Knygų skaitymo nauda: kaip išmintingai spręsti tėvystės iššūkius? | Diena.lt

KNYGŲ SKAITYMO NAUDA: KAIP IŠMINTINGAI SPRĘSTI TĖVYSTĖS IŠŠŪKIUS?

  • 0

Ilgėjančiais rudens vakarais vaikams vis daugiau laiko tenka praleisti namuose, o tėvams – pasukti galvas, kokių veiklų jiems pasiūlyti vietoj televizoriaus ir kompiuterinių žaidimų. Vaiko teisių gynėja kviečia prisiminti knygų skaitymo naudą vaikui, jo raidai ir prasmingam visos šeimos laisvalaikiui.

Svarbus užsiėmimas

Pasak vaiko teisių gynėjos Zitos Cibulskienės, knygos, jų skaitymas vaikams ir kartu su jais yra ypač svarbus užsiėmimas, o pasakos ir jų veikėjų patirtys gali suteikti vaikams žinių, kaip elgtis įvairiose gyvenimiškose situacijose.

„Nors dažnai mes, suaugusieji, stengiamės vaikams suteikti kuo daugiau pozityvios patirties ir juos nuo visko apsaugoti, tačiau turėtume suprasti, kad vaikams gyvenime neišvengiamai teks susidurti su iššūkiais savarankiškai. Tad vaikas, skaitydamas apie pasakų herojų nuotykius, kai tenka įveikti įvairių kliūčių, sutikti ne visuomet gerų norų turinčių veikėjų, ir realiame gyvenime žinos, kokie svarbūs gyvenime yra drąsa, atkaklumas ir gėrio siekimas“, – sako Z. Cibulskienė.

Ji pataria tėvams kartu su vaiku vartyti knygeles, jas garsiai skaityti ir leisti vaikui susipažinti su knygų pasauliu nuo pat mažumės, siekti, kad dar ankstyvoje vaikystėje išugdytas įprotis skaityti taptų mėgstama veikla brandesniame amžiuje.

Tinkamas pavyzdys

Specialistų teigimu, geriausias būdas koreguoti vaiko elgesį – rodyti tinkamą pavyzdį.

Z. Cibulskienė atkreipia dėmesį, kad vaikai yra linkę mėgdžioti ir kopijuoti kitų žmonių, ypač suaugusiųjų, elgesį, tad knygų skaitymas gali tapti išmintinga auklėjimo priemone. Ji pataria tėvams, norintiems pakeisti vaiko elgesį tinkama linkme, prisiminti, kad itin didelę reikšmę augančiai ir besiformuojančiai asmenybei turi artimųjų rodomas kasdienis pavyzdys.

Kai vaikai mieliau renkasi bendrauti socialiniuose tinkluose ar kompiuterinius žaidimus, tenka atsigręžti ir artimiausią aplinką: ką vaikas savo tėvų rankose mato dažniau – knygą ar telefoną?

„Savo darbo praktikoje susiduriame su įvairiomis situacijomis, kai tenka padėti vaikams su tėvais susikalbėti, išgirsti vieniems kitų nuomones, labiau suprasti kito veiksmus, įpročius. Kai vis daugiau stebimasi, kad vaikai, užuot gyvai bendravę su šeimos nariais, mieliau renkasi bendrauti socialiniuose tinkluose ar kompiuterinius žaidimus, tenka atsigręžti ir į vaiko artimiausią aplinką: ką vaikas savo tėvų rankose mato dažniau – knygą ar telefoną?“ – įžvalgomis dalijasi vaiko teisių gynėja.

Pasak Z. Cibulskienės, daugelį iššūkių, kylančių tėvystėje, galima išspręsti kuriant artimą ryšį su vaiku – skiriant jam kokybiško dėmesio, nuoširdžiai kalbantis ir kartu įsitraukiant į bendras veiklas.

Padeda pažinti save

Vaiko teisių gynėja pastebi, kad laikas, praleistas skaitant knygą, naudingas ne tik prasmingam vaiko laisvalaikiui, bet ir jo emocinei raidai, gilesniam savo asmenybės pažinimui. Jos teigimu, pasakos – tarsi veidrodis, kuriame vaikas gali pamatyti save, tad jos klausydamasis arba pats skaitydamas vaikas gali įsiminti tai, kas jam tuo metu svarbiausia.

„Dažnai skaitydami mažyliui pasakų knygelę arba stebėdami, kaip ūgtelėjęs vaikas pasineria į knygoje aprašomus nuotykius, net nesusimąstome, kaip šie pasakojimai gali sužadinti vaiko vaizduotę, paliesti jo emocijas, įprasminti išgyvenimus. Pavyzdžiui, jeigu vaikas jaučiasi nesaugus darželio grupėje, perskaitytas pasakojimas apie mažą drąsuolį, nepabūgusį milžino, jam gali padėti suprasti, kad stiprus nebūtinai tas, kuris pats didžiausias. Arba, jeigu vaikas nuskriaudė savo draugą, o skaitydamas pasaką neigiamo personažo elgesyje atpažino save, tikėtina, kad pamokanti pasaka bus veiksmingesnė už realias suaugusiųjų išsakytas pastabas“, – sako Z. Cibulskienė.

Vaiko teisių gynėja primena, kad kiekvienas vaikas turi teisę į prasmingą laisvalaikį, žaidimus ir poilsį, tad, leidžiant vaikui rinktis pačiam, suaugusiesiems svarbu stebėti jo pasirinkimus ir kartu juose dalyvauti.

Kilus klausimų, vaiko teisių gynėjai kviečia žmones pasikonsultuoti skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS