Sugrįžtantis moterų rinktinės treneris neatsispyrė A. Sabonio prašymui | Diena.lt

SUGRĮŽTANTIS MOTERŲ RINKTINĖS TRENERIS NEATSISPYRĖ A. SABONIO PRAŠYMUI

  • 0

Lietuvos moterų krepšinio rinktinę po vienerių metų pertraukos vėl treniruos Mantas Šernius. Šio specialisto vadovaujama komanda tik per plauką nepateko tarp keturių stipriausių 2015 m. Europos čempionato komandų.

Pasitraukus M. Šerniui, moterų rinktinė atrankoje į 2017 metų Europos čempionatą pergalių neiškovojo ir netikėtai liko už turnyro borto. Kinijoje darbą su moterų Tajuano-Šansi „Flame“ klubu nusprendęs užbaigti treneris grįžo į Lietuvą ir kalbėjo apie moterų rinktinės perspektyvas, jaunųjų žaidėjų ugdymą bei tikslus su nacionaline komanda.

„Buvau pakviestas Mindaugo Špoko ir Arvydo Sabonio sugrįžti į rinktinę, – kalbėjo M. Šernius. – Jų kvietimas turėjo nemažai įtakos mano sprendimui vėl dirbti su nacionaline komanda. Kitas dalykas, buvau davęs pažadą moterims. Sulaukiau ne vienos žinutės, ne vieno raginimo, kad sugrįžčiau. Be to, niekada nebuvau atitolęs nuo moterų krepšinio. Iš ten atėjau, todėl tą duoklę turiu atiduoti iki galo.“

Praėjusiais metais nedirbęs su moterų rinktine, kurią treniravo Rimvydas Samulėnas, M. Šernius tik iš šalies galėjo stebėti savo buvusių auklėtinių pasirodymą kitų metų Europos čempionato atrankoje. Vertindamas nesėkmingą nacionalinės komandos pasirodymą, specialistas kalbėjo apie būtinybę įnešti daugiau stabilumo į moterų krepšinį.

„Siekiant išvengti nestabilumo moterų krepšinyje reikia turėti įdirbį. Visą laiką reikia žiūrėti atgal, kas vyko paskutiniuosius dešimt metų moterų krepšinyje. O kas vyko moterų krepšinyje iki tol? Ar mes turime žvaigždes? Ar mes turime geras žaidėjas? Atsakymas kiekvieno moterų krepšinio sirgaliaus širdyje. Mano darbas prieš tai rinktinėje buvo šiek tiek sujudinti, išanalizuoti tai, kas gerai, kas blogai. Turbūt mano kaltėyra tai, kad paskutiniuosius 3–4 metus dirbdamas moterų krepšinyje, įdėjau per mažai pastangų jaunųjų talentų paieškose. Kaip bebūtų, sėdint čia, su A. Saboniu ir M. Špoku, buvo iškeltos ir mano sąlygos, kad atsirastų didesnis dėmesys moterų krepšiniui. Mes turime turėti krepšinio komandą Europos turnyre, turime turėti žaidėjas, turime turėti, kur jas auginti. Mano atėjimas nėra vien tik dėl pergalių. Aš noriu pakeisti merginų požiūrį, kad krepšinis joms – investicija į ateitį.“

Pirmuosius žingsnius naujajame cikle su moterų komanda M. Šernius žengė kartu su savo treneriu štabo atstovėmis Jurgita Štreimykite-Virbckiene ir Jurgita Kaušaite. Jaunų žaidėjų pagrindu sudaryta moterų rinktinė žaidė nieko nelėmusias atrankos į 2017 m. Europos čempionato rungtynes Slovėnijoje. Treneris žvelgia ir į tolimesnę ateitį – pasaulio čempionato atrankos turnyrą, kuris vyks klubinio sezono metu.

„Jau kalbėjome ir su Lietuvos moterų krepšinio lygos vadovybe dėl kitais metais vyksiančių pasaulio čempionato atrankos turnyro rungtynių sezono metu, tad dėl to nekils jokių problemų. Turime glaudžiau bendrauti. Paspaudėme rankas ir tos jaunos žaidėjos, jeigu jos bus pakviestos į rinktinę, turės pakankamai laiko pasiruošti. Man buvo svarbu procesas, kad trenerės Jurgita Štreimikytė-Virbickienė ir Jurgita Kaušaitė prisiliestų prie jaunų žaidėjų, planuojame toms žaidėjoms vaidmenį ir jaunesnėse rinktinėse. Jaunos žaidėjos gali padėti patekti rinktinei į Olimpiadą“, – aiškino M. Šernius.

Gali kilti klausimas, ką kitą vasarą veiks moterų rinktinė, kuri praleis 2017 m. Europos čempionatą? Naujasis moterų nacionalinės komandos vairininkas turi atsakymą ir planuoja surinkti pajėgiausias krepšininkes, kurios treniruotųsi Kinijoje.

„Jau yra derinama kitą vasarą nusivežti Lietuvos moterų krepšinio rinktinę į Kiniją. Ten sąlygos yra idealios. Pirmas tikslas – surinkti pagrindinę rinktinę. Antras tikslas – pabandyti nusivežti ir jaunas žaidėjas. Tos jaunos krepšininkės, kurios jau debiutavo rinktinėje, turi galvoti, kad kitą vasarą mėnesį turės praleisti rimtai nusiteikti ir atiduoti save krepšiniui“, – teigė treneris.

2015 m. Europos moterų krepšinio čempionato ketvirtfinalyje su baltarusėmis tik vieno metimo iki stipriausių komandų ketveriukės pritrūkusios ir per plauką į olimpines žaidynes nepatekusios Lietuvos krepšininkės, anot M. Šerniaus, turės naują tikslą – 2020 m. Tokijo olimpines žaidynes.

„Tikslas išlieka tas pats, kaip ir praėjusiame cikle. Gaila to nepavyko padaryti. Žinom, kad dabar tie žodžiai nėra tušti į vandenį. Tikslas tikrai buvo arti, tiesiog dabar turime tikslingai dirbti. Padaryti dar daugiau, dar geriau, dar stipriau treniruotis, kad to vieno metimo neprireiktų“, – pokalbį užbaigė M. Šernius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS