Nemalonus burnos kvapas gydomas ir žolelėmis | Diena.lt

NEMALONUS BURNOS KVAPAS GYDOMAS IR ŽOLELĖMIS

Neseniai lankėtės pas stomatologą, tačiau iš burnos ir toliau dvelkia nemalonus kvapas? Dvoką slopinti padės vaistiniai augalai bei prieskoniai.

Nemalonus burnos kvapas gali atsirasti suvalgius aštraus kvapo maisto, išgėrus alkoholinių gėrimų ar parūkius. Neretai iš burnos dvokia, kai sergate burnos ertmės, dažniausiai dantų ėduonimi ar dantenų uždegimu, plaučių ar virškinimo sistemų sutrikimais.  Tačiau jeigu iš burnos smirda nuolat greičiausiai per mažai ar netinkamai rūpinatės burnos higiena.

Norėdami apsisaugoti nuo nemalonaus burnos kvapo stenkitės nebadauti ir valgyti kuo daugiau žalios spalvos lapinių daržovių, kuriose gausu natūralaus burnos gaiviklio - augalinio fermento chlorofilo. Nepiktnaudžiaukite rafinuotais angliavandeniais, kava, alkoholiniais gėrimais ir pieno produktais. Jei skundžiatės prastu virškinimu mėsos ar žuvies patiekalus apliekite šlakeliu acto. Du kartus per dieną atidžiai valykite dantis, nepamirškite nuosėdų nuvalyti ir nuo liežuvio.

Su nemaloniu burnos kvapu gali padėti kovoti ir vaistinių augalų preparatai. Dvoką galima pašalinti burną skalaujant mėnesio senumo arbatinio grybo užpilu arba valgant natūralų, nesaldintą jogurtą.  Pavalgę atsigerkite pipirmėčių ar vaistinių ožragių arbatos. Kramtykite anyžių, pankolių, krapų, karmono ar kmynų sėklų.

Suvalgius česnaką ar svogūną ne visada nemalonaus burnos kvapo padeda atsikratyti dantų valymas, tad pakramtykite petražolės arba ajero šaknį.

Receptai:

Į puodelį šilto vandens įlašinkite du lašus eterinio pipirmėčių aliejaus ir skalaukite burną.

3 valgomuosius šaukštus mėtų suberkite į termosą, užpilkite 3 stiklinėmis verdančio vandens ir 8 valandas palaikę nuovirą jį perkoškite. Nuovirą nedideliais kiekiais gerkite vieną valandą prieš valgį.

3 valgomuosius šaukštus šermukšnio šakelių užpilkite 3 stiklinėmis šalto vandens, uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite 30 minučių. Perkotą nuovirą reikia išgerti per dieną.

Vieną valgomą šaukštą ąžuolo žievės suberkite  į indą ir užpilkite viena stikline verdančio vandens. Uždengus 15 minučių pavirinkite ant silpnos liepsnos. Atvėsintu ir perkoštu nuoviru skalaukite burną.

2 arbatinius šaukštelius ežiuolių šaknų užpilkite vienu puodeliu vandens ir uždengę ant labai silpnos liepsnos kaitinkite 10 minučių. Atvėsusį vaistinį gėrimą išgerkite.

4 - 5 šaukštus antžeminės žemuogių dalies, surinktos žydėjimo metu, užplikykite vienu litru vandens ir palaukite 30 minučių.

Gairės: burna, burnos kvapas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS