R. Jaručio atkirtis: apie D. Gudelio manipuliavimą žmonėmis, sodyboje sutiktą D.Kairį | Diena.lt

R. JARUČIO ATKIRTIS: APIE D. GUDELIO MANIPULIAVIMĄ ŽMONĖMIS, SODYBOJE SUTIKTĄ D.KAIRĮ

  • 1

Iš Vilniaus „Ryto” klubo atleistas Rolandas Jarutis sureagavo į didžiojo klubo savininko Dariaus Gudelio išsakytus priekaištus.

Susitikimą su žurnalistais inicijavęs buvęs komandos direktorius išklojo savo patirtį pusantrų metų dirbant sostinės ekipoje.

Pasak Jaručio, klube nesibaigiančios intrigos ir skandalai yra neišvengiami dėl kontrolinį paketo valdančio Gudelio, kuris sukiršino pagrindines pareigas komandoje ėjusius asmenis – patį Jarutį, Dainių Adomaitį ir Liną Kleizą.

Tinklalapis „BasketNews.lt” pateikia esminius Jaručio pasisakymus.

„Noriu pradėti nuo padėkos savo kolektyvui, su kuriuo man teko dirbti, nė vienas žmogus nebuvo atleistas ir jie visi sėkmingai dirbo. Kokį darbą jie nuveikė, aš esu be proto dėkingas ir tuos metus, kuriuos jie išgyveno kartu su manim, petys į petį, o ne su dalininku Dariumi Gudeliu, kuris tuos metus praleido Irane ar dar kažkur keliaudamas ar atostogaudamas.

Nenormaliai esu dėkingas žaidėjams ir treneriams, su kuriais man teko dirbti. Žaidėjams, kurie turbūt tikrai per sukąstus dantis tikėjo klubu, manimi, ir tikėjo, kad skolos bus grąžintos, pinigai bus išmokėti ir kad su jais bus atsiskaityta.

Į visą kolektyvą noriu įtraukti ir Liną Kleizą, su kuriuo man teko dirbti ir su kuriuo buvo padarytas labai gražus konfliktas. Yra fenomenalu, aš noriu padėkoti tam žmogui (Dariui Gudeliui, – aut. past.), kad man niekada neteko dirbti tokioje situacijoje, būti taip manipuliuojamu ir kaip buvo žaidžiama su manimi. Aš esu toks pat, kaip ir jūs visi – avinų banda, kuria Darius Gudelis gali manipuliuoti, valdyti ir daryti, ką nori – tiek su žiniasklaida, tiek su fanais, apie save jau nekalbu.“

Apie apkarpytas „Ryto“ išlaidas: „Pradėsiu nuo visiškai vaikiškų dalykų: nuo tokių legendų kaip skrydžiai. Kodėl Jarutis uždraudė skraidyti medikui ir Juozukui? Aš norėčiau, kad gal ir trečias žmogus neskraidytų. Dėkoju Adomaičiui, kad jis sutiko, jog medikas ir Juozukas neturi skraidyti.

Toliau – paprastas apgyvendinimas. Man atėjus, butai buvo nuomojami iš savo rato žmonių, draugų. Tai yra faktas. Tas baigėsi.

„Audifinos“ audito skaičiai, patvirtinti parašais: 3 mln. eurų išlaidos mano ataskaitiniu laikotarpiu, o prieš tai buvo 4,2 mln. eurų. Visus metus mane vadinote, kad esu vagis. Man nėra skaudu, už šitą darbą atlyginimas – 3 tūkst. eurų (į rankas, 4958 Eur prieš mokesčius). Dariau visą jaunimo programą, „Ryto“ klubo reikalus, o Kleizai palikus iš dalies ėjau ir sporto direktoriaus pareigas. 3 tūkst. eurų į rankas – didelis atlyginimas?

Aš siekiu, kad audito ataskaita būtų vieša, ar tai bus įkelta Registrų centre ar Vilniaus savivaldybės portale, jūs galite užduoti klausimą. Šita ataskaita privalo būti vieša.“

Apie konfliktus su Dariumi Gudeliu: „Grįžtu prie Dariaus Gudelio kaltinimų, mestų man. Audito išvadų jau nebeliko, netgi sakiniai suformuoti Gudelio jums, kaip reikia pateikti ir kaip tarp eilučių esu atleidžiamas. Man reikia kitiems žiūrėti į akis ir bandyti sakyti, kodėl esu į tai įveltas po jūsų antraščių. Tai nėra malonu, patikėkite manimi. Nekaltinu jūsų, bet cituoju Darių Gudelį: „Vieną kartą suėdžiau Gedvydą, jį galiu suėsti ir kitą kartą, turiu daug informacijos. Už manęs stovi kur kas didesnės jėgos: tiek politinės, tiek visos kitos.“

Pagrindinis vasaros konfliktas tarp manęs ir Dariaus Gudelio buvo tas, kad aš pasikviečiau į darbą nenormaliai kompetentingą žmogų Julių Sarapiną. Man jį keičiant aš sakiau, jog vieną dieną mes vėl dirbsime. Jis tuo netikėjo. Aš labai džiaugiuosi, kad jis grįžo, ir aš pats jį asmeniškai įkalbinėjau. Jį įkalbėti po to, ką jis buvo patyręs nuo mano minėtos personos, nebuvo paprasta.

Kai aš atėjau, antrai ketvirčio pusei trūko daugiau nei 600 tūkst. eurų. Skolos didžiulės, atlyginimai neišmokėti po keletą mėnesių. Ir prasideda pats didžiausias konfliktas, kada klubas gauna pajamas iš Čempionų lygos, iš Mareko Blaževičiaus, iš Deivido Sirvydžio išpirkų. Klube atsiranda pajamos. Dar nuostabių rėmėjų dėka, kurie nenusisuko per pandemiją, žaidėjų, kurie atsisakė savo atlyginimų. Galiu kiekvienam spausti ranką ir dėkoti be proto.

Klubas turi pinigų. Ir vieną dieną man bandant prisijungti prie finansinių lentelių, aš nebeturiu priėjimo. Pasirodo, aš esu atjungtas. Kaip įmanoma, jog generalinis direktorius yra atjungtas nuo finansų? Finansus pradėjo tvarkyti Darius Gudelis, kam ir kiek reikia mokėti. Taip prasidėjo didžiausias konfliktas. Ar aš esu nekompetentingas sugeneruodamas 1,3 mln. eurų naudos klubui? Kai man parodė, kiek yra sugeneruota per praeitus metus, turbūt pirmą ir vienintelį kartą sau pasakiau: „Gal kažką nuveikei gero.“

Atjungimas nuo finansų ir jų tvarkymas tapo Gudelio (darbo) dalimi, kai visos pajamos sukrito ir laukėme, kada bus sudėlioti sutarčių nutraukimai. Tas procesas buvo be proto nelengvas. Buvo ir piktų agentų, bet, galų gale, nė su vienu agentu man nereikėjo išsiskirti piktuoju. Vienintelis žaidėjas, kuris padavė klubą į teismą dėl vieno atlyginimo, buvo Rokas Stipčevičius, kuris net neleido man eiti į derybas. Tuo metu toks žaidėjas kaip Arciomas Parachouskis, kuriam klubas buvo skolingas virš 100 tūkst., nusikėlė metams, nes tam žmogui rūpi klubas. Rūpi ir Dainiui Adomaičiui.“

Apie konfliktą su Linu Kleiza: „Niekada neturėjau konflikto su Linu Kleiza. Jis buvo avinas ir aš buvau avinas. Ir buvo sudėliota, kaip perimti klubo dalis iš Kleizos. Tokia yra istorija. Intrigų karalius stumdo šaškes – Jarutį sukiršinti su Kleiza, nes jie visai neblogai sutaria. Kleiza – labai kompetentingas krepšinyje, jis daugiau mane ramindavo, jeigu būdavau kažkuo nepatenkintas. Aš su juo neturiu konflikto.

Aš nėjau į spaudą ir nėjau duoti atsako (po Kleizos pasisakymų). Tada iš kažkur atsiranda vienas pilietis, sako „padarom laidą“. Prie viso šito mėšlo, sakiau aš žinau, kas yra tiesa, negaunu jokio atlyginimo. Audito išvadose mano agentūrai nėra sumokėtas nė vienas centas.“

Apie Dainiaus Adomaičio pakeitimą Donaldu Kairiu: „Buvau priešinamas su Linu Kleiza, su Dainiumi Adomaičiu. Dainius laimi rungtynes, kitą dieną ateina piktas. Kodėl atėjus yra pasakoma, jog „Jarutis – vagis“? Aš turiu įrašą, galiu paleisti. Bet ne jis kaltas, kad jam yra siunčiamos žinutės, kad jam yra pateikiama iškreipta informacija, jog „Jarutis nori tave atleisti“. Kiek tokių žinučių gavo? Kiek jūs (žurnalistai) žinučių gavote iš Gudelio ar per kitus jo asmenis? Jūs gaudavote tokias žinutes.

Jeigu Jarutis deklaruoja viename interviu, jog esame patenkinti trenerio darbu… Kodėl mes turėtume būti nepatenkinti? Treneris laimi, jis negavo žaidėjų ir biudžeto, ką jam prieš metus buvo Gudelis pažadėjęs. Bet jis laimi – prieš metus iškovojo taurę, liko antras LKL.

Jeigu Jarutis nori atleisti Adomaitį, visų pirma, nėra kuo jį pakeisti. Antras dalykas, tai gali patvirtinti ir Linas Kleiza. Mano frazė per susirinkimą buvo pasakyta: Dainius pradės sezoną ir jis pabaigs sezoną. Kokia žvaigždė bebūtų kuris nors žaidėjas, ar tai – Dominique'as Suttonas, ar dar koks nors, klubas visada stovės trenerio pusėje.

Konfliktus, kuriuos turėjome, gesinau aš: su Martynu Echodu, su Deividu Sirvydžiu, su Mareku Blaževičiumi. Jie – mano kartos, kai dirbau Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje. Esu dėkingas Adomaičiui, kad jis prisileido į pokalbį.

Grįžtant prie Dainiaus, pagal klubo įstatus trenerį tvirtina klubo dalininkai, aš net neturėjau teisės jo atleisti. Kitas dalykas – atleidimui turi būti priežastys, aš tokių nemačiau ir sėkmingai derėjausi, ką jis ir patvirtino, jog buvau susitikęs, dėl kontrakto pratęsimo.

Dainiaus galiausiai neliko, nes jau buvo vedamos derybos su Donaldu Kairiu. Aš buvau pajaco vietoje, nes to nežinojau. Gudelis sako: „Atvažiuok pas mane į sodybą.“ O ten jau sėdi Kairys. Ką man reikėjo daryti? Donaldo Kairio nebūtų buvę, jeigu Vladimiras Radionovas (Saratovo „Avtodor“ prezidentas) nebūtų pasirašęs sutarčių su 4-5 žaidėjais.

O aš tuo pat metu skambinu Dainiaus agentu, susitikinėju su Adomaičiu. Aš Dainiui nemokėjau atlyginimo (galutinai su Adomaičiui turėtų būti atsiskaityta šį mėnesį, – aut. past.), prašiau, kad palauktų, jog išmokėčiau atlyginimą jaunimo programai ir administracijos darbuotojams. Dainiaus Adomaičio dėka, kartais jam neišmokant atlyginimo, nevėluodavo atlygis kitiems.

Dainius buvo nenormaliai piktas ant manęs, aš suprantu, kodėl… Kai ateina Jarutis ir sako tiek nusileisti atlyginimą.“

Apie nesibaigiančias intrigas: „Aš, Adomaitis, Kleiza buvome avinų banda. „Jūs kalkitės, o aš pažiūrėsiu.“ Tai – aukščiausias pilotažas, niekada nebuvau susidūręs su tuo. Jis (Darius Gudelis) stumdė šaškes politikoje ir tebestumdo, taip pat stumdo ir klube. Kiršinti, pykdyti… Visi sako, kodėl ten (klube) tokia įtampa. Aš girdžiu iš savo darbuotojų, kad mes turime „ausis“, kad Darius pats nutekina informaciją. Dėl to nereikia kalti Jaručio ir darbuotojų, kurie kasdien aria.

Dar konflikto priežastis – mano noras pakelti darbuotojų atlyginimus. Nė karto Dariui neminėjau, kad būtų pakeltas mano atlyginimas. Vienintelis dalykas, ko prašiau, – pakelti atlyginimus darbuotojams nors šiek tiek, iš pagarbos, kad jie nebūtų vargšai.“

Apie Deivido Sirvydžio situaciją: „Sirvydžiui nebuvo nė vienos algos vėlavimo. Įvyko didžiulis konfliktas tarp JAV agento ir trenerio Dainiaus Adomaičio. Visą mėšlą iš to agento sugerdavau ir gal tik vieną kartą atėjau pas Dainių ir paprašiau, kad leistų Sirvydžiui žaisti daugiau, nes agentas man rašinėja naktimis. Dainius sakė, jog duoda žaisti, bet jis nepateisina lūkesčių. Visą sezoną buvo minima, kad Sirvydis nusitrauks kontraktą, nes projektas – blogas, negauna žaisti.

Gudelis pasakė, jog prisikabino prie nesumokėtų komunalinių buto mokesčių. Per tą laiką agentas atsiuntė įspėjimą, jog sumokėtume komunalinius mokesčius. Juos mokėjau ne aš prie kompiuterio, yra finansininkė, kuri kad sumokėtų mokesčius, turi turėti sąskaitas. Sirvydis nepateikė nė vienos sąskaitos. Skambinau lietuviui agentui, jog pateiktų sąskaitas. Nepateikė, mes nemokėjome. Ne Gudelis, o aš lėkiau pas teisininkus, užkūriau visą reikalą ir mes išsaugojome sutartį su Sirvydžiu. Tai yra faktas.

Sirvydžio išpirką matote – 190 tūkst. eurų. Kokie gali būti priekaištai, jog klubas neteko Sirvydžio? Ar mes turime galimybę jį išsaugoti, jeigu kažkas išperka? Gudelis apkaltino, jog Jarutis kaltas. Bet į sąskaitą įkrito 190 tūkst. eurų.

Kitų metų Sirvydžio sutarties vertė – gerokai virš 100 tūkst., šias sumas sudėjus gauname virš 300 tūkst. eurų. Vietoje Deivido paėmėme, aš tikiu, pakankamai talentingą ir įdomų vaikiną Luką Ulecką.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

draugAS

gudelis niekada nebuvo doras nuo tokio zmogaus reikia begti ko toliau

SUSIJUSIOS NAUJIENOS