Tyrimas: dauguma gėjų yra patenkinti savo žiniomis apie ŽIV ir AIDS | Diena.lt

TYRIMAS: DAUGUMA GĖJŲ YRA PATENKINTI SAVO ŽINIOMIS APIE ŽIV IR AIDS

Lietuvoje mažiau nei ketvirtadalis gėjų sako galintys atvirai pasisakyti dėl savo seksualinės orientacijos artimoje aplinkoje, tuo metu Europoje atviri sako esantys 40 proc. vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, rodo pirmadienį paskelbti apklausos rezultatai.

Kaip sakė tyrimo duomenis pristačiusio Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas, Lietuvoje 22,7 proc. apklausoje dalyvavusių homoseksualių vyrų teigiamai atsakė į klausimą „Ar jūs galite atvirai pasakyti apie savo seksualinę orientaciją artimiausioje aplinkoje (giminėms, bendradarbiams)“.

Visų 38 tyrime dalyvavusių šalių respondentų šio rodiklio vidurkis – 39,7 procento.

Labiau nei Lietuvoje savo seksualinę orientaciją slepia homoseksualai Vengrijoje, Moldavijoje, Serbijoje ir Turkijoje.

Aukščiausias atvirumo rodiklis – Jungtinėje Karalystėje (66,9 proc.), Švedijoje (69,2 proc.) ir Norvegijoje (72,7 proc.).

Anot ULAC pranešimo, internetinėje apklausoje dalyvavę 595 Lietuvos vyrai, turintys lytinių santykių su vyrais, pademonstravo geras žinias apie ŽIV/AIDS, beveik pusė jų nėra pasiskiepiję nuo virusinio hepatito B, kuris plinta lytinių santykių metu.

Dauguma – 83 proc. – tyrimo respondentų Lietuvoje teisingai atsakė į penkis su ŽIV/AIDS susijusius klausimus. Tačiau šis rodiklis žemesnis nei tyrime dalyvavusių Europos šalių vidurkis (93,1 proc.).

Beveik 70 proc. respondentų teigė, kad yra patenkinti savo žiniomis apie ŽIV/AIDS ir lytiškai plintančias infekcijas, 8,9 proc. – nepatenkinti, likusieji – neturi tvirtos nuomonės.

Du procentai (12 respondentų) nurodė, kad jų ŽIV tyrimo rezultatas yra teigiamas.

Prezervatyvus, galinčius apsaugoti nuo lytiškai plintančių infekcijų, su nenuolatiniais lytiniais partneriais dažnai ar visada naudoja 67 proc. respondentų. Likusieji juos naudoja kartais, retai ar nesinaudoja iš viso. 49,7 proc. respondentų nurodė, kad neturi vieno pastovaus lytinio partnerio ir yra vieniši. 36,3 proc. nurodė, kad turi vieną pastovų lytinį partnerį. Daugiau nei 10 lytinių partnerių per pastaruosius 12 mėnesių nurodė turėję apie 10 proc. respondentų. Pastarojo rodiklio vidurkis Europoje dvigubai aukštesnis – 20 procentų.

Paklausti, ar jie patenkinti savo seksualiniu gyvenimu, 50 proc. vyrų atsakė teigiamai ir tiek pat – neigiamai. Tai panašūs rodikliai kaip ir kitose Europos šalyse.

Tokio masto tyrimas Lietuvoje atliktas pirmą kartą. Iš viso respondentai atsakė į per 200 klausimų, susijusių su sveikata, seksualiniu gyvenimu, ligų profilaktika, infekcinėmis ligomis ir pan.

Iš viso internetiniame tyrime dalyvavo apie 180 tūkst. vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, iš 38 Europos šalių.

Gairės: gėjai, ŽIV, AIDS
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS