Po sezono finišo – sunkios „Žalgirio“ pagirios | Diena.lt

PO SEZONO FINIŠO – SUNKIOS „ŽALGIRIO“ PAGIRIOS

Kauno „Žalgiris“ gerokai anksčiau nei planavo baigė tarptautinį sezoną. Įkrintamųjų varžybų traukinys išjudės be Lietuvos čempionų, kuriems lieka tik vietinės kovos. Ko pritrūko kauniečiams iki sezono tikslų įgyvendinimo ir kas dabar labiausiai vertas Eurolygos čempionų titulo?

Tarp 18 klubų – keturiolikti

Paskutinį sezono tašką Lietuvos čempionai padėjo namuose 62:64 nusileidę pajėgiausiam reguliariojo sezono klubui – Madrido „Real“.

Šių rungtynių baigtį nusprendė Gabrielio Deco dūris paskutinę sekundę, tačiau žalgiriečių sezono likimas buvo aiškus dar gerokai iki 34-ojo turo. Vos 14 pergalių ir 20 nesėkmių kauniečius nustūmė iki 14-osios pozicijos.

„Per gerai apie save pagalvojome“, – reziumuodamas sezono gumbus pripažino „Žalgirio“ kapitonas Edgaras Ulanovas.

„Bandžiau pastumti komandą į priekį ir ji kažkiek į tai sureagavo“, – apžvelgdamas savo indėlį nuo Naujųjų metų antrino kauniečių treneris Andrea Trinchieri.

Praverstų jaunimas

„Žalgirio“ sezoną vertinu tik vidutiniškai. Galima pasidžiaugti ilgai gyvavusia intriga dėl įkrintamųjų varžybų, bet bendras rezultatas netenkina“, – nukirto Eurolygos kovas visą sezoną įdėmiai sekantis Vitoldas Masalskis.

Buvęs „Žalgirio“ krepšininkas mano, kad jei kauniečiai nebūtų iššvaistę taškų su silpniausiais varžovais, jie būtų ramiai pratęsę sezoną su geriausių sezono komandų dešimtuku.

Įsižaidė: M. Grigonio (dešinėje) atstovaujamas „Panathinaikos“ finišavo antroje vietoje. / paobc.gr nuotr.

– Abiems ekipoms paskutinio turo rungtynės nebeturėjo turnyrinės reikšmės. Ar nepasigedote žalgiriečių ir „Real“ krepšininkų motyvacijos? - paklausėme V. Masalskio.

– Dėl mūsiškių negaliu sakyti, kad buvo nenusiteikę, jie stengėsi, kiek galėjo. Varžovai tikrai nerodė viso savo pajėgumo. Jų gretose nebuvo nei Facundo Campazzo, nei Sergio Rodriguezo, Rudy Fernandezo. Aktyviau pajudėjo tik Mario Hezonja ir Džananas Musa. Tikrai galėjome sezoną užbaigti pergale, tiesiog pritrūkome sportinės sėkmės. Kevarriuso Hayeso tritaškis pabaigoje nebuvo planuotas, nes jis tikrai nėra tas žaidėjas, kuriam patikimi tolimi metimai, juolab, lemiami. Kita vertus, ir Gabrielio Deco atsakymas buvo toks pat fantastiškas.

– Į akis labai krito E. Ulanovo pasirodymas: per beveik 34 min. nepataikyti šeši metimai – nulis taškų. Kas nutiko „Žalgirio“ kapitonui?

– Psichologija, kuri vieniems lemia 10 procentų rezultato, kitiems – visus 50 proc. Visi žinojo, kad rungtynės nieko nebelemia, gal Edgarui buvo sunkiau nusiteikti kovai. Jis, kaip ir kiti žalgiriečiai, daug darbo atliko gynyboje, nes „Real“ surinkti 60 taškų – daug žemiau jų įprasto vidurkio. Kauniečiai stengėsi ilgiau regzti savo atakas, kad numuštų ispanų žaidimo tempą, nes šie labai mėgsta bėgti į greitąjį puolimą.

– Žalgiriečiai sezoną užbaigė 14-oje vietoje, aplenkę vos 4 varžovus. Ar ši vieta atspindi realų komandos pajėgumą?

– „Žalgiris“ turėjo būti aukščiau. Sezoną nulėmė trys pralaimėjimai turnyro autsaideriams. Jei ne abi pralaimėtos akistatos su Vilerbano ASVEL ir nesėkmė Berlyne su ALBA, kauniečiams sezonas tęstųsi ir toliau. Tuos taškus reikėjo imti. Be to, nepamirškime, kad sezono pradžioje buvo traumų virtinė, bet netekčių turėjo ir kiti Eurolygos klubai. Tiek tas pats „Real“, tiek Milano „Emporio Armani“, tiek kiti.

A. Trinchieri stiprybė ta, kad jis ne vien taktikas, bet ir geras psichologas.

– Kai kas spėja, kad, anksčiau pakeitę Kazį Maksvytį, būtume finišavę dešimtuke...

– Garantijų nėra, bet manau, kad toks ankstesnis žingsnis būtų buvęs teisingas. Gerbiu Kazį, bet jis ir A. Trinchieri – skirtingų kategorijų treneriai. Italas turi kur kas didesnės Eurolygos patirties. Akivaizdu, kad jis moka rasti psichologinį kontaktą su kiekvienu žaidėju. Dauguma žalgiriečių atėjus naujam treneriui suspindo ryškesnėmis spalvomis. Treneris padėjo jiems progresuoti. Tokiu pavyzdžiu galėtų būti Dovydas Giedraitis. Jo pažanga akivaizdi. Aukštesnį savo galimybių lygį parodė Laurynas Birutis ir Arnas Butkevičius. Dauguma kitų išlaikė savo geriausias savybes.

– Krepšinio sirgaliai ir specialistai teigia, kad A. Trinchieri yra ko gero geriausias treneris iš užsienio per visą „Žalgirio“ istoriją. Ar su tuo sutinkate?

– Puikiai pažįstu kataloną Joaną Plazą, graiką Iliasą Zourosą, serbą Aleksandrą Trifunovičių, su kuriais teko dirbti einant „Žalgirio“ klubo direktoriaus pareigas. Galiu pasakyti, kad Andrea yra stipresnis specialistas nei jie. Italo stiprybė ta, kad jis ne vien taktikas, bet ir geras psichologas. Tai juntama jo bendravime su žaidėjais, žiniasklaida. Akivaizdu, kad tai plačios erudicijos žmogus, randantis kalbą su visa aplinka.

– Ar jau turite kito Eurolygos sezono „Žalgirio“ viziją?

– Labai norėčiau, kad komandą papildytų Deividas Sirvydis. Šis snaiperis su Panevėžio komanda jau paragavo Europos taurės turnyro kovų. Ten jis pasirodė labai solidžiai, pateko į turnyro geriausiųjų penketukus. Daug kas svarsto apie Ąžuolą Tubelį, Klaipėdos „Neptūno“ gretose spindintį LKL. Tačiau LKL varžybų lygis – toli gražu ne Eurolyga. Čia laisvas po krepšiu jis perdavimų negaus. Manau, kad Ąžuolui pirmiau reiktų šį tą įrodyti europinėse varžybose, kad ir toje pat Europos taurėje ar Čempionų lygoje. Bet šiaip šis aukštaūgis gali būti įdomus ir „Žalgiriui“. Talentingo jaunimo kauniečiams reikia. Juo labiau, kad jų dubleriai, kaip ir Vilniaus „Ryto“ ar kitų didesnių miestų, šį sezoną nesėkmingai pasirodė Nacionalinėje krepšinio lygoje. Ten triumfuoja 41-erių Tomas Delininkaitis ir kiti senukai, kurie jau rungtyniauja pas mus – Lietuvos krepšinio veteranų lygoje (juokiasi – aut. past.). Tad jaunimo „Žalgiriui“ reikia dairytis kitur. Kalbant apie ateinantį sezoną, pagrindinė kauniečių užduotis – rasti kuo pakeisti Keenaną Evansą, kuris jau kelia sparnus kitur. Jis šiemet yra vienintelis lemiamų momentų žaidėjas, o tokių pageidautina turėti bent kelis. Būtų geras sprendimas susigrąžinti iš Barselonos Roką Jokubaitį, bet jis tikrai nebus taškų rinkėjas, veikiau – geras pakaitinis žaidėjas. Dėl aukštaūgių tegul sprendžia pats A. Trinchieri – L. Birutis jau liko, o dėl K. Hayeso savo žodį pasakys italas. Manau, kad komplektuojant naują sudėtį daug kas remsis į biudžetą, nes „Žalgiris“ nėra tas turtuolių klubas, kuris gali pasiimti bet kurią patikusią žvaigždę.

Bendražygiai: „Monaco“ žvaigždė M. Jamesas (kairėje) ir D. Motiejūnas sužaidė visas 34 reguliaraus Eurolygos sezono rungtynes. / asmonaco.basketball nuotr.

– Kaune triumfavęs „Real“ senokai užsitikrino reguliaraus čempionato nugalėtojo pozicijas. Ar Ispanijos grandas yra pagrindinis favoritas lenktynėse dėl Eurolygos titulo?

– „Real“ yra viena stipriausių Eurolygos puolimo komandų. Tačiau vertinat bendrai jie nėra mano favoritai. Manau, pretendentų yra 6-7 – visi į pirmą šešetą patekę klubai ir Stambulo „Anadolu Efes“. Jie labai laiku įjungė aukštesnę pavarą ir po gėdingo Belgrado „Crvena zvezda“ pasirodymo (55:100), paskutiniajame ture įšoko į įkrintamąsias varžybas. Manau, kad „Zvezda“ pasidavė mače Stambule, nes norėjo, kad į įkrintamąsias varžybas patektų turkai, o ne jų amžinieji varžovai – Belgrado „Partizan“. Tai negražus ir nesportiškas elgesys. Tačiau,  tęsiant apie „Anadolu Efes“, jie gali atsistoti šalia mano favoritų – Šaro treniruojamos Stambulo „Fenerbahce“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“ su Mariumi Grigoniu.

Klaustukų nebeliko

Vakar paskutinio – 34 – turo rungtynes žaidė „Olympiakos“ ir „Fenerbahce“, „Partizan“ ir „Valencia“, Bolonijos „Virtus“ ir Vitorijos „Baskonia“, Vilerbano ASVEL ir „Barcelona“.

Nepaisant šių mačų baigties, jau buvo žinomi visi atkrintamųjų ir įkrintamųjų varžybų dalyviai.

Iškart į ketvirtfinalį pateko „Real“, „Panathinaikos“, „Monaco“, „Barcelona“, „Olympiakos“ ir „Fenerbahce“ ekipos.

Dėl likusių dviejų kelialapių varžysis Tel Avivo „Maccabi“, „Baskonia“, „Virtus“ ir „Anadolu Efes“ komandos.


Statistika

„Žalgiris“–„Real“ 62:64 (9:16, 16:15, 17:13, 20:20).

Kaunas, „Žalgirio“ arena, 15 077 žiūrovai.

„Žalgiris“: K. Evansas (2/8 tritaškių, 5 rezultatyvūs perdavimai) ir B. Manekas (4/9 tritaškių, 7 atkovoti ir 3 perimti kamuoliai) po 14 taškų, D. Giedraitis 10), E. Sumneris 8 (3 klaidos), L. Birutis 6, K. Hayesas 5 (1/5 dvitaškių, 1/1 tritaškių), R. Šmitas 3 (1/5 tritaškių), L. Lekavičius 2, D. Butka, D. Lavrinovičius ir E. Ulanovas (0/2 dvitaškių, 0/4 tritaškių, 6 rezultatyvūs perdavimai) po 0.

„Real“: D. Musa 17 taškų (7 atkovoti kamuoliai), M. Hezonja 16 (4/7 tritaškių, 5 atkovoti kamuoliai), W. Tavaresas 8 (4 atkovoti kamuoliai), G. Deckas (4 atkovoti kamuoliai) ir V. Poirier po 6, C. Alocenas (4 atkovoti kamuoliai) ir S. Llullas (4 rezultatyvūs perdavimai) po 3, F. Causeuras ir A. Abalde po 2, G. Yabusele 1.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 15/32 (47 proc) ir 15/32 (47 proc.), tritaškių – 10/35 (29) ir 9/26 (35), baudų metimų – 2/2 (100) ir 7/8 (87). Atkovota kamuolių – 30 ir 44, perimta – 11 ir 1. Rezultatyvūs perdavimai – 14 ir 15. Klaidos – 8 ir 16.


Rezultatai

Atėnų „Panathinaikos“–Berlyno ALBA 84:75 (17:23, 21:14, 22:26, 24:12). 18 450 žiūrovų. K. Nunnas 28 taškai (5/8 tritaškių) / Ch. Koumadje 13 taškų (7 atkovoti kamuoliai).

Tel Avivo „Maccabi“–Milano „Emporio Armani“ 92:86 (27:23, 25:29, 25:18, 15:16). W. Baldwinas 18 taškų (5 klaidos) / M. Lo 13 taškų (1/1 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 2/2 baudų metimų).

Stambulo „Anadolu Efes“–Belgrado „Crvena zvezda“ 100:55 (15:11, 30:20, 31:13, 24:11). 14 859 žiūrovai. E. Bryantas 26 taškai / L. Mitrovičius, N. Nedovičius ir R. Giedraitis po 11 taškų.

„Monaco“–Miuncheno „Bayern“ 89:85 (29:14, 23:16, 20:30, 17:25). 4 163 žiūrovai. A. Diallo 20 taškų (7/7 dvitaškių, 5 atkovoti kamuoliai) / C. Edwardsas 26 taškai (6/8 tritaškių).

GALERIJA

  • Po sezono finišo – sunkios „Žalgirio“ pagirios
  • Po sezono finišo – sunkios „Žalgirio“ pagirios
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

as

evansas geras,bet ne visada ir jis nera toks koki piesia treneris ir simpatija iskovojas kaune jis vidutiniokas

Nu Vitoldas

"Turėjo būti aukščiau", tos 3 papildomos pergalės leistų tik susilyginti su 9-10 vieta, bet ne butinai aplenkti; taip Virtus atveju būtų pramašumas, bet kitu atveju- ne. 13-14 vieta atspindi taip kaip yra.

Aha

Su tuo Vln stadionu tai komedija ...lyg kitu problemu nebutu...futbolas žemiau taburetes... Žalgiriui fanai suneše pinigeliu max kiek galejo...gal jie po paskutiniu varzybu ir pagiriojo, o krepšininkams kokios pagirios?praşovet zurnaliugos su pavadinimu kaip ur be karta..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS