Kai pradeda stigti vyriškumo | Diena.lt

KAI PRADEDA STIGTI VYRIŠKUMO

Testosteronas – svarbiausias vyrų lytinis hormonas. Jis reguliuoja stipriosios lyties požymių susiformavimą ir organizmo reprodukcines funkcijas: lytinį potraukį, erekciją, jo dėka subręsta sperma. Šio hormono trūkumas vyrams gali pasireikšti įvairiais simptomais ir net sukelti rimtas ligas. Tad, ką daryti, jei pradeda stigti vyriškumo?

Liudija pokyčiai

Testosteronas vaidina lemiamą vaidmenį vyro psichinei ir fizinei savijautai bei sveikatai. Anot seksologo ir psichoterapeuto Vitalijaus Žuko, testosterono kiekio mažėjimas yra būdingas visiems vyrams. Tačiau kitaip nei moterims estrogeno, šis mažėjimas vyksta pamažu, tai yra senstant.

„Jei vyro organizme testosterono kiekis pakankamai sumažėjęs, pokyčiai matomi išoriškai. Pirmiausia pastebimi balso pokyčiai, jis pasidaro aukštesnis. Sumažėja plaukuotumas. Mažėja sėklidės, gali sumažėti ir varpos tonusas. Daugėja raukšlių, raumenys praranda tonusą. Taip pat išryškėja krūtys, padidėja pilvas. Daugiau nei įprastai didėja ir prostata. Keičiasi ir spermatozoidų judėjimas bei kiekis. Svarbiausia – ryškūs emociniai pakitimai. Nuotaikos svyruoja, atsiranda nenoras veikti, siaurėja interesų ratas, lėtėja pažintinės funkcijos. Atsiranda polinkis į depresiją, Žinoma, sutrinka seksualinės funkcijos“, – aiškina specialistas.

Anot V.Žuko, jauniems vyrams testosterono kiekis taip pat gali sumažėti: „Tai vadinama patologine andropauze. Tokie atvejai pasitaiko rečiau ir juos lemia įvairios ligos: sėklidžių pakitimai, uždegimai, taip pat radiacija, kastracija. Tuomet testosterono kiekis ženkliai krenta ir pokyčiai gali būti matomi dar keturiasdešimties neturinčiam vyrui.“

Trūkumas lemia ligas

Testosterono trūkumas vyrams gali pasireikšti ne tik įvairiais simptomais, bet ir sukelti rimtas ligas. Pavyzdžiui, didėja rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, mažėja jautrumas insulinui, kaulų masė, formuojasi osteoporozė, didėja kaulų lūžių rizika. Taip pat didesnė tikimybė susirgti depresija, ilgainiui susidurti su mąstymo, dėmėsio ir atminties sutrikimais ar net impotencija.

Sureguliuoti įmanoma

Kalbant apie šio vyriško hormono kiekio reguliavimą, galima išbandyti įvairias natūralias ir medicinines priemones. Seksologas Vitalujus Žukas perspėja – pirmiausia, labai svarbus seksas. Kuo intensyvesni santykiai, tuo lėčiau mažėja testosterono kiekis. Jį galima net padidinti.

„Dar svarbesnė emocinė būklė. Pas mane konsultacijos apsilanko daug jaunų 25-30 metų vyrų, patyrusių lytines nesėkmes, erekcijos sutrikimus. Emociniai faktoriai mažina testostreoino kiekį. Vyras pabūna mėnesį be lytinių santykių, jausdamas įtampą, neigiamas emocijas, tada pradeda retėti rytinė erekcija“, – teigia seksologas.

V.Žukas pataria, kad vyriško hormono kiekį padidinti galima vartojant įvairius papildus. Pastaruosiuose dažna sudedamoji dalis – gulsčioji ragužė (lot. Tribulus terrestris).Tai – furostanolo saponinus kaupiantis augalas. Veiklioji augalo Tribulus terrestris medžiaga yra protodioscinas, išskiriamas iš furostanolio saponinų frakcijos. Protodioscinas turi savybę stimuliuoti lytinių ląstelių veiklą bei testosterono sintezę. Nuo senų laikų tribulus terrestris vartojamas kaip afrodiziakas, gerai lytinei funkcijai bei reprodukcinių organų veiklai palaikyti, padidinti lytinį potraukį, organizmo fizinį pajėgumą, ištvermę ir tonusą, ar padėti organizmui prisitaikyti prie padidėjusio fizinio ar emocinio krūvio.

„Būtina ir tinkama mityba. Pavyzdžiui, puikiai tiks Viduržemio jūros dieta, kur daug jūros produktų. Šiuo klausimu ypač naudingi ir riešutai. Labai svarbus cinkas, vitaminas C. Taip pat reiktų atlikti fizinius pratimus su svoriais. Atkurti hormono kiekį galima ir pakaitine terapija. Yra įvairių tam skirtų pleistrų, kremų, ampulių“, – pasakoja specialistas.

Faktai

Žemas vyriško hormono testosterono lygis padidina vyrų vyresnių nei 50 metų mirties riziką.

Testosterono kiekis organizme svyruoja. Šeštą septintą valandą jis būna didžiausias, o dienos metu ženkliai krenta ir vakare būna mažiausias.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS