 9:28, 16:21). Lietuva: R. Jokubaitis 16 (6/15 metimai, 1 rez. perd.), J. Valančiūnas 15, T. Dimša 13, D. Sirvydis 6, I. Brazdeikis 5, D. Motiejūnas 4 / Latvija: A. Kurucas 20, R. Šmitas 17, A. Gražulis 12, R. Kurucas 11.

GALERIJA

  • Pasaulio krepšinio čempionato stebuklai – lietuvio akimis
  • Pasaulio krepšinio čempionato stebuklai – lietuvio akimis
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS