Trys žinomos moterys – apie botulino injekcijas (testas: o ką žinote jūs?) | Diena.lt

TRYS ŽINOMOS MOTERYS – APIE BOTULINO INJEKCIJAS (TESTAS: O KĄ ŽINOTE JŪS?)

  • 0

Šiais laikais, kai daugelį tiesų greičiausiai formuoja informacija apie žinomus žmones – jų gyvenimo būdas ir pomėgiai, specialistų paaiškinimai lieka ne visada pastebėti. Pavyzdžiui, botulino toksino injekcijos daugeliui asocijuojasi tik su pramogų pasaulio atstovų, norinčių bet kokia kaina sustabdyti laiką, kasdienybe.

Ir retas žino, jog šis, tam tikrose bakterijose natūraliai randamas baltymas naudojamas gydyti bent 150 įvairių klinikinių indikacijų. Pasirodo, apie tai nežino ir botulino toksino injekcijomis pasinaudojusios pramogų pasaulio žvaigždės.

„Neslėpsiu – kai pradėjau dirbti Seime, po metų pastebėjau, kad mano kaktoje įsirėžė dvi gilios vagos, nes visą laiką buvau palinkusi prie dokumentų, visą laiką kamavo rūpestis ir tai įsirėžė mano veide. Kreipiausi į grožio specialistus, man padarė paviršines botulino injekcijas ir atpratau raukytis. Taigi, botulino toksinas atpratina tave suraukti kaktą taip, kaip darydavai iki tol. Štai ir visa paslaptis“, – sako renginių organizatorė Donalda Meiželytė.

Panašiomis žiniomis apie botulino toksiną dalinasi ir atlikėja Indrė Burlinskaitė: „Kiek skaičiau spaudoje žinomų moterų pasakojimų, žinau, jog šis preparatas tinka naikinti raukšles, koreguoti veido bruožus. Apie medicinines botulino toksino panaudojimo galimybes neteko girdėti".

Kiek daugiau iš savo aplinkos žmonių apie preparato naudojimą medicinos reikmėms žinojo Ingrida Kazlauskaitė. „Kiek teko girdėti, šis preparatas labai efektyvus gydant padidintą prakaitavimą – hiperhidrozę. Bet aš nepritariu plastinėms operacijoms, todėl botulino toksiną naudočiau tik medicininėms reikmėms".

Siūlome atlikti trumpą tekstą ir pasitikrinti, ar jūsų žinios apie botulino toksiną yra platesnės nei pramogų pasaulio atstovių.

Botulino toksinas ir botoksas – vienas ir tas pats?

a) Taip  b) Ne

(b) Botoksu žmonės šį preparatą vadina todėl, kad tokiu pavadinimu buvo pirmasis preparatas, naudotas estetinėje medicinoje. Iš tikrųjų cheminė medžiaga vadinasi botulino toksinas.

Botulino toksinas yra:

a) Pieno nuodai  b) Dešros nuodai  c) Duonos nuodai

(b) Botulino toksinas – vaistas, pagamintas iš nuodo, susidarančio blogai termiškai apdorotuose mėsos produktuose. Šį nuodą 1820 m. atrado vokiečių gydytojas ir poetas Justinusas Kerneris, pavadinęs jį „dešros nuodu“ (lot. botulus – dešra). Būtent J. Kerneris pirmasis suprato, kad šį toksiną galima panaudoti medicinos labui.

Botulino toksinas naudojamas: 

a) Plastikos chirurgijoje: raukšlėms lyginti, veido kontūrams koreguoti;  b)Medicinoje: migrenai, žvairumui gydyti, poinsultinei būklei gerinti;  c)Padidintam prakaitavimui – hiperhidrozei – gydyti; d) Tinka visais atvejais; f) Netinka nė vienu atveju.


(d) Jis plačiai naudojamas daugeliui neurologinių susirgimų gydyti, tokių kaip spazminė kreivakaklystė, akių vokų spazmai, vienpusiai veido raumenų spazmai, migrena. Taip pat padidintam prakaitavimui gydyti, artritu sergančiųjų peties skausmui mažinti, poinsultinei būklei gerinti. Kadangi preparatas neveikia aplinkinių raumenų, tik pasirinktą, botulino toksinas neturi nervinės sistemos slopinimo efekto, kaip geriamieji antispazminiai vaistai.

Leidžiant botulino toksiną gali išsivystyti botulizmas.

a) Taip  b) Ne

(b) Leidžiant botuliną, ši itin pavojinga liga išsivystyti negali, nes ja susergama botulino toksinui į organizmą patekus per žarnyną.

Sušvirkštus preparato į pažastį, iš organizmo nepasišalins toksinai.

a) Taip b) Ne

(b) Pašalinti toksinus – mūsų kepenų užduotis, o prakaito liaukų užduotis – apsaugoti organizmą nuo perkaitimo. Pažastyse yra tik dalis prakaito liaukų, kitos išsidėsčiusios visame kūne, tad prakaitas iš organizmo turės per kur pasišalinti.

Botulino toksinu galima naikinti randus.

a) Taip b) Ne

(a) Sušvirkštus šią medžiagą į raumenis, esančius po randu, pastarieji atsipalaiduoja, todėl randas „tampomas“ mažiau ir gali greičiau bei lygiau sugyti. Tai ypač efektyvu veido srityje. Taip pat, suleistas į odą, botulino toksinas naudojamas gydyti rankų egzemą, paprastąją kerpligę, raukšlių žvynelinę.

Po botulino injekcijų dingsta natūrali veido mimika.

a) Taip b) Ne

(b) Yra tik keletas veido sričių, į kurias daromos injekcijos: kakta, „pykčio“ raukšlės tarp antakių, akių kampai. Kadangi botulino toksinas paralyžiuoja mimikos raumenis, jis leidžiamas tikslingai į raumenų skaidulas, kurias norima paralyžiuoti. Priklausomai nuo suleisto medikamento kiekio, galima paveikti didesnį ar mažesnį raumenų plotą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS