Prieš sezoną čempionės varstė rėmėjų duris | Diena.lt

PRIEŠ SEZONĄ ČEMPIONĖS VARSTĖ RĖMĖJŲ DURIS

"Laukiame naujo sezono ir naujų pergalių, nors šiemet bus sunkiau", – pripažino Kauno "Aistės-LSMU" klubo direktorius Petras Aleksonis. Kaunietės neteko pagrindinio rėmėjo, tačiau nusiteikusios ir vėl kautis dėl medalių tiek Lietuvos, tiek tarptautinėje arenoje.

Šiandien Baltijos krepšinio pirmenybių vicečempionės ir Lietuvos čempionės pradės ginti titulus: kaunietės savo aikštėje, "Žalgirio" krepšinio mokyklos salėje, egzaminuos Talino "Ulikool" ekipą.

Baltijos čempionate jėgas taip pat mėgins Vilniaus "Kibirkšties-MRU" ir "Šiaulių" komandos, Latvijos krepšinio atstovės – Rygos TTT, Liepojos LSSS ir Rygos "Stradina Universitate" ekipos bei Estijos klubai – Talino "Ulikool" ir Tartu "Ulikool / Kalev".

Lietuvos moterų lygos A divizione "Aistės-LSMU" varžysis su Vilniaus ir Šiaulių ekipomis, taip pat su Klaipėdos "Neptūnu" (buvusia "Fortūna") ir "Kibirkšties-VKM".

"Pasikeitė gal pusė mūsų komandos, nes sumažėjo biudžetas, bet kai kuriose pozicijose netgi sustiprėjome", – pasakojo P.Aleksonis.

– Praeitas sezonas buvo turbūt sėkmingiausias "Aisčių" klubo istorijoje: tapote Lietuvos čempionėmis, laimėjote šalies krepšinio taurę, Baltijos šalių čempionate pasidabinote sidabro medaliais. Atrodytų, po tokio sezono rėmėjai patys turėtų belstis į jūsų duris siūlydami paramą?

– Anaiptol. Nenorėčiau verkšlenti, bet kad žmonės suvoktų moterų krepšinio realybę, ji – sudėtinga. Atvesti rėmėjus į mūsų sportą labai sunku. Daug ką pasiima vyrų krepšinis, pastaruoju metu – ir futbolas, kai kurios kitos sporto šakos. O kur dar pramogų sektorius? Yra ir socialiniai projektai. Daug kas Kaune konkuruoja dėl paramos. Tad nelengva įrodinėti, kad to dėmesio esame verti ir mes. Tačiau daug dirbant kažkas pavyksta.

– Ar daug rėmėjų per vasarą aplankėte?

– Juokiuosi, kad tuoj galėsiu dirbti verslo konsultantu, nes pažįstu beveik visus Kauno įmonių vadovus. Per kelis vasaros mėnesius aplankiau 250 bendrovių ir įstaigų visoje Lietuvoje. Kito kelio nėra. Darbas su rėmėjais užima daugiau nei pusę mano darbo laiko: administruoti, aptarnauti esamus ir ieškoti naujų.

– Kokį biudžetą reikia surinkti, kad galėtumėte kelti ambicingus tikslus?

– Lietuvoje moterų klubų biudžetai tikrai nėra dideli – nuo 50 tūkst. iki 130 tūkst. eurų. Pastaruoju metu išsiskiria sostinės "Kibirkštis", kuri vien iš Vilniaus savivaldybės gauna apie 200 tūkst. eurų. Mes apie tai galime tik pasvajoti. Pernai surinkome apie 140 tūkst. biudžetą, bet aikštėje sugebėjome vilnietes aplenkti. Šiemet tai pakartoti bus kur kas sunkiau, nes mūsų biudžetas susitrauks maždaug ketvirtadaliu. Sezonui įsibėgėjus bandysime jį papildyti.

Pastaruoju metu išsiskiria sostinės "Kibirkštis", kuri vien iš Vilniaus savivaldybės gauna apie 200 tūkst. eurų. Mes apie tai galime tik pasvajoti.

– Po praeito sezono kalbėta, kad "Aistės-LSMU" šiemet taikysis ir į Europos taurių turnyrus. Kodėl nusprendėte juose nestartuoti?

– Jei būtų likęs mūsų generalinis rėmėjas, tikrai būtume ieškoję galimybių jau šiemet žengti į tarptautinę areną. Galvojome apie sutartis su Lietuvos rinktinės krepšininkėmis ir treneriais. Tačiau rėmėjas persikėlė į Vilniaus "Ryto" klubą, tad teko nuleisti kartelę ir rūpintis žemiškesniais dalykais. Normalu, rėmėjai keičiasi, viskas suprantama, bet problema, kad didįjį verslą pritraukti į moterų krepšinį – labai sudėtinga. Vis dėlto Europos turnyrų iš savo planų neišbraukiame. Galvojame ne apie epizodinį pasirodymą vieną sezoną, o bent apie dvejus ar trejus metus, kad galėtume prisivilioti atitinkamai aukšto lygio žaidėjų, įvairiais būdais kurtume pridėtinę vertę rėmėjams.

– Kokie didžiausi jūsų komandos praradimai ir papildymai?

– Mūsų buvusios lyderės vidurio puolėja Daugilė Šarauskaitė ir gynėja Kristė Druskytė persikėlė į "Kibirkštį-MRU". Tačiau dėl jų net negalėjome konkuruoti. Yra ir naujokių. Sukirtome rankomis su Rasa Knyzaite ir Martyna Petrėnaite, pernai žaidusiomis Ukmergės "Vilkmergės" ekipoje. Iš Čekijos grįžo patyrusi gynėja Dovilė Lukšienė, prisidėjo marijampolietė Ieva Bagdanavičienė. Komandoje liko praeitą sezoną puikiai žaidusios Karolina Kazočiūnaitė, Kristina Masionytė, Gabija Šegždaitė, Evelina Januševičiūtė. Sakyčiau, mūsų gynėjų grandis net sustiprėjo, bet puolėjų, deja, silpnesnė nei buvo anksčiau.

– Ar tai reiškia, kad Lietuvoje trūksta aukštų merginų?

– Aukštaūgių krepšinio rinkoje išties nėra daug. O kai jų trūksta, kainos atitinkamai didesnės. Vidurio puolėjų atlyginimai svyruoja nuo 2,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų. Lietuvos moterų klubams – tai didžiulės išlaidos, juolab kad dėl žaidėjų tenka konkuruoti su visos Europos klubais. Esame priversti taupyti. Todėl mes planuojame, kad vidurio puolėjo poziciją dabar užpildys mūsų sunkiosios puolėjos, o žiemą, kai kainos žaidėjų rinkoje jau būna kiek sumažėjusios, dairysimės pastiprinimo. Už 3 tūkst. eurų įmanoma rasti tinkamo lygio "centrą".

– Šiemet Lietuvos moterų krepšinio lygoje neliko Ukmergės klubo, pernai iš žemėlapio dingo Kauno rajono "Sirenos" ir Marijampolės "Sūduva". Čempionate varžysis vos keturi miestai. Ar pakaks konkurencijos?

– Kai lygoje tik keturi varžovai, konkurencijos mažoka. Reikėtų padėkoti Vilniaus "Kibirkšties" klubui, kad sutiko į lygą deleguoti savo dublerių komandą, kitaip būtų likusios vos keturios ekipos.

– Šiandien – Baltijos pirmenybių startas. Kokius tikslus keliate šiame turnyre?

– Mūsų regione neabejotinai stipriausias Rygos TTT klubas, žaidžiantis ir moterų Eurolygoje. Pernai Baltijos čempionate nusileidome tik šiam Latvijos moterų krepšinio flagmanui, kitas varžoves aplenkėme. Gali būti, kad pasitempė ir kitos Latvijos ir Estijos ekipos. Tad mūsų tikslas – pirmiausia patekti į atkrintamąsias varžybas, o vėliau daug kas priklausys nuo vienų konkrečių rungtynių. Jei jas sužaisime gerai, keliausime į pusfinalį ar dar toliau. Manau, kad galime taikytis ir į medalius.

GALERIJA

  • P. Aleksonis
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS