Fobijos: nuo vorų iki balionų | Diena.lt

FOBIJOS: NUO VORŲ IKI BALIONŲ

Fobija apibrėžiama kaip nenormali, neracionali, didžiulė ko nors baimė. Ji gali būti labai įvairi: nuo gana suprantamų dalykų, pavyzdžiui, gyvačių baimės (ofidiofobijos), iki gana keistų, pavyzdžiui, ilgų žodžių baimės.

Psichologinės fobijos pagydomos, jei žmogus atpažįsta ir laiku kreipiasi į specialistus, kitu atveju kasdienybė gali tapti tikru iššūkiu: juk kai kurie bijo ne tik tam tikrų savo kūno dalių, bet net ir miego.

Arachnofobija, arba vorų baimė, yra bene labiausiai paplitusi fobija kartu su gyvačių, aukščio ir skraidymo baime.

Apskaičiuota, kad vorų bijo mažiausiai kas trečia moteris ir kas ketvirtas vyras.

Sunku pasakyti, kokios yra rečiausios fobijos. Štai keletas keistų pavyzdžių: drabužių baimė, barzdos baimė ir darbo baimė (juokaujama, kad retkarčiais pastarąją fobiją bent šiek tiek turime visi).

Somnifobija – baimė užmigti. Kenčiantieji nuo šios fobijos ėjimą miegoti sieja su mirtimi, laiko praradimu miegant arba baimintis, kad negalės kontroliuoti situacijos ar apskritai pabusti.

Omfalofobija – itin keista fobija. Tai – bambos baimė. Jos bijantys žmonės negali liesti savo ar kitų žmonių bambos. Kenčiantieji nuo šios fobijos bijo net pačios minties apie bambą.

Tripofobija – skylių baimė, kai bijoma mažų skylučių, paprastai jos siejamos su pavojumi. Pavyzdžiui, medaus korys, kempinė – vieni iš daugelio šią fobiją keliančių objektų. Vos tik sergantysis pamato ką nors su mažomis skylutėmis, jį gali pradėti pykinti arba ištikti panikos priepuolis.

Hilofobija sergantys žmonės bijo medžių, medienos ir miškų. Šią baimę esą gali sukelti pasakų klausymasis apie miškuose gyvenančius piktadarius.

Globofobija – balionų sprogimo baimė. Ją turintys žmonės bijo balionų apskritai arba jų skleidžiamo garso jiems sprogus.

Žmonėms fobijos išsivysto dėl įvairių priežasčių. Mokslininkai vis dar tiria giluminius jų šaltinius ir galimus gydymo būdus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS