Rusijoje dėl narkotikų suimta JAV krepšinio žvaigždė sugrįžo į teismą | Diena.lt

RUSIJOJE DĖL NARKOTIKŲ SUIMTA JAV KREPŠINIO ŽVAIGŽDĖ SUGRĮŽO Į TEISMĄ

Rusijoje sulaikyta amerikiečių krepšinio žvaigždė Brittney Griner (Britni Grainer) antradienį vėl stojo prieš teismą dėl kaltinimų narkotikų kontrabanda, JAV diplomatams dedant pastangas pasiekti, kad ji būtų paleista į laisvę.

Per teismo posėdį prokurorai iškvietė liudyti valstybės narkotikų ekspertą, ištyrusį B. Griner bagaže rastas kanapes. Krepšininkės advokatai iškvietė specialistą, kuris užginčijo valstybės eksperto tyrimą, teigdamas, kad analizė turėjo esminių trūkumų ir neatitiko oficialių taisyklių.

Moterų nacionalinės krepšinio asociacijos (WNBA) žvaigždei ir dukart olimpinei čempionei gresia 10 metų kalėjimo, jei bus pripažinta kalta. Vykstant krepšininkės teismo procesui, JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija susiduria su didėjančiu visuomenės spaudimu pasiekti, kad ji būtų paleista į laisvę.

Praėjusią savaitę JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) žengė neįprastą žingsnį ir kreipėsi į Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, ragindamas jį sutikti su susitarimu, pagal kurį B. Griner ir už šnipinėjimą Rusijoje įkalintas amerikietis Paulas Whelanas (Polas Vilanas) būtų paleisti į laisvę.

Šis jų pokalbis telefonu buvo pirmasis nuo Rusijos karinės invazijos į Ukrainą pradžios vasario pabaigoje. Jis įvyko Vašingtonui dedant pastangas izoliuoti Kremlių dėl agresijos prieš Ukrainą. 

Su pasiūlymu susipažinę šaltiniai sakė, kad jame numatyta iškeisti B. Griner ir P. Whelaną į liūdnai pagarsėjusį ginklų prekeivį Viktorą Butą. Šis pasiūlymas liudija, jog Baltieji rūmai patiria didžiulį visuomenės spaudimą pasiekti, kad B. Griner būtų paleista į laisvę. 

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) pirmadienį žurnalistams sakė, kad Rusija pateikė „bloga valia“ grįstą atsakymą į JAV vyriausybės pasiūlymą, t. y. pateikė savo pasiūlymą, kurio Amerikos pareigūnai nelaiko rimtu. Ji atsisakė pateikti išsamesnės informacijos.

B. Griner pripažino, kad jos bagaže buvo rasta elektroninių cigarečių kapsulių su kanapių aliejumi, kai ji vasario 17 dieną buvo sulaikyta Maskvos oro uoste. Tačiau krepšininkė tvirtina neturėjusi jokių nusikalstamų ketinimų, o kapsulės atsidūrė jos bagaže, nes ji paskubomis krovėsi daiktus kelionei į Rusiją. WNBA tarpsezoniu B. Griner žaidė vienoje Rusijos moterų krepšinio komandoje.

Krepšininkės advokatai pateikė teismui gydytojų parodymus, kad kanapės jai buvo paskirtos kaip vaistas nuo skausmo. Rusijoje nėra legalizuotas kanapių vartojimas medicininiais tikslais.

Nors pagal Rusijos įstatymus teisėjai gali atsižvelgti į lengvinančias aplinkybes, išteisinamieji nuosprendžiai priimami retai – jie sudaro mažiau nei 1 proc. visų nuosprendžių baudžiamosiose bylose.

Tačiau apkaltinamasis nuosprendis potencialiai galėtų atverti kelią iškeisti B. Griner. Rusijos pareigūnai sakė, kad tai galėtų įvykti tik pasibaigus teismo procesui.

Vašingtono advokatas Tomas Firestone'as (Tomas Fajerstounas), anksčiau dirbęs JAV ambasados Maskvoje patarėju teisės klausimais, sakė, jog B. Griner gali būti skirta griežta bausmė, kad rusai „įgytų maksimalius svertus derybose“. Jis naujienų agentūrai AP sakė, kad Rusija „gali bandyti visa tai vilkinti, siekdama išpešti daugiau nuolaidų“.

Rusijos pareigūnai pasišaipė iš JAV pareiškimų apie šią bylą ir sakė, jog jie rodo nepagarbą Rusijos įstatymams. Jie paragino Vašingtoną aptarti šį klausimą „tyliosios diplomatijos būdu, neskelbiant spekuliatyvios informacijos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nuomonė

Tatuiruota kvaiša...

Ji

Lietuviai tokia amerikonišką kanapine paleistu iskart nors ir lietuvoj uzdrausta.nes lenda amerikonam be muilo i uodega

SUSIJUSIOS NAUJIENOS