Sutartis su L. Lekavičiumi: ar vien tik pranašumai? | Diena.lt

SUTARTIS SU L. LEKAVIČIUMI: AR VIEN TIK PRANAŠUMAI?

Kauno "Žalgiris" susprogdino bombą, apie kurią buvo užsimenama jau senokai. Lietuvos rinktinės įžaidėjo Luko Lekavičiaus sugrįžimas tapo vienu svarbiausių LKL čempionų vasaros sandorių. Ką žalgiriečiams suteiks naujasis pirkinys?

Griausmingas sandoris – maždaug taip skambėtų žiniasklaidos antraštės, jei kauniečiai būtų įsigiję L.Lekavičiaus lygio užsienietį. Tačiau 25 metų 181 cm ūgio gynėjo susigrąžinimas iš Atėnų "Panathinaikos" sulaukė kur kas santūresnių įvertinimų. Dėl savo staigumo Žaibo Makvyno pravardės nusipelnęs "Žalgirio" sistemos auklėtinis tiek įprastas kauniečių sirgalių akims, kad jo sugrįžimas namo nieko nenustebino.

Kauno klubas su gynėju pasirašė sutartį vienam sezonui, numatant galimybę ją pratęsti dar metams. Iš Šilalės kilęs Lietuvos rinktinės atakų organizatorius savo karjerą pradėjo "Žalgirio" jaunimo komandoje, o pagrindinės ekipos marškinėlius vilkėjo tris sezonus nuo 2014 m.

Lietuvos čempionų varikliu tapęs vikrusis įžaidėjas iškart sulaukė pajėgiausių Europos komandų dėmesio ir, pasinaudojęs galimybe, prieš porą metų pakėlė sparnus į Atėnų "Panathinaikos". Graikijoje lietuvis dukart tapo šalies čempionu, o Eurolygoje su "Panathinaikos" abu kartus nužygiavo iki ketvirtfinalio.

Mokėsi iš graikų legendos

Pats L.Lekavičius džiaugėsi sugrįžimu į gimtąją komandą ir liko patenkintas įgyta patirtimi Atėnuose.

"Sprendimas sugrįžti į Kauną nebuvo sudėtingas. Norėjosi daugiau žaidimo laiko, o ir "Žalgiris" pastaraisiais metais atrodo itin pasitempęs ir priaugęs Eurolygos elito lygį, todėl iššūkių tikrai nebus mažiau nei Atėnuose. Nors svetur teko tenkintis legionieriaus vaidmeniu ir daugiau nuo suolo stebėti įspūdingą Nicko Calatheso žaidimą, jaučiuosi pasisėmęs be proto daug įvairiausios patirties, kurią stengsiuosi išnaudoti Kaune. Grįžti į "Žalgirio" areną labai malonu, pasiilgau tos atmosferos, kuri vyrauja ne tik aikštėje, bet ir drabužinėje. Nekantriai laukiu naujojo sezono", – sugrįžimą komentavo "Žalgirio" įžaidėjas.

L.Lekavičius praėjusį sezoną Eurolygoje per 11 min. įmesdavo po 4 taškus ir atlikdavo po 1,3 rezultatyvaus perdavimo. Vietinėse pirmenybėse lietuvis rinkdavo po 7 taškus ir po 2,9 rezultatyvaus perdavimo per 17 min.

Įtaka – ne tik aikštelėje

– Kaip vertinate "Žalgirio" sprendimą susigrąžinti L.Lekavičių –  tikriausiai finansiškai gana brangų įžaidėją? – paklausėme buvusio "Žalgirio" krepšininko Algirdo Brazio?

– Fantastika! Pirmiausia reikėtų kalbėti apie neįtikėtiną Luko darbo etiką ir charakterį. Tokios asmenybės rinkoje dar reikėtų gerai paieškoti. Kiek žinau, jis ateina gerokai prieš treniruočių pradžią, o išeina vienas paskutiniųjų. Tai bus ir puikus pavyzdys jauniesiems žalgiriečiams. Kai Lukas jau persikėlė į Graikiją, aš sakydavau, kad "Žalgiriui" kartais pritrūksta tokio žaidėjo, kuris uždegtų komandą, suteiktų impulsą, kurį pagautų ir kiti krepšininkai.

– Fiziškai labai stiprus, greitas L.Lekavičius turėtų suteikti ir įvairovės "Žalgirio" atakoms, nes pagal žaidimo stilių radikaliai skiriasi nuo veikiausiai Kaune liksiančio kito įžaidėjo – lėtesnio, santūraus, taikliarankio Leo Westermanno…

– Tai labai geras Šarūno Jasikevičiaus pasirinkimas. Variantų įvairovė suteikia daugiau taktinės laisvės. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną, ypač pradžioje, žalgiriečių žaidimas buvo per lėtas, dauguma atakų grindžiamos poziciniu puolimu penki prieš penkis. O greitakojis Lukas atvers daug galimybių bėgti į greitas atakas ir pelnyti vadinamųjų lengvų taškų.

– Tačiau varžovai neretai naudojasi L.Lekavičiaus ūgio trūkumu. Ar dėl to nekils problemų organizuojant "Žalgirio" gynybą?

– Iš tiesų Europoje dabar madinga gynyba, kai visi žaidėjai gali keistis dengiamais varžovais. Su Luku tokią taktiką taikyti bus sudėtingiau. Bet žinome Š.Jasikevičiaus ir jo štabo lygį – jie ras kaip tai kompensuoti.

– Prisidėjus L.Lekavičiui, "Žalgiris" turi jau bent penkis tvirtus Lietuvos rinktinės kandidatus, kurie per vasarą lies prakaitą nacionalinės komandos stovyklose, o rudenį turės atlaikyti pasaulio čempionato Kinijoje maratoną. Ar toks beveik pusės komandos nuovargis nepakenks Eurolygos sezono pradžiai, o galiausiai ir galutiniam rezultatui?

– Gerai yra tai, kad šis LKL sezonas baigėsi labai anksti, todėl "Žalgirio" lietuviai turės pakankamai poilsio iki rinktinės stovyklų. Kita vertus, mes matėme, kad net ir turėdami didžiulis krūvius kauniečiai kažkaip išlaviruodavo ir svarbiausiu metu pasiekdavo reikiamą sportinę formą. Šiuolaikinės medicinos priemonės, technologinės naujovės žaidėjams padeda atgauti jėgas kur kas greičiau nei tai mūsų laikais.

 

GALERIJA

  • Lukas Lekavičius
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

FANAS

Sirgalius maladiec

SUSIJUSIOS NAUJIENOS