Kaip rasti kelią į vaiko širdį? | Diena.lt

KAIP RASTI KELIĄ Į VAIKO ŠIRDĮ?

  • 1

Geri santykiai šeimoje yra pagrindas vaiko asmenybės formavimuisi. Todėl, vaikui augant, tėvams svarbu ne tik būti dėmesingiems jo poreikiams, bet ir sukurti darnius ir saugius santykius. Gegužės 17-ąją Lietuvoje pirmą kartą minimos Vaiko dienos proga surengta diskusija „Kaip kurti ryšį su vaiku?“, kurioje mintimis ir patarimais dalijosi įvairių sričių ekspertai.

Labiausiai reikia pokalbio

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, vaiko teisių gynėjai, susitinkantys pabendrauti su šeimomis, gana dažnai pastebi saugaus ryšio tarp vaikų ir tėvų trūkumą. Tai ypač išryškėja paauglystės laikotarpiu, kai vaikai susiduria su įvairiais iššūkiais – bendravimo ir santykių kūrimo sunkumais, smurtiniu elgesiu, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, sumažėjusiu noru mokytis, laikytis taisyklių ir pan.

„Vaikams labiausiai reikia ir trūksta paprasto, nuoširdaus dėmesio ir santykio su savo tėvais. Išklausydami vaikų nuomones girdime, kaip vaikai sako, kad nepamena, kada atvirai kalbėjosi su savo mama ar tėčiu, arba jaučia, kad tėvai jų tarsi nemato, negirdi. Tuo metu tėvai pastebi tuos pačius dalykus, tik iš savo perspektyvos – jie jautriai išgyvena, kai pajaučia, kad vaikai nutolsta, užsisklendžia, vengia dalytis savo išgyvenimais, sunkumais“, – sako. I. Skuodienė.

Pasak Tarnybos vadovės, kartais, ieškodami ypatingų būdų ir patarimų, kaip su savo vaikais sukurti artimą ir tvirtą santykį, turėtume prisiminti, kokią didelę galią turi gyvas balsas, akių kontaktas, prisilietimai ir buvimas su vaiku tiek jo laimėjimuose, tiek sunkumuose.

„Visiems tėvams svarbu rasti savitą kelią į savo vaiko širdį. Su mažesniais vaikais artimą santykį padeda kurti žaidimai, smagios veiklos, noras kartu pažinti ir atrasti pasaulį. Vyresniesiems labai svarbu jausti tėvų dėmesį, supratingumą ir palaikymą, kurie leidžia vaikui atsiverti ir pasitikėti. Kai tėvai, matydami piktą ar liūdną vaiką, ne atstumia jį, o stengiasi kartu su juo išbūti tas emocijas, vaikas ima suvokti, kad net ir sunkiausiose situacijose artimiausi žmonės visuomet bus kartu su juo“, – pastebi I. Skuodienė.

Saugumo poreikis

Pasak Paramos vaikams centro psichologės dr. Ievos Daniūnaitės, tėvų ir vaikų ryšys yra pagrindas vaiko raidai ir tolesniam gyvenimui.

„Vaikui tėvai – patys svarbiausi žmonės, kurių šiluma, rūpestis, padrąsinantys žodžiai augina ir stiprina. Kiekvienam vaikui svarbu jausti, kad tėvai yra šalia, kad domisi, kaip vaikas jaučiasi ir kuo gyvena, paguodžia, kai liūdna, imasi veiksmų, kai reikia apsaugoti, pagiria ir džiaugiasi kartu leidžiamu laiku. Svarbu, kad tėvai būtų pasiekiami savo vaikams, skirtų laiko, išklausytų įspūdžius ir nuomonę. Taip pat, kad rodytų iniciatyvą spręsti nesutarimus, jei tokie iškyla“, – sako psichologė dr. I. Daniūnaitė.

Psichologės teigimu, pamatuoti artimą ir saugų ryšį galima įvairiais būdais, bet svarbu žinoti, kad ryšys neturi būti tobulas, o tėvai savo vaikams išlieka svarbūs visą gyvenimą.

„Net ir vaikui augant, keičiantis jo prioritetams ir aplinkai, jam labai svarbu turėti bent vieną artimą žmogų, su kuriuo jis galėtų jaustis saugus. Toks žmogus vaikui turėtų būti nuspėjamas ir prieinamas. Nuo pat pirmųjų gyvenimo dienų dažniausiai tokį saugumą vaikas pajaučia būdamas kartu su savo tėvais, tad ir ateityje jų vaidmuo išlieka labai svarbus. Kiekvienam vaikui rūpi, ką tėvai apie jį galvoja ir kaip jį priima, taip pat, stebėdami savo tėvų elgesį, bendravimą, jie mokosi. Tad tėvams svarbu parodyti vaikui, kad ir jie yra netobuli – kartais linksmi ir sėkmingi, o kartais – klystantys, bandantys įveikti sunkumus. Būtent taip formuojasi saugus ir artimas ryšys, kuris, nors ir nėra tobulas, bet tikras ir patikimas“, – sako dr. I. Daniūnaitė.

Nukrito perfekcionizmo šydas

Žurnalistė, knygų autorė, laimės tyrinėtoja Rimantė Kulvinskytė sako, kad pirmagimės atsiradimas gyvenime buvo tam tikra kelionė, kurioje iš pradžių ji stengėsi būti tobula ir visuomet pozityvi mama, tačiau ilgainiui suprato, kaip svarbu atsigręžti į save, į asmeninius poreikius ir laisvai reikšti emocijas prie savo dukros – savo pavyzdžiu parodyti, kad gyvenime būna visko, tiek juodo, tiek balto, ir kad visos emocijos yra vienodai svarbios ir reikalingos.

Dėl to, kaip tikina moteris, jų santykiai tapo laisvesni, nukrito perfekcionizmo šydas ir ėmė rastis dar stipresnis judviejų ryšys.

„Vieną dieną, užuot bandžiusi dirbtinai šypsotis ir žaisti tobulą mamą, nuoširdžiai prisipažinau Lunai, kad esu pavargusi ir tingiu jai sekti pasaką. Tuo metu jai buvo tik treji metai, bet puikiai prisimenu nuostabą dukros veide supratus, kad net ir jos visuomet linksma ir energinga mama gali pavargti ar būti liūdna. Nuo to prasidėjo mūsų saugaus ryšio kūrimas. Tad dabar aš jaučiu patį didžiausią apdovanojimą, kai matau, kad mano vaikas jaučiasi saugus su manimi net ir nesistengdamas būti man patogus. Man, kaip mamai, didžiausias komplimentas yra ne atvirukai, pažymiai ar dovanėlės, o tai, kad Luna drąsiai sako savo nuomonę, net jei ji nesutampa su manąja. Ji nebijo man nepatikti ar neįtikti – nuolat jai primenu, kad mano meilės jai jokie veiksmai ar žodžiai nepakeis. Galbūt galiu supykti, nusivilti, bet niekada nemylėsiu mažiau. Niekada“, – sako. R. Kulvinskytė.

Vaikui tėvai – patys svarbiausi žmonės, kurių šiluma, rūpestis, padrąsinantys žodžiai augina ir stiprina.

Pasak du vaikus auginančios mamos, tėvai, norėdami puoselėti artimą ryšį su savo vaiku, pirmiausia turėtų kurti ryšį su savimi.

„Vaikai mato, kiek mes iš savęs reikalaujame ir kaip save vertiname. Tad kuo atlaidesni sau esame, kuo mažiau save kritikuojame ir keliame nerealius reikalavimus, kuo daugiau save palaikome, tuo saugesnis jaučiasi ir mūsų vaikas, galėdamas būti tiesiog savimi ir nebijoti tai parodyti. Jeigu jam skauda, vadinasi, jam skauda, ir tai nėra „nieko tokio“. Jei jam svarbus žaislas, žaidimas, filmukas ar kažkoks nesutarimas su draugu, kuris mūsų, suaugusiųjų, akimis gali atrodyti „niekalas“, tas dalykas yra svarbus iš tiesų. Labai svarbu nenuneigti vaiko jausmų ir stengtis juos priimti, nes vaikui svarbu žinoti, kad tėvai jį myli visokį – nepaisant jo norų, emocijų ar pasirinkimų“, – pastebi R. Kulvinskytė.

Emocinio raštingumo svarba

„Manau, kad stipraus ryšio su tėvais sukūrimą lemia, visų pirma, tai, kiek laiko vaikas praleidžia kartu su tėvais, ir, antra, kiek, būdamas su jais, gauna įvairių patirčių. Buvimas kartu ir dalyvavimas aktyviose veiklose formuoja vaiko pasaulėžiūrą, jo požiūrį į bendruomenę, visuomenę, žmones ir į pačią valstybę“, – sako Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentas Jonas Trumpa.

Jis pastebi, kad, kalbantis su moksleiviais apie jų santykį su savo tėvais ir socialine aplinka, vaikai dažnai įvardija lūkestį, kad tėvai juos priimtų tokius, kokie jie yra – nebandydami jų pakeisti, o visuomenė būtų tolerantiškesnė jų sprendimams ir pasirinkimams.

„Kuriant ryšį didelę reikšmę turi ir emocinis raštingumas, kuriam, turint omeny šiuolaikinių vaikų patiriamus sunkumus – pavyzdžiui, fizinį smurtą ar patyčias, – turėtų būti skiriama daugiau dėmesio ir resursų tiek šeimoje, tiek mokyklose. Svarbu mokyti vaikus empatijos, tolerancijos ir pagarbos kitam žmogui, nes sveikas ir geras žmogiškas santykis neįmanomas be šių vertybių“, – sako J. Trumpa.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Šiaurė

O kaip vaikui rasti saugumą, kai motina daužo, smurtauja fiziškai ir psiichoologiškai ir vaikų teisės nepasirūpina vaiko saugumu nuo smurtaujančios motinos. Ar tik alkocholis yra nesaugu vaikui ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS