Kaip ištesėti pažadus, duotus per Naujuosius metus? | Diena.lt

KAIP IŠTESĖTI PAŽADUS, DUOTUS PER NAUJUOSIUS METUS?

  • 1

Visuomenės apklausos ir pardavimų statistika rodo, kad žmonės linkę duoti sau pažadus, kuriuos įgyvendinti ne visada paprasta. Psichologė dalinasi keliais patarimais, kurie palaipsniui padės įgyvendinti savo tikslus.

„Naujieji metai daugumai mūsų yra tarsi mistinis pirmadienis, nuo kurio dažnai metame rūkyti, valgyti saldumynus, pradedame sportuoti, sveikai gyventi ir pasižadame dar ką nors gero nuveikti. Verčiant naują gyvenimo lapą, pradedant naujus, geresnius metus, labai gera tikėtis ir norėti, kad viskas būtų kitaip ir geriau”, –sako psichologė Inga Būdvytytė.

Kelių metų pardavimų statistika rodo, kad parduotuvėse „Senukai“ metų pradžioje parduodama kur kas daugiau namams skirtų treniruoklių, sporto įrangos ir išmaniųjų laikrodžių. Tokia tendencija siejama su žmonių pasiryžimu nuo Naujųjų metų keisti gyvenimo įpročius ir daugiau sportuoti. Pirmaisiais žiemos mėnesiais „Senukų“ parduotuvėse nuperkama tiek sportui namuose skirto inventoriaus, kiek paprastai nuperkama per pusmetį. Prekybos tinklo atstovai skaičiuoja, kad ši tendencija kasmet vis labiau ryškėja.  Taip pat sausį išauga sulčiaspaudžių ir sveikuolių kokteiliams gaminti skirtų įrenginių pardavimai, rašoma pranešime spaudai.

„Tačiau dažnai kalendoriuje pasikeitęs skaičiukas nieko naujo neatneša, priežastys neįgyvendinti pažadų niekur nedingsta ir susizgrimbame, kad jau kovas, o vis dar rūkome, sukertame pyragaitį ir nenubėgame to maratono”, –teigia I.Būdvytytė.

Svarbu tikrai norėti pokyčio

Psichologų teigimu, iškelti tikslai ir duoti pažadai yra gerai, tačiau jų laikymasis reikalauja atsakomybės. „Kai atidedame pažadus kitiems metams, tai savotiškai ir atsakomybę perkeliam kažkur kitur, tarsi patys metai turi atnešti pokyčius į mūsų gyvenimą. Tad, nusprendus ką nors pakeisti, geriausia pradėti nedelsiant. Ne nuo kito pirmadienio, ne tada, kai bus geresnis oras, ir ne nuo naujųjų, nes tai tik dar viena proga atidėti pokyčius”, – sako I. Būdvytytė.

Visų pirma, svarbu tikrai norėti pokyčio. Ir jo norėti turite jūs, o ne šeimos nariai, kurie ragina susiimti.

Anot jos, jei jau ryžotės šiais metais gyventi kitaip, yra keli dalykai, kurie gali padėti. „Visų pirma, svarbu tikrai norėti pokyčio. Ir jo norėti turite jūs, o ne šeimos nariai, kurie ragina susiimti. Kai jau žinome, ką gyvenime norime pakeisti, svarbu ir konkrečiai įvardinti, ką nuo šiol darysime kitaip”, – pataria psichologė. Daugiau sportuosiu ar numesiu svorio – nepakankamai konkretu. „Tačiau įsivardinus, kad nuo šiandien per savaitę bėgiosiu tris kartus po pusvalandį, nebevalgysiu saldumynų, ar kiekvieną savaitę perskaitysiu po knygą, jums patiems bus aiškiau, ką turite daryti”, – sako I. Būdvytytė.

Naudinga informuoti ir aplinkinius

I. Būdvytytė pataria, kad kartais naudinga apie pažadus informuoti ir aplinkinius, kad kolegos be reikalo negundytų per pertrauką nubėgti parūkyti, draugai vakare po darbo nesiūlytų eiti atsipalaiduoti prie bokalo, užuot prakaitavus sporto salėje, ar močiutė neįkalbinėtų suvalgyti dar gabalėlį torto. Anot psichologės, labai svarbu neprarasti kantrybės, mat pokyčiams reikia laiko, tad vertėtų bent mėnesį laikytis savo pažadų, neleidžiant sau nusukti į šalį, o jei jau netyčia nusidedame, nepaverskime to pasiteisinimu, kad iš to nieko neišeis.

„Klystame visi ir niekada ne vėlu grįžti prie savojo tikslo. Vienas svarbiausių dalykų – pokyčiai turi tapti jūsų prioritetu. Vadinasi, reikia pasistengti rasti tam laiko, nes tai, kam paskirstote laiką, yra jūsų sąmoningas pasirinkimas. Taip pat svarbu įvertinti ir savo galimybes ir nenorėti daugiau, negu galite. Jei nepavyksta sportuoti penkis kartus per savaitę, tada pasistenkite, kad bent tie trys kartai, kuriems randate laiko, būtų kokybiški. Tai tikrai geriau negu nieko”, –  teigia psichologė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nereikia prisiputus per naujuosius

duoti idiotiskus pazadus ---nereikes ju pyldyt , nereikes kankintis ....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS