V. Chomičius palinkėjo kijeviečiams kantrybės | Diena.lt

V. CHOMIČIUS PALINKĖJO KIJEVIEČIAMS KANTRYBĖS

"Manau, artimiausi du mėnesiai bus itin sunkūs", – pareiškė olimpinis čempionas Valdemaras Chomičius, prieš savaitę perėmęs legendinio Kijevo "Budivelnyk" vairą.

Įvardijo trūkumus

Išties, į Ukrainos vyrų krepšinio superlygą po pertraukos sugrįžusio "Budivelnyk" startas – nekoks: 78:94 pralaimėta Dnepropetrovsko "Dnipro" komandai, 77:79 – Charkovo "Sokoly", 69:86 – Odesos ekipai.

"Mūsų trūkumai – nepakankamas fizinis parengtumas, susižaidimo stoka. Yra ir daugiau problemų. Žaidėjai dėl nuovargio pamiršta derinius, kurių mokėmės, neįmeta netgi iš patogiausių pozicijų. Antai per rungtynes su "Dnipro" mes pataikėme 20 proc. tritaškių, varžovai – 43 proc. Akivaizdu, į ką reikia atsižvelgti. O mačas su Charkovo komanda? Per antrą rungtynių dalį neapsigynėme net nuo šešiolikos greitų kontratakų. To neturėtų būti", – po varžybų kalbėjo V.Chomičius.

Kai kurių "Budivelnyk" žaidėjų akys – degančios, norėčiau, kad tokie būtų visi krepšininkai.

Pasak trenerio, svarbiausia, kad "Budivelnyk" žaidėjai realiai įvertintų situaciją ir būtų kantrūs.

"Kantrybės linkiu ir sau, ir sirgaliams", – tvirtino V.Chomičius.

Ukrainoje – ne naujokas

"Budivelnyk" vadovų sprendimas prieš pat Ukrainos čempionatą vyriausiuoju treneriu skirti Lietuvos krepšinio specialistą buvo netikėtas.

Juo labiau kad su Kijevo komanda jau buvo pradėjęs dirbti praeityje joje ir nacionalinėje rinktinėje žaidęs Leonidas Jailo.

Kita vertus, V.Chomičius – ne Ukrainos krepšinio naujokas. Buvęs žalgirietis 2012–2015 m. treniravo "Dnipro" ekipą, kuri 2015-aisiais tapo šalies vicečempione.

"Mano nuotaikos sugrįžus į Ukrainą – optimistinės. Susipažinau su "Budivelnyk" žaidėjais, kai kurių akys – degančios, norėčiau, kad tokie būtų visi krepšininkai, – sakė V.Chomičius. – Manau, kad žaidėjai legionieriai aikštėje turėtų būti tobulėjimo pavyzdys ukrainiečiams, o komanda – susitelkusi siekti vieno tikslo."

Ištikimiausieji: "Budivelnyk" sirgaliai džiūgavo, kad jų palaikoma ekipa vėl žais Ukrainos krepšinio elito divizione.

Užrūstino ir FIBA

Šį sezoną Ukrainos vyrų krepšinio superlygos čempionate dalyvauja vienuolika ekipų, tarp jų – dvi iš šalies sostinės: latvio Ainaro Bagatskio treniruojama "Kiev-Basket" ir "Budivelnyk".

Prieš 2018–2019 m. sezoną Ukrainos krepšinio federacija atmetė "Budivelnyk" paraišką – esą klubas turi daug skolų, tarp jų didžiausios – žaidėjams, todėl sulaukė ir Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) sankcijų.

Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, geriausiais metais "Budivelnyk" biudžetą sudarė 10–13 mln. JAV dolerių.

Tačiau, prasidėjus karui Donbase ir pasitraukus rėmėjams, padėtis pasikeitė. 2014-aisiais "Budivelnyk" skola savo žaidėjams buvo maždaug 1 mln. JAV dolerių.

Galiausiai FIBA uždraudė Kijevo klubui registruoti naujus krepšininkus ir dalyvauti Europos turnyruose.

Debiutavo P.Chižniakas

Neseniai "Budivelnyk" atsikratė skolų, todėl galėjo sugrįžti į Ukrainos vyrų krepšinio superlygą.

Tradicija: P.Chižniakas (su kamuoliu) žengia savo tėvo pėdomis.

Prie legendinio klubo atgimimo prisidėjo ir jo vadovų štabe dirbantis Gediminas Navikauskas.

V.Chomičiaus vadovaujamoje komandoje – ne vien buvusio Kauno žalgiriečio Grigorijaus Chižniako sūnus Platonas ir praeityje Lietuvos jaunimo rinktinėje rungtyniavęs Michailas Anisimovas, bet ir amerikietis Jonathanas Brice'as Johnsonas, žaidęs Šiaurės Karolinos universiteto ekipoje, kuriai yra atstovavęs Michaelas Jordanas, Billy Cunninghamas, Bobas McAdoo, Jamesas Worthy, Vince'as Carteris.

Karjera: M.Anisimovas sugrįžo į klubą, iš kurio anksčiau prisiteisė solidžią sumą.

2001 m. Lietuvos čempionu tapęs G.Chižniakas nuo infarkto mirė 2018-aisiais. Jo sūnus Platonas pagrindinėje "Budivelnyk" sudėtyje debiutavo šiemet spalio 16-ąją per rungtynes su "Dnipro" – 20-metis 206 cm ūgio krepšininkas per beveik dvi minutes pelnė 2 taškus.

M.Anisimovas, žaidęs Kauno, Šiaulių, Klaipėdos, Vilniaus komandose, nuo 2009-ųjų atstovavo "Budivelnyk" šešis sezonus, o 2015-aisiais laimėjo bylą FIBA arbitražo teisme – prisiteisė iš buvusio klubo beveik 36 tūkst. eurų neišmokėto atlyginimo ir maždaug 92 tūkst. eurų papildomų premijų.

GALERIJA

  • V. Chomičius palinkėjo kijeviečiams kantrybės
  • V. Chomičius palinkėjo kijeviečiams kantrybės
  • V. Chomičius palinkėjo kijeviečiams kantrybės
  • V. Chomičius palinkėjo kijeviečiams kantrybės
budivelnyk.ua nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS