Spektaklis prasideda: penki drąsūs naujo Eurolygos sezono spėjimai | Diena.lt

SPEKTAKLIS PRASIDEDA: PENKI DRĄSŪS NAUJO EUROLYGOS SEZONO SPĖJIMAI

  • 0

Jau rytoj, spalio 3-iąją, Maskvos rajone Mytiščiuose vietos „Chimki“ rungtynėmis su Tel Avivo „Maccabi“ oficialiai atidarys 2019-2020 metų Eurolygos sezoną, kuriame pirmą kartą istorijoje varžysis 18 klubų.

Eurolygai nusprendus padidinti komandų skaičių, prie iš praėjusio sezono likusių 13 klubų prisijungė penkios ekipos, kurių nematėme 2018-2019 metais. Į stipriausią Senojo žemyno krepšinio lygą po pertraukos sugrįžta Vilerbano ASVEL, Valensijos „Basket“, Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Berlyno ALBA, o taip pat Eurolygoje debiutuos ir vardinio kvietimo sulaukęs Sankt Peterburgo „Zenit“.

Nors sezonas dar tik prasideda ir klubai nėra pasiekę optimalių formų, jau galima vertinti jėgų santykį pagal pavardes „ant popieriaus“ ir susidaryti tam tikrą vaizdą, ko galime tikėtis intriguojančioje ir kaip niekada konkurencingoje Eurolygoje šiais metais.

Prieš prasidedant laukiamiausiam Europos krepšinio turnyrui, tinklalapis basketnews.lt pateikia penkis galimus scenarijus, kurie prieš sezoną atrodo drąsūs, tačiau tuo pačiu nėra ir nerealūs.

Tai nėra naujo sezono prognozės, tai – potencialūs netikėti scenarijai, apie kuriuos prieš sezoną kalbama nedaug. 

MVP – Nando De Colo

Scanpix nuotr.

Praėjusį sezoną antrą kartą su Maskvos CSKA Eurolygos čempionu tapęs De Colo vasarą nusprendė ieškoti naujų iššūkių ir prisijungė prie Stambulo „Fenerbahče“.

Praėjusio sezono pabaigoje traumų išretintas Stambulo klubas Eurolygos finalo ketverte liko nieko nepešęs ir nors vasarą „Fenerbahče“ išsaugojo savo varikliuką Kostą Slouką bei 2018-2019 metų MVP Janą Vesely, prarado į NBA išvykusius Marko Guduričių bei Nicololo Melli, todėl prancūzo įsigijimas atrodo logiškas ir sveikintinas Turkijos vicečempionų žingsnis.

Željko Obradovičius visą savo karjerą mokėjo išnaudoti universalius, aukštą IQ ir aiškias lyderio savybes turinčius gynėjus, o penkis Eurolygos sezonus paeiliui į „50-40-90“ klubą patenkantis De Colo, atrodo, yra idealus variantas serbo propaguojamam krepšiniui.

Ir nors praėję metai Eurolygoje statistiškai De Colo buvo prasčiausi per pastaruosius ketverius metus (vid. 14,7 tšk., 3,4 rez. perd., 16,4 naud. bal.), pasirodymas finalo ketverte (vid. 19 tšk., 23,5 naud. bal.) ir žaidimas pasaulio čempionate (vid. 16,5 tšk., 3,4 rez. perd.) įrodo, kad 32-ejų veteranas vis dar yra aukščiausios klasės krepšininkas.

Verta pažymėti, jog Eurolygos MVP apdovanojimas yra skiriamas atsižvelgiant į komandos rezultatus viso sezono metu, o būtent „Fenerbahče“ yra viena iš pagrindinių pretendenčių į stipriausios Senojo žemyno krepšinio lygos titulą, todėl De Colo šansai pakartoti 2016-ųjų pasiekimą atrodo tikėtini.

Svajonių komandą surinkusi „Barcelona“ liks be Eurolygos titulo

Nikola Mirotičius, Cory Higginsas, Brandonas Daviesas, Alexas Abrinesas, Malcolmas Delaney – tokie įspūdingi vardai vasarą papildė Katalonijos klubą ir prisijungė prie komandoje likusių Thomaso Heurtelio, Kevino Pangoso, Victoro Clavero, Kyle'o Kurico, Adamo Hangos, Pierre'o Oriolos ir Ante Tomičiaus.

Tokia sudėtis neabejotinai yra talentingiausia Eurolygoje, o tokie „Barcelonos“ ėjimai padarė įspūdį ir bukmekeriams, kurie prognozuoja, jog po dešimties metų pertraukos stipriausios Senojo žemyno krepšinio lygos trofėjus sugrįš į Kataloniją.

Vis dėlto, kad tai padaryti nebus paprasta jau įrodė Supertaurės finalas, kuriame Svetislavo Pešičiaus auklėtiniai viso mačo metu buvo besivejančių vaidmenyje ir turėjo pripažinti mirtinų varžovų Madrido „Real“ pranašumą. 

Bus labai įdomu stebėti, kaip S. Pešičiui seksis sustyguoti žvaigždžių perpildytos komandos žaidimą ir, nors „Barcelona“ ir yra tarp pagrindinių favoričių laimėti Eurolygą, bet tiek faktas, jog naujokams prireiks laiko prisitaikyti prie naujos sistemos, tiek turnyro sistema, kur vienerios rungtynės nulemia nugalėtoją, leidžia suabejoti Katalonijos klubo galimybėmis jau pirmaisiais naujosios eros metais iškovoti prestižiškiausią Europos klubinio krepšinio trofėjų.

Taip pat kyla klausimas, ar prie senosios trenerių kartos priskiriamas 70-metis S. Pešičius, kurio žaidimas grindžiamas gynyba, yra tinkamas strategas tokiai talento puolime kupinai sudėčiai?

CSKA po aštuonerių metų pertraukos nepateks į finalo ketvertą

Toks scenarijus skamba neįtikėtinai, turint omenyje, jog CSKA finalo ketvertuose moderniosios Eurolygos istorijoje nematėme vos du kartus – 2002-aisiais bei 2011-aisiais. Negana to, Dimitrio Itoudžio auklėtiniai 2019-2020 sezoną pasitinka kaip stipriausia Senojo žemyno krepšinio lygos komanda.

Vis dėlto vasarą įvykusios permainos maskviečių stovykloje verčia suabejoti čempionų didybe. N. De Colo, Sergio Rodriguezas, C. Higginsas – pavardės, kurios buvo siejamos su pastarųjų metų CSKA pergalėmis, o svarbiausia yra tai, jog visi trys krepšininkai yra tu pozicijų žaidėjai, kurios diktuoja madas šiuolaikiniame krepšinyje.

Scanpix nuotr.

Taip, Andrejus Vatutinas šią vasarą nesėdėjo rankų sudėjęs ir atsiradusias spragas užpildė rezultatyviausiu praėjusio sezono Eurolygos krepšininku Mike'u Jamesu, iš NBA atvykstančiu Ronu Bakeriu ir Eurolygoje gerai užsirekomendavusiais Janiu Strelnieku bei Darrunu Hilliardu.

Dar vieną įdomų ėjimą CSKA atliko vidurio puolėjo pozicijoje, kai išvykusį Othello Hunterį pakeitė Kosta Koufosu. Intriguoja, kaip 11 sezonų už Atlanto praleidęs centras atrodys Eurolygoje.

Bukmekeriai neabejoja CSKA patekimu į finalo ketvertą, o Willas Clyburnas, M. Jamesas ir K. Koufos yra svarus tam argumentas, tačiau pasikeitusi perimetro linija kelia klausimų, ar D. Itoudžiui per vieną sezoną pavyks atrasti pergalių receptą su naujais vedliais.

„Žalgiris“ trečius metus paeiliui pateks į atkrintamąsias

Dar vieni metai ir dar kartą bukmekeriai netiki „Žalgirio“ galimybėmis pasiekti Eurolygos ketvirtfinalį. Nieko naujo.

Šarūnas Jasikevičius su kompanija jau ne kartą paneigė išankstines pesimistines prognozes ir kūrė stebuklus – vienais metais nužygiavo iki finalo ketverto, o pernai reguliarųjį sezoną užbaigė šešiomis pergalėmis paeiliui ir įšoko į, atrodo, jau nuvažiavusį atkrintamųjų traukinį.

Taip, šiemet Eurolyga dar labiau sustiprėjo, išaugo ir komandų skaičius, tad patekti tarp aštuonių stipriausių lygos komandų bus dar sunkiau. Vis dėlto ir žalgiriečiai nesėdėjo rankų sudėję.

Išsaugoję didžiausią komandos žvaigždę Š. Jasikevičių, kauniečiai liko prie sau įprastos komandos vizijos ir rinkosi žaidėjus su Europos krepšinio patirtimi, lipdydami juos aplink lietuvišką branduolį.

Kai tapo aišku, jog reikės keisti beveik visą priekinę liniją, atrodė, kad kompensuoti Brandono Davieso ir Aarono White'o netektis gali būti labai sunku, gal net neįmanoma, bet „Žalgiris“ į jų vietą įsigijo pernai Eurolygoje gerai užsirekomendavusį Zachą LeDay ir ant NBA slenksčio buvusį Jocką Landale'ą, o taip pat tapo pavojingesni prie trijų taškų linijos pasirašydami Nigelį Hayesą.

Daugiausia nerimo kauniečių sirgaliams turėtų kelti pagrindinio įžaidėjo pozicija, kur netikėtai išvykusį Leo Westermanną pakeitė Alexas Perezas. Su šeimyninėmis problemomis sezono pradžioje susiduriantis A. Perezas negali 100 proc. susitelkti krepšiniui, o tai riboja ir jo galimybes, kuo greičiau atskleisti savo potencialą ir perprasti sudėtingas Š. Jasikevičiaus žaidimo schemas. Būtent nuo meksikiečio žaidimo kokybės stipriai priklausys žalgiriečių sėkmė sezone.

Vis dėlto sistemos tęstinumas, išsaugotas lietuviškas branduolys, su prie karjeros piko artėjančiu Mariumi Grigoniu priešakyje, leidžia prognozuoti, jog „Žalgiris“ ir šiemet dalyvaus pašėlusioje kovoje dėl bilieto į atkrintamųjų traukinį.

Lietuvius sudėtyje turintys trys užsienio klubai liks už „Top 8“ borto

Jei savo gretose Roką Giedraitį turinti Berlyno ALBA ir nėra laikoma rimta pretendente į Eurolygos atkrintamąsias, tai vasarą persitvarkymą išgyvenę Milano „AX Armani Exchange“ ir Pirėjo „Olympiakos“ klubai bukmekerių ir krepšinio ekspertų yra priskiriami prie realių kandidatų patekti į „Top 8“.

Milano klubas vasarą iš NBA prisiviliojo krepšinio profesoriumi laikomą Ettore Messiną, o su jo atvykimu prasidėjo didelės permainos madų sostinėje, kurios atrodytų visiškai atitinka 60-mečio specialisto filosofiją.

Rezultatyviausiu praėjusio sezono žaidėju tapusį, bet dažnai savanaudiškais veiksmais pasižymėjusį M. Jamesą pakeitė maestro Sergio Rodriguezas, veteraną Curtisą Jerellsą – kelis solidžius NBA sezonus sužaidęs Shelvinas Mackas, sunkiai pritapusį Mindaugą Kuzminską – iš „Žalgirio“ sistemos atvykstantis A. White'as, Jamesą Nunnally sieks atstoti iš Tel Avivo „Maccabi“ atvykstantis Michaelas Rollas, o vyšnaite ant torto tapo Luiso Scola prisijungimas.

Taip, naujokų pavardes pridėjus prie komandoje likusių Artūro Gudaičio, Kalebo Tarczewski, Jeffo Brookso, Vladimiro Micovo ir Nemanja Nedovičiaus gauname labai solidų branduolį, tačiau klausimų prieš sezoną – daugiau nei atsakymų, o tai parodė ir Italijos lygos rungtynės su „Brescia“, kuriai E. Messinos auklėtiniai namuose nusileido 65:73.

Ar E. Messinai per trumpą laiką pavyks su nesėkmėmis sietą organizaciją paversti laiminčia? Kaip pats italas atrodys vyriausiojo trenerio poste po penkerių metų pertraukos? Ar Artūras Gudaitis po sunkios traumos sugebės grįžti į praėjusio sezono formą? Esminių klausimų Milano klubo stovykloje prieš Eurolygos sezono startą netrūksta, o dėl jų, galime spėti, kad naują erą pradedanti „AX Armani Exchange“ pirmaisiais metais susidurs su sunkumais.

Tuo metu vasarą iš Milano į Pirėjų pabėgęs M. Kuzminskas tikisi kuo greičiau pamiršti etapą Italijoje. Vis dėlto „Olympiakos“ stovykloje prieš sezoną ne ką mažiau klausimų nei buvusioje lietuvio darbovietėje.

Be M. Kuzminsko „raudonieji“ vasarą prisiviliojo FIBA Čempionų lygoje žibėjusius Augustine'ą Rubitą ir Keviną Punterį, išsaugojo praėjusio sezono pabaigoje atvykusį buvusį žalgirietį Willą Cherry bei iš už Atlanto atvykstančius Brandoną Paulą, Wade'ą Baldwiną ir Ethaną Happą.

Jei žvelgiant ant popieriaus į „AX Armani Exchange“ klubo komplektaciją galime drąsiai sakyti, jog ekipa sustiprėjo, tai dėl „Oly“ – sunku pasakyti. Vasarą Graikijos krepšinio flagmaną paliko Zachas LeDay, Janis Strelnieks, Nigelis Williamsas-Gosas ir Axelis Toupane'as, o dar metais paseno veteranai Vassilis Spanoulis ir Georgios Printezis.

Krepšinio apžvalgininkai kalba, jog Pirėjo klubo stiprybė bus tai, jog komanda nedalyvaus Graikijos čempionate ir per savaitę žais tik vienerias rungtynes. Vis dėlto tokia praktika yra beprecedentinė, todėl neaišku, kaip viskas atrodys realybėje. Juk dabar „Olympiakos“ neturės vietos eksperimentams, o dvigubai išaugsiantis treniruočių kiekis neturėtų labai patikti tiek klubo veteranams, tiek amerikiečiams, kurių Pirėjo ekipos sudėtyje net 6.

Dar vienas svarbus faktorius, kuris gali stipriai lemti „Oly“ rezultatus Eurolygoje – Davido Blatto liga. Rugpjūčio pabaigoje buvo paskelbta, jog treneriui diagnozuota pirminė progresuojanti išsėtinė sklerozė.

Taigi, tiek Milano, tiek Pirėjo komandos „ant popieriaus“ yra pajėgios prasibrauti tarp aštuonių stipriausiųjų Eurolygos ekipų, tačiau aplinkybių visuma aplink šias komandas leidžia suabejoti, ar balandžio antroje pusėje stipriausiame Senojo žemyno krepšinio turnyre išvysime bent vieną lietuvį, atstovaujantį užsienio klubui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS